Finale DP brez presenečenja, Ljubljančani nadaljujejo prevlado

ACH je v tretji tekmi še tretjič premagal Calcit in ubranil lanskoletni naslov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavje brez poraza, brez napake
 
Slavje brez poraza, brez napake  

Do finalnih tekem končnice državnega prvenstva so bili odbojkarji Calcita na vseh šestih medsebojnih tekmah letošnje sezone najmanj enakovredni Ljubljančanom, ki so vseh šest tekem sicer dobili. Tudi obe finalni, v pokalu Slovenije in v srednjeevropski ligi, toda prejšnjo soboto v dvorani Tivoli in v sredo v Kamniku je bil ACH veliko boljši nasprotnik. Predvsem to velja za prvo tekmo finalne serije, v kateri Kamničanom v niti enem nizu niso prepustili več kot 19 točk. Vse je napeljevalo na to, da bi se letošnje državno prvenstvo lahko končalo že po treh tekmah, kar se je tudi zgodilo, le s to razliko, da pot do slavja tokrat ni bila preprosta.

"Realno bi bilo pričakovati, da bi bile vse tri tekme takšne, kot je bila zadnja. Prva dva niza so Kamničani igrali zelo dobro, tudi večji del tretjega, ko so po zaostanku s 6:12 povedli z 19:16, ampak smo z delnim izidom 9:2 naredili preobrat in v četrtem nizu nadaljevali s podobno igro. Osnovni cilj smo dosegli, imamo obe domači lovoriki in prvo mesto v srednjeevropski ligi. Zadovoljni smo tudi z ligo prvakov, saj smo dobili tisto, kar smo objektivno lahko, vendar sta bila Perugia in Ziraat Bank Ankara nasprotnika, ki ju je težko premagati," je dejal Radovan Gačič, trener ACH Volleyja.

V prvih dveh nizih so kamniški odbojkarji bili ves čas enakovredni Ljubljančanom, ki so v prvem izkoristili šele peto zaključno žogo, v drugem pa so, ko so ubranili zaključno žogo ACH-ja, sami izkoristili svojo drugo. Tudi v tretjem nizu so bili Gorenjci na dobri poti do zmage, toda v končnici so serijski državni prvaki z boljšim servisom in razigranima Matejem Kökom ter Nikolo Gjorgievim s preobratom prišli do vodstva v nizih. V četrtem so gostitelji povedli z 12:6, vodili tudi z 18:9, a čeprav so se jim Kamničani približali na tri točke zaostanka (19:22), visoke prednosti niso zapravili. Zadnjo točko v letošnjem prvenstvu, ki ga je ocenil Gačič, je dosegel Filip Šestan. "Res je, da je ACH zadnjih deset let še vedno prevladuje, toda tudi v drugih sredinah ekipe napredujejo. V zadnjih letih Maribor, Calcit je že dolga leta tukaj, računam še na Salonit, Triglav, Panvito Pomgrad. Lahko mešajo štrene in tako pričakujemo težko naslednjo sezono. Dobro je, da jedro ekipe ostaja, v prihodnjih dneh pa bo o tem znanega kaj več."

Ljubljančani so v vseh treh finalnih tekmah prevladovali pri servisu in sprejemu. V tretji tekmi so dosegli kar enajst asov, ob tem naredili 16 lastnih napak, na drugi strani so Kamničani za sedem asom zgrešili kar 24 začetnih udarcev. "Že vso sezono, sploh pa od začetka finalne serije, imamo težavo pri začetnih udarcih in sprejemu. Če ekipi to ne steče, je težko premagati tako dobro ekipo, kot je ACH. Tu je bil naš največji minus, v vseh drugih elementih smo bili zelo blizu, v bloku in napadu celo malenkost boljši, toda začetni udarec in sprejem sta bila za nas usodna," je o vzrokih za še en kamniški poraz dejal prosti igralec Alan Košenina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta