(FOTO) Prvovrstno presenečenje Slovenije, padli so svetovni prvaki Danci!

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
23.01.2024 19:26

Slovenski rokometaši so z odlično predstavo, morda najboljšo na letošnjem EP, poskrbeli za razplet, v katerega so verjeli le največji optimisti. Zmaga nad Dansko (28:25) je prinesla tudi uvrstitev na zaključni turnir v Köln

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Po popoldanskem remiju med Portugalsko in Nizozemsko so Slovenci spet postali gospodarji svoje usode. Zmaga nad Dansko je namreč prinašala selitev iz Hamburga v Köln, na zaključni turnir in boj za končno peto mesto na evropskem prvenstvu. A naloga ni bila lahka, našim so nasproti vendarle stali aktualni svetovni prvaki z legendarnim levim zunanjim Mikkelom Hansnom in verjetno najboljšim vratarjem na svetu Niklasom Landinom. Slovenci se Dancev, kjer so rokometni standardi vselej postavljeni najvišje, niso ustrašili, bili so strpni v napadu, prihajali do lahkih strelov in v deveti minuti povedli z dvema goloma prednosti.

Pri Slovencih so bili sijajni krožni napadalci, ob odsotnosti Blaža Blagotinška je priložnosti (znova) dobro izkoriščal Kristjan Horžen, svoj dan je imel tudi vratar Klemen Ferlin, na koncu razglašen za igralca tekme. Danci, ki jih odlikuje širok spekter vrhunskih igralcev, so Slovence naposled ujeli, reakcija selektorja Uroša Zormana pa je bila jasna. Tok igre je želel spremeniti z minuto odmora, na igrišče pa poslal Miho Zarabca in Staša Jovičiča.

EPA
Reuters

Domiseln napad in gibljiva obramba

Slovenski napad je tudi v nadaljevanju deloval dobro, dansko obrambo so prebijali dokaj zlahka in kmalu znova prišli do vodstva, v 25. minuti je Nejc Cehte zabil za prvo vodstvo s tremi zadetki razlike. Domiseln napad naših je imel rep in glavo, priložnost so iskali tudi z drugim krožnim napadalcem, popuščali niso niti v obrambi in do konca prvega polčasa obdržali prednost ter na odmor odšli z rezultatom 17:14. Danski selektor Nikolaj Jacobsen v kadru sicer ni imel dveh najboljših strelcev ekipe, Simona Pytlicka in Mathiasa Gidsela, ki sta ob predpostavki, da so Danci že imeli zagotovljen nastop v polfinalu, tokrat počivala. A to ne zmanjšuje slovenskega uspeha.

Drugi polčas se ni začel po slovenskih notah, Danci so v dobrih treh minutah z delnim izidom 3:0 prišli do izenačenja na 17. Slovenci so se v tistih trenutkih mučili, v (pre)dolgih napadih niso imeli rešitev, pretok žoge je bil prepočasen, bolje bi lahko zaključevali tudi sedemmetrovke. Na drugi strani so Danci delovali povsem drugače in napade, kar je njihova vrlina, zaključevali hitro. Vse skupaj se je odrazilo v rezultatu, Skandinavci so v 40. minuti prvič povedli z dvema goloma razlike.

Reuters
Reuters

Zmaga za zgodovino

Kar pa ni pomenilo, da so Slovencem moči pošle, sredi drugega polčasa so ujeli priključek in navdušili z nekaterimi odličnimi taktičnimi zamislimi. V vratih je Ferlina dobro nasledil Urban Lesjak, poletna igra pa je Slovencem deset minut pred koncem spet prinesla vodstvo. Danski selektor je reagiral z minuto odmora, v njej pa, čeprav tega nismo vajeni, nad svojimi igralci kar nekoliko povzdignil glas. Boljše izhodišče so pred končnico imeli Slovenci, pri katerih je še naprej zadeval Horžen in manj kot pet minut pred koncem zadel za plus dva. V tistih trenutkih je bil vsak napad najpomembnejši na tekmi, zaveznik Slovencev pa je bil tudi čas. Naši so zbranost ohranili do zadnje minute in zabeležili veliko, gotovo največjo zmago v zadnjem obdobju. Dance, še enkrat: aktualne svetovne prvake, so premagali z 28:25. Po Berlinu in Hamburgu zdaj potujejo v Köln, kjer jih v petek ob 15. uri čaka tekma za peto mesto.

EPA
Reuters

Slovenija bo v Kölnu skušala izenačiti svojo tretjo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih. Najboljša je bila na domačem zaključnem turnirju 2004, ko je v finalu izgubila proti Nemčiji, na turnirju na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji 2020 pa je zasedla četrto mesto. Na Hrvaškem 2000 je v tekmi za peto mesto premagala domačo izbrano vrsto, v Srbiji 2012 pa izgubila proti Severni Makedoniji. Tekma za peto mesto bo na sporedu v petek ob 15. uri v Kölnu, tekmec pa bo tretjeuvrščena reprezentanca skupine 1, kjer se sicer za polfinalno vstopnico borijo še Nemčija (5 točk), Avstrija in Madžarska (4 točke). Prva je že Francija, ki si je z osmimi točkami zagotovila polfinale proti Švedski. Sredine tekme v Kölnu bodo Avstrija - Islandija (15.30), Francija - Madžarska (18.00) in Nemčija - Hrvaška (20.30).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta