(FOTO) Nova in izjemno težka smer: Osebna partnerja plezala po znameniti Ajdovski deklici

M.R.
27.10.2022 11:49

Avgusta sta plezalca in tudi osebna partnerja Luka Lindič in Ines Papert preplezala novo smer v Julijskih Alpah. Plezala sta po znameniti Ajdovski deklici v severni steni Prisanka. Lindič jo je preplezal tudi prosto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obraz Ajdovske deklice v severni steni Prisanka
Profimedia

"Pogosto strmiva v stene in iščeva plezalne smeri. V slovenskih Julijskih Alpah pa je stena, ki dobesedno strmi vate. Stena s človeškim obrazom in skoraj popolno simetrijo se imenuje Ajdovska deklica," je v članku za spletni portal Planet mountain zapisal Lindič in dodal, da ima Ajdovska deklica posebno mesto v slovenski kulturi in zgodovini. 

Legenda namreč pravi, da je bila Ajdovska deklica vaščanka z dobrim srcem in je pogosto vodila gornike skozi snežne nevihte preko Vršiča v Trento. Pogosto je tudi napovedovala usodo nerojenih otrok. Nekega dne je tako planšarici v Trenti prerokovala, da bo deček, ki ga je pravkar rodila, postal lovec in ujel zlatoroga, mitsko bitje z nadnaravnimi močmi. Njegovi rogovi pa naj bi mu prinesli veliko bogastvo. Ker je napovedala smrt zlatorogu, so jo njene sestre preklele in tako naj bi okamenela, ko se je vrnila pod Prisojnik. 

"Ne vem, kolikokrat sem v mislih že plezal po ustih, nosu in visel z njene obrvi," pravi Lindič in pojasnjuje, da sta si lani s partnerko Ines podrobno ogledala obraz Ajdovske deklice. Samo nekaj metrov od obstoječe smeri, ki gre bolj ali manj po rumeni skali, sta zagledala obetajočo smer, ki sledi bolj sivi skali. Te so navadno boljše kakovosti in bolj razgibane kot pa rumene skale. 

Že prvi dan plezanja lansko leto sta se soočila z zelo strmo točko med dvema previsoma, saj nista našla dovolj oprijema za nadaljevanje. A sta vztrajala pri svoji novi smeri. Sredi poletja so ju pogosto pri tem opazovali in fotografirali turist. "Ko sva svojo novo smer proti koncu poletja zaključevala, sva se počutila, kot da naju gledajo iz dveh strani. Turisti in pohodniki s ceste in poti na eni strani ter sam obraz na drugi strani," je zapisal Lindič. 

Nato pa se je zelo vroče poletje zaključevalo in nastopilo je precej hladnejše in bolj vlažno obdobje. "Zdelo se je, da je sezona v gorah končana," je nadaljeval in dodal, da je nekega hladnega dne imel dovolj sreče, da je smer preplezal tudi prosto. "Kot v mojih mislih sem visel z desne obrvi, preden sem nadaljeval do čela," je zapisal. Smer sta poimenovala "Nevidna preobrazba" (angleško "Invisible Transformation"). Nista pa ji podala ocene težavnosti. Lindič je zapisal, da Ajdovska deklica daje občutek svetega mesta. "Čutila sva, da želiva to ohraniti. Zato ji ne bova podala ocene. Je pa zagotovo ena najtežjih smeri v Sloveniji," je dodal. Zaključil pa je z besedami: "Verjamem, da na tem planetu ni nobene take stene."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta