(FOTO in VIDEO) Himna lige prvakov dala moč Bistričanom, ki so se dobro upirali Mariboru

Miha Dajčman Miha Dajčman
25.04.2023 18:33

Nogometni praznik v Slovenski Bistrici gostitelji začinili z vodstvom, naposled pa so se favorizirani vijoličasti z zmago s 3:1 petnajstič uvrstili v finale pokala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Slovenski Bistrici smo dobili še eno potrditev, da je bila odločitev Nogometne zveze Slovenije (NZS) o spremembi sistema pokalnega tekmovanja pravilna. V Športnem parku Slovenska Bistrica, kjer gostuje drugoligaš, smo bili priča nogometnemu prazniku. Slabo uro pred tekmo je bila na vhodu na stadion gneča, a so bili Bistričani dobro organizirani in kmalu so se lahko obiskovalci največje tekme v zgodovini kluba iz Slovenske Bistrice prestavili pred točilni pult ob "pečenjaro", v kateri so gostitelji vrteli odojka. Dobre volje ni manjkalo, prisrčno so se pozdravljali navijači z rdečimi šali Bistrice in vijoličastimi Maribora. Nekateri med prisotnimi so imeli na sebi kar navijaške artikle obeh nogometnih klubov. 

Nekaj minut pred začetkom tekme je začelo med Pohorjem in Bočem deževati. "Uf, to pa ne bo dobro za Bistrico, ker bo igrišče hitro in mokro," nam je pred tekmo dejal Gregro Iršič, gostinec iz Slovenski Bistrici bližnjega Žabljeka, ki je še pred tremi leti za rdeče igral v tretji slovenski ligi. A izkazalo se je, da je namočeno in neravno igrišče več preglavic v prvem polčasu povzročilo vijoličastim.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Pred prvim sodnikovim žvižgom je predsednik domačega kluba Vito Martinčič predal spominski dres Bistričanu Aljažu Škorjancu, profesionalnemu plesalcu, ki je na Otoku postal poznan po nastopih v BBC-jevi seriji Strictly Come Dancing. Ob navijaški koreografiji na osrednji tribuni, kjer so gledalci visoko v zrak dvignili rdeče in bele folije, je v Slovenski Bistrici zadonela himna lige prvakov. Okoli 1000 ljudi je bilo na osrednji tribuni, ki ima 600 sedišč, še nekaj sto gledalcev - med njimi obe navijaški skupini - je bilo ob atletski progi, večina si je v močnem nalivu prve minute tekme ogledala izpod dežnikov. 

Na krilih glasne podpore ob igrišču so gostitelji pogumno krenili v tekmo. Nino Kukovec, nekdaji član mladinskih selekcij Maribora, ki je leta 2018 vijoličasti dres Štajercev zamenjal za Fiorentininega, je prvi sprožil proti golu 16-kratnih državnih prvakov v 4. minuti, poskusu 21-letnika pa so sledili vzkliki s tribun "Bistrica, Bistrica". Mariborčani, ki so nastopili v močni postavi - manjkala sta le Josip Iličić (pošodba zadnja stegenske mišice) in Rok Kronaveter (poškodba kolena), so nizali jalove napade in imeli nemalo težav z igralno površino. 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

V 39. minuti je imel obetavno priložnost Marko Božić po podaji Ivana Brnića, a je sam pred golom zadel zunanji del mreže. Minuto kasneje je vodstvo Maribora preprečil vratar Primož Fridrih, ki je izjemno posredoval po udarcu Aljaža Antolina z roba kazenskega prostora. Sledijo je veselje domačinov. V 43. minuti je Kukovec premagal Ažbeta Juga, a je bil njegov gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. Minuto kasneje je na drugi strani iz prepovedanega položaja zadel tudi Marko Tolić. Na veseje domačih navijačev sta se ekipi na odmor odpravili z neoločenim izidom. Na wc smo v prostorih pod tribuno čakali skupaj z navijači in dvema delilcema pravice, ob nekaj pogledih začudenja neodobravanja nad delom sodnikov v prvem polčasu ni bilo.

Vsi navijači se še niso vrnili na svoja mesta, ko je na atletskem stadionu v Slovenski Bistrici završalo. Nino Kukovec je goste v vodstvo popeljal v 18 sekundi drugega polčasa. Toda veselje domačinov ni trajalo dolgo. V 49. minuti je izenačil Marko Tolić, ki je siloviti sprožil z 20 metrov. V 55. minuti je Maribor povedel z 2:1. Ivan Brnić je podal z leve, Žan Vipotnik je iz bližine s pomočjo domačega brnilca Filipa Janežiča. 

Ko so Bistričanom, ki so še nekajkrat streljali na gol Juga, začele pojenjati moči, je za 3:1 v 73. minuti zadel Aljaž Antolin in dosegel drugi gol za Maribor.

Vijoličasti so si priborili petnajsto uvrstitev v pokalni finale, devetkrat so to tekmovanje že osvojili, nazadnje leta 2016. Finale pokala bo 6. maja v Celju, drugi polfinalni obračun bo jutri v Stožicah med Olimpijo in Aluminijem.

Ozive po tekmi bomo objavili v sredinem Večeru ter na vecer.com/sport

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta