(EUROBASKET) S kakšno Poljsko se bo udarila Slovenija? Trije asi, veliko pomagačev - to nam ustreza

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
11.09.2022 18:02

Slaughter in Ponitka lahko dosežeta po 30 točk, a poljska rezervna klop ni na visokem nivoju, ugotavlja pomočnik slovenskega selektorja Dragiša Drobnjak

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poljska je v osmini finala premagala Ukrajino.
Sašo Bizjak

Zmago naslednjih slovenskih tekmecev Poljakov nad Ukrajinci (94:86) v osmini finala si je v živo ogledal tudi trenerski štab Slovenije, pomočnik trenerja Aleksandra Sekulića Dragiša Drobnjak je novopečene četrtfinaliste tudi analiziral: "Glavni igralci so A. J. Slaughter, Mateusz Ponitka in Aleksander Balcerowski. Ostali so 'pomagači'. So povezani, dobro delujejo kot ekipa, zelo so napredovali. Obe ekipi smo videli na turnirju v Turčiji pred tremi tedni in tam so bili Poljaki povsem drugačni, Ukrajinci so jih nadigrali z veliko razliko. V tem času so se Poljaki povezali in našli svoj ritem, kemijo. Že v skupini so pokazali, da so zasluženo prišli sem. Imajo svoje kvalitete. Mislim pa, da nam kakšnih velikih skrivnosti ne pripravljajo. Sem smo prišli z namenom, da vidimo akcije, ki jih morda nismo našli ob ogledu posnetkov. Zdaj imamo kar pravo sliko o Poljski."

Še lani na Eurobasketu je asistiral selektorju Aleksandru Sekuliću, po neuspehu pa postal žrtveno jagnje.
Sašo Bizjak

Tokrat sta se izkazala predvsem Slaughter in Ponitka, ki sta skupno dosegla 46 točk, torej skoraj polovico vseh poljskih. "To sta zelo izkušena igralca, ki že dolgo igrata evropsko košarko na najvišjem nivoju. Imata individualen talent, da lahko dosegata 15, 20, tudi 30 točk, če igra nasprotnik nepovezano in preveč individualno. Proti takšnim igralcem moraš imeti vrhunsko kolektivno obrambo. Obrambo, kjer se točno ve, od kod prihaja pomoč, kako braniti 'pick and roll' in kdo hodi v rotacijo. Očitnih napak, ki te lahko stanejo lahkih košev, ne bo smelo biti," opozarja Drobnjak, a v isti sapi dodaja, da Sloveniji takšna ekipa, katere moč je skoncentrirana v branilskih vrstah, ustreza: "To nam gre v pridi. So pa tudi druge stvari. Naša klop je močnejša kot poljska. Igralci, ki pri Poljski vstopajo s klopi - pa ne da bi jih podcenjeval -, so za razred slabši od njihove prve peterke. Ta je sicer resnično dobra. Ampak vsaka njihova menjava - to se je videlo tudi proti Ukrajini - je povzročila, da se je rezultat začel spreminjati."

Še več; Drobnjak je celo prepričan, da je Slovenija dobila lažjega tekmeca oziroma da je zmagal slabši nasprotnik: "Ukrajinci so skozi tekmo kazali, da so boljši, da imajo več kakovostnejših igralcev, ampak na koncu so Poljaki znali izkoristiti vsako njihovo napako. Vidi se, da so povezani. Tudi igralci, ki prihajajo s klopi, točno vedo, kaj je njihova naloga, ne bodo 'skakali' iz sistema in se bodo držali navodil, ki jim jih bo dal trener."

A kakorkoli analizira tekmece in jim namenja komplimente, je Drobnjak prepričan, da bo o napredovanju odločilo predvsem to, kakšna bo na parketu slovenska izbrana vrsta: "Ne glede na nasprotnika vemo, zakaj smo prišli sem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta