Energija Slovencev odprla vrata elite: Risi prepričljivo tudi čez Madžare

Bojan Bauman Bojan Bauman
06.05.2022 21:32

Po letu 2017 so slovenski hokejisti znova v najboljši skupini svetovnega reprezentančnega hokeja. V razprodanem Tivoliju so si jo priborili z zmago proti Madžarski s 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že prvi strel je Slovenijo odpeljal v vodstvo.
Robert Balen

Končno smo dočakali pravo tekmo na svetovnem prvenstvu B-skupine, ali uradno, divizije I/skupine A. Ljubljana je bila danes že celo popoldne v znamenju ljubiteljev hokeja. In ti ob svojih igralcih nadvse ljubijo: pivo. Predvsem za madžarske navijače, ki so po Ljubljani vsi marširali ​v dresih svojih ljubljencev, je bila srečna okoliščina, da je v neposredni bližini hokejskega hrama v Tivoliju znamenita pivovarna Union, s pivnico in razkošnim vrtom.

Tako so navijači na večerno tekmo prišli že prešerne volje. Podlago naj bi potrebovali predvsem, ker so slovenski risi na veliko obljubljali tretjo zmago na turnirju v nizu, s čimer bi si odprli vrata med elito. Če je bilo torej pred dvorano veselo tudi po zaslugi Madžarov, naj bi bilo v dvorani vse v znamenju Slovenije.

Kar zadeva turnir, sta današnja nasprotnika daleč pred ostalimi reprezentancami. Obe moštvi sta dvakrat zmagali. Za nekaj zmede je popoldan poskrbela Litva, ki je premagala favorizirane Korejce, naše nedeljske nasprotnike. Realno smo bili tako mi kot Madžari že na prvih dveh mestih, ki prinašata napredovanje. Slovenci bi si življenje otežili le v primeru poraza proti Madžarom in zatem še proti Korejcem, ko bi dobili krog treh reprezentanc s po dvema zmagama ...

A dovolj preračunavanja. Slovenci so že v prvi minuti na tekmi v polnem Tivoliju jurišali proti vratom Madžarov. Začelo se je sanjsko - z golom centra Žige Jegliča pri prvem strelu, v 31 sekundi tekme. Vodstvo Slovenije je spodrezalo krila madžarskim hokejistom. Tudi njihovi navijači so potrebovali nekaj minut, da so se zbrali. Slovenci so pritiskali, vmes so imeli igralca več na ledu. A pobude takrat niso kronali z novim zadetkom. Sodniki so v 16. minuti spregledali spotikanje našega napadalca pred madžarskim golom in iz protinapada je potem Csanad Erdely po napaki Blaža Gregorca izid poravnal na 1:1.

Slovenci so se tudi branili, a predvsem so večkrat zadeli mrežo Madžarov.
Robert Balen

Spet so Slovenci udarili v drugi tretjini. Pet sekund sta potrebovala Robert Sabolič in Žiga Pance, da sta z goloma Sloveniji priborila prvo občutnejšo prednost. Po nekaj živčnih minutah, ko so bili nevarni Madžari, je bilo spet vse v znamenju energije, s katero so po ledu drsali risi. No, strelov je bilo v tem delu igre več na gol Gašperja Krošlja, a madžarski vratar Miklos Raina je moral dvakrat plošček pobrati iz mreže.

V zadnji tretjini so Madžari krenili na vse. V 45. minuti so celo dosegli zadetek. A so sodniki kmalu zatem ugotovili, da so v tistem trenutku imeli šest igralcev na ledu. Namesto gola priključka so Madžari nadaljevali z igralcem manj. Slovenci prednosti niso izkoristili, a tudi ni bilo posebne potrebe za povišanje vodstva. Prva naloga Slovencev je bila nadzorovanje igre, minute so tekle na njihov račun. Tri minute pred koncem je bil po udarcu s palico z dvojno kaznijo "nagrajen" madžarski napadalec Balint Magoši. Sabolič je zatem dosegel svoj drugi gol. Zadnji je udaril Ken Ograjenšek, za zmago 5:1 in za pot med najboljše reprezentance.

Slovenci so pri treh zmagah iz treh tekem in bodo v nedeljo ob 19. uri igrali še zadnji dvoboj na turnirju, ko bo nasprotnica Južna Koreja. Madžari morajo za napredovanje v nedeljo premagati Romune.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta