(FOTO) Kolaps Slovencev, ki prinaša težjega nasprotnika, Dragić: Glave so odplavale proti Manili

Zoran Mijatović
03.09.2023 19:03

Visok poraz Slovenije proti Nemcem (71:100) pomeni, da bo v sredinem četrtfinalu namesto Latvije treba premagati Kanado, polno NBA-košarkarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tokrat so nervoznega Dončića ustavljali lastni soigralci, Moritza Wagnerja je celo namerno udaril.
Reuters

Ni šlo za izločilne boje. In tudi kalkulirati o naslednjih nasprotnikih se ni dalo. Prav zato je morda tak poraz prišel v še edinem pravem trenutku. Kot streznitev pred tekmami za biti ali ne biti. Vseeno pa Slovenija tokrat ni bila videti kot na uvodnih štirih tekmah svetovnega prvenstva, ampak bolj kot na lanskem četrtfinalu Eurobasketa. Za kazen sicer ni izpadla, a kot se je izkazalo kasneje, po tesnem dvoboju Španije in Kanade, bo v sredinem četrtfinalu dobila težjega nasprotnika - namesto Latvijcev Kanadčane. Za primerjavo; medsebojni spopad slednjih dveh v prvem delu tekmovanja se je končal v korist javorjevih listov s 101:75. Če bo šlo čez Kanadčane, bo nasprotnik v polfinalu zmagovalec dvoboja Litva - Srbija.

epa10837915 Head coach Aleksander Sekulic of Slovenia reacts during the FIBA Basketball World Cup 2023 second round match between Germany and Slovenia in Okinawa, Japan, 03 September 2023. EPA/KIMIMASA MAYAMA
Kimimasa Mayama

Začetek dvoboja je bil še obetaven, s kar 25:11 je Slovenija zaključila uvodno četrtino. A kar bi moral postati umirjen sprehod do zmage, se je spremenilo v bitko živcev in egov. Zdi se, da se je tekma začela lomiti v 12. minuti, ko je najprej nemški center Moritz Wagner nekaznovano naletel na Žigo Dimca, da je ta začel krvaveti izpod očesa, nakar si je Nemca "na piko" vzel Dončić in ga nonšalantno udaril z ramenom. Odtlej je šlo za Slovenijo - za katero so si v nadaljevanju tekme tehnične napake pridelali Klemen Prepelič, Mike Tobey in Jakob Čebašek - le še navzdol. Pod košem so bili Nemci z Danielom Theissom, ki je prikazal nekaj "alley-up" zabijanj, in Wagnerjem, ki je zadeval tudi trojke, premočni, v branilskih vrstah se je igral in čaral za vse prehitri Dennis Schröder, Isaac Bonga in Maodo Lo sta blestela v obrambi, Andreas Obst pa je v prelomnih trenutkih zadel še dve trojki. V bistvu so trojke neverjetno zadevali kar vsi Nemci - skoraj polovičen, 48-odstoten učinek so imeli izza črte 6,75 metra, Slovenci le 21,9-odstotnega. Tako je nemški vlak že do polčasa pridrvel do prednosti, ki je minuto pred koncem tekme, ko se je slovenski selektor Aleksander Sekulić že ozrl po rezervistih, znašala 32 točk (100:68).

EPA
EPA

"Tekmo smo dobro začeli, a smo nato hitro izgubili fokus in od tu naprej je šlo vse le še navzdol. Preveč smo se ukvarjali z zadevami, na katere nimamo vpliva," je po tekmi ugotavljal selektor, podobno je ugotavljal Mike Tobey: "To ni bila naša najboljša tekma. Po dobrem startu smo postali preveč nervozni in se praktično sami izločili iz igre za zmago." Nekoliko drugačen pogled na razplet pa je imel Zoran Dragić, član prve peterke: "Kot vsako tekmo tukaj smo tudi to dobro odprli, a po prvih menjavah je naš voz krenil navzdol." No, kogarkoli je v nadaljevanju tekme Sekulić dal v igro, ni pomagalo. Še zadnja dva aduta s klopi, ki so ju navijači na uvodnih tekmah tako pogrešali, Žiga Samar in Gregor Glas, se nista prav izkazala. Slednji je ob svoji prvi napadalni akciji celo prejel blokado, tistih osem minut, kolikor je bil v igri, pa si je Nemčija dodatno pridelala 16 točk prednosti.

"Nemci so začeli zadevati, mi pa nismo bili pravi. Predvsem v napadu nismo imeli svojega večera. Tudi drugi polčas smo slabo odprli, Nemčija je hitro povedla z visoko prednostjo in tedaj so naše glave že odplavale proti Manili," je priznal Dragić. Sekuliću zdaj ne preostane drugega kot upanje, da so se njegovi varovanci iz poraza kaj naučili: "Visok poraz boli, a če se bomo iz njega kaj naučili in bili bolj motivirani na naslednji tekmi, je lahko tudi pozitiven. Zaupam fantom in verjamem, da bodo na naslednji tekmi zbrani vseh 40 minut." Da je bil poraz res dobra šola, trdi Tobey in celo namigne, da gre lahko Slovenija kljub slabšemu dnevu do konca: "Vemo, da smo v četrtfinalu in da moramo do konca odigrati še tri dobre predstave." Ja, vse je še mogoče. Sploh, če se uresniči Dragićeva namera: "V Manili bomo morali prikazati svoj pravi obraz."

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta