(FOTO) Gorenje za las boljše od favoriziranega Slovana: Letos se bo še veliko dogajalo

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
15.09.2024 20:55

Spopad rokometašev Gorenja in Slovana je upravičil pričakovanja, tesna zmaga Velenjčanov (28:27) pa je poskrbela za pravo veselico v Rdeči dvorani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovan je izjemna popestritev letošnjega rokometnega prvenstva.
Tadej Regent

Rokometnih praznikov, kot je bil nedeljski v velenjski Rdeči dvorani, bo zaradi spremenjenega formata v slovenskem prvenstvu v tej sezoni še veliko. Glede na novodobno razmerje moči bi lahko prav obračun Velenjčanov in Ljubljančanov letos predstavljal največ, kar lahko ponudi slovenski rokomet. Oboji so v tekmo vstopili brezkompromisno in – to se je videlo – brez kalkulacij. Oboji so veliko stavili na obrambo in čeprav iz tekmovalnega vidika obračuni v tako zgodnji fazi od letos naprej nimajo velike teže, se je na igrišču kar nekajkrat zaiskrilo. Zaradi vseh faktorjev, ki so že pred začetkom napovedovali, da bo tekma še kako zanimiva, je rokometna zveza za delivca pravice določila sodniški par, ki svoje delo opravlja med najboljšimi na svetu – Bojana Laha in Davida Soka.

Nekatere stvari še niso uigrane

Razplet dogodkov je bil v prvem polčasu pričakovano izenačen. Ekipi sta se izmenjavali v vodstvu, izkoriščali vsako luknj(ic)o v obrambi nasprotnika, v nekaterih ključnih trenutkih sta bila razpoložena tudi oba vratarja. Da ima tekma velik tekmovalni naboj, navsezadnje je šlo tudi za prestiž, je dalo vedeti večkratno posredovanje zdravniških služb obeh ekip. Slovan, ki je s prednostjo dveh zadetkov (14:16) dobil prvi polčas, je veliko golov, predvsem na račun Staša Jovičiča in Kenana Pajta, dosegel iz obeh kril. Da so na odmor odšli za odtenek bolj sproščeni, pa je pripisati njihovi odločnosti, čvrstosti in agresivnosti. "Videlo se je, da nekaterih stvari nimamo uigranih. Oni so res kakovostni, izkoriščali so naše napake," je prvih 30 minut opisal trener Gorenja Zoran Jovičič.

Tadej Regent

Hitra gola Urbana Pippa in tudi odlična igra Gorenjevega Eneja Jovičiča, ki je s statistiko odlično konkuriral bratu Stašu, so Velenjčanom znova prinesli izenačenje. Ko je dvakrat zadel še Tine Pokalar, so ose po dolgem času povedle. 20:18 je kazal semafor, nalet domačih pa pojenjal. Za dodatne decibele v dobro napolnjeni Rdeči dvorani je skrbel kapetan Emir Taletović, ki je v velenjski gol - tradicionalno - vstopil v drugem delu. Kar pet zadetkov prednosti je za domače rokometaše pred zadnjo četrtino tekme predstavljalo odličen obet. A pri Slovanu so stisnili zobe, se izkazali z neprebojno obrambo in učinkovitim napadom ter štiri minute pred koncem z delnim rezultatom 6:0 znova povedli. "Izkoriščali so naše napake. Mi smo nehali igrati. Psihološko smo mislili, da bo lažje. To je treba popraviti, dvigniti. Ekipa je nova, manjkalo nam je nekaj igralcev," v zvezi s tem pravi domači trener.

Tadej Regent

Najprej padec v igri, nato zmaga

Strelski post Gorenja je prekinil Vlado Matanović, za veselico v Rdeči dvorani – čeprav so bili tokrat v rdečem nasprotniki – pa poskrbel Enej Jovičič z golom za zmago nekaj sekund pred koncem. "Definitivno pomembna zmaga, a nivo igre moramo še precej dvigniti," je še dodal Zoran Jovičič, ki je ekipo Slovana v živo spremljal že v prvem krogu prvenstva v Slovenj Gradcu. "Izkušena, kvalitetna, močna ekipa. Prvi favorit prvenstva!" Nasmeh na ustih je krasil tudi Emirja Taletovića. "Škoda, da tekme nismo mirno pripeljali do konca, ampak pomembni sta dve točki. Vesel sem, da smo se pobrali in zmagali kljub padcu v igri. Na koncu je Enej zabil iz težke pozicije. V letošnji sezoni se bo še veliko dogajalo, videli smo, da je Slovenj Gradec v soboto zmagal v Trebnjem," je dejal kapetan Velenjčanov.

Tadej Regent

Če so se domači igralci še dolgo po tekmi veselili med navijači, je bila ekipa Slovana precej bolj zadržana. Hitro so odšli v garderobo, za medije pa je bil dosegljiv le Tarik Mlivić, otrok Gorenja, ki se je k Slovanu preselil pred to sezono. "Odločila sta zbranost, koncentracija, mogoče športna sreča. Enkrat se obrne v prid enega, drugič v prid drugega. Uigranost bo gotovo iz tekme v tekmo boljša, me pa veseli, da smo se tako dobro ujeli. Smo kot družina, vsi se razumemo, si pomagamo. Po dveh tekmah zunaj nas konec tedna čaka prva domača. Upam, da nas podpre čim več navijačev," je misli proti obračunu s Trebnjim že usmeril Mlivić.

Drugi rezultati 2. kroga: Ormož - Koper 32:30 (13:16), Trebnje - Slovenj Gradec 27:28 (16:15), Škofja Loka - Krka 26:31 (13:16), Krško - Ivančna Gorica 31:28 (12:14), Ribnica - Celje 33:33 (13:16); vrstni red: Krka 4 točke, Celje in Velenje po 3, Koper, Trebnje, Slovan, Ormož, Slovenj Gradec in Krško po 2, Škofja Loka in Ribnica po 1, Ivančna Gorica 0.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta