(FOTO) Osvobojen, okronan, največji! Kako je Lionel Messi odpeljal Argentino do zlatega pokala

Marko Kovačevič
18.12.2022 21:10

Zadnje dejanje turnirja v Katarju zaključeno šele po enajstmetrovkah. Kylian Mbappe se ni dal, a Lionel Messi je Argentino odpeljal do naslova svetovnega prvaka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pa je le v njegovih rokah. Lionel Messi je dvignil najbolj cenjeno nogometno lovoriko.
Reuters

Kakšen finale! Argentina in Francija sta poskrbeli za sijajen zaključek najbolj nenavadnega svetovnega prvenstva doslej. Od trenutkov popolne dominacije, ko se je že vse zdelo odločeno, preko ekspresne, dotlej povsem nepričakovane vrnitve do vnovičnega preobrata in še ene čudežne vrnitve … Ne v rednem delu tekme v Lusailu, niti po podaljških ne, šele po strelih z enajstih metrov je bil okronan prvak. Dolgo je čakala Argentina, da se vrne na prestol, 36-letna suša pa se je v Katarju le končala. Lionel Messi je pri 35 letih le dvignil zlati pokal, v večnih debatah, kdo je najboljši nogometaš (vseh časov) na svetu, v svojo prid obrnil še en argument, k lanskemu naslovu južnoameriških prvakov v reprezentančnem dresu dodal še najbolj cenjeno lovoriko.

Di Maria še zna

Pa se je zdelo, da bodo gavči finale v svoj prid obrnili še hitreje. Angel Di Maria, ki je zaradi poškodbe izpustil tekmo osmine finala, bil na klopi tudi v polfinalu, v četrtfinalu pa dobil le osem minut, je hitro dokazal, da še lahko igra na najvišji ravni. Veteran, ki je za člansko reprezentanco svoje domovine debitiral že leta 2008, je izsilil enajstmetrovko. S finto na levem robu kazenskega prostora je odvihral mimo Osmana Dembeleja, Francoz pa ga je v lovu tresnil po nogi. Kazenski udarec je v zadetek spremenil – jasno – Messi. Kapetan Argentine, ki je s 26. nastopom na svetovnih prvenstvih podrl rekord Nemca Lotharja Matthäusa, je še četrtič v Katarju zadel z enajstih metrov.

Angel Di Maria je izslili enajstmetrovko, nato pa še po potinapadu zadel za 2:0.
EPA

Naveza Messi – Di Maria je s pomočjo Alexisa Mac Allisterja udarila še v 36. minuti. Mimo nebogljene francoske obrambe je sestavila protinapad, ki ga je suvereno zaključil Di Maria. Član torinskega Juventusa je kronal argentinsko prevlado v prvem polčasu. Francija, ki bi lahko postala prva reprezentanca po pol stoletja, ki bi ubranila naslov, je bila anemična, upehana, brezzoba … Tudi manever z rezervistoma Marcusom Thuramom in Randalom Kolo Muanijem, ki ju je selektor Didier Deschamps na igrišče poslal že v 41. minuti, je ni vrnil med žive. Niti enega strela v okvir gola ni sestavila Francija. Do 80. minute.

Mbappe za čudežno vrnitev

Dve minuti sta bili dovolj, da so galski petelini tekmo obrnili na glavo. Muani je pobegnil obrambi in izsilil prekršek Nicolasa Otamendija. Enajstmetrovka za Francijo! Žogo si je na belo piko nastavil Kylian Mbappe in jo z močnim strelom pospravil v mrežo. Prvi zvezdnik Francije je v 82. minuti zaključil akcijo rezervistov. Kingsley Coman jo je začel, se znebil Messija, potegnil v protinapad, Thuram in Mbappe pa sta z dvojno podajo prelisičila argentinsko obrambo. Z volejem s prve je udaril Mbappe. Močno in natančno. Za izenačenje!

Kylian Mbappe je postal šele drugi nogometaš po Angležu Geoffu Hurstu (1966) s hat-trickom v finalu svetovnega prvenstva.
EPA

Vratar Hugo Lloris je v finišu rednega dela še odbil Messijev projektil z razdalje, tekma se je zavlekla v podaljške. Rezervist Lautaro Martinez je imel v 105. minuti vodstvo na nogi, a z zmenka z Llorisom odšel kot poraženec. Tudi na začetku drugega podaljška je Lloris preživel Martinezov poskus, a je bil nemočen, ko je do odbitka pritekel Messi. S sedmim golom na turnirju je čarodej iz Rosaria Argentino približal naslovu. Ni ji pa (še) prinesel. Njegov soigralec iz PSG-ja ni izgubil dinamita v nogah. Mbappejev strel z roba kazenskega prostora je branilec gavčev Gonzalo Montiel odbil s komolcem, poskrbel še za tretjo enajstmetrovko na tekmi. 23-letnik iz Pariza je bil še enkrat več zanesljiv, z osmim golom na prvenstvu je zagrabil zlati čevelj za najboljšega strelca, svoji reprezentanci pa ponudil še eno priložnost, da ubrani naslov svetovnega prvaka. Morda bi celo uspelo, če ne bi Argentine v zaključku podaljška rešil vratar Emiliano Martinez, dobil dvoboj iz oči v oči z Muanijem.

Enzo Fernandez, Lionel Messi, Emiliano Martinez in Kylian Mbappe so najboljši posamezniki turnirja.
EPA

Suvereni Argentinci, površni Francozi

Pri strelih z enajstih metrov so bili Argentinci suvereni. Messi, Dybala, Paredes in Montiel so svojo nalogo opravili z odliko, v francoski vrsti pa je to uspelo le Mbappeju (še tretjič na tekmi s strelom v levo stran) in Muaniju. Ko sta Coman in Tchouameni zgrešila, se je loterija dokončno prevesila na argentinsko stran. "Ponosen sem. Zdaj sem osvobojen. Ta ekipa mi daje ogromno ponosa, zdaj je vse na njih," je Lionel Scaloni, pri 44 letih drugi najmlajši selektor za rojakom Cesarjem Mennotijem, ki jih je leta 1978 štel 39, z naslovom svetovnega prvaka, veliki oder hitro prepustil nogometašem. In rajanje se je lahko začelo.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta