Hrvati po izpadu: "Kriv je sodnik." Po mnenju Argentincev (in Fife) pa je zaslužen Messi ...

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.12.2022 12:06

Medtem ko se na Hrvaškem po izpadu v polfinalu ukvarjajo z delivcem pravice in dvomljivo enajstmetrovko, v Argentini slavijo, kot da so že prvaki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Vojaki" so po uvodnem porazu končno tam, kjer želijo biti, Hrvati pa bodo še dolgo objokovali priložnost.
REUTERS

Visok poraz z 0:3 proti Argentini ne pušča dvomov o boljši ekipi, a Hrvatom je ostal grenak priokus. Počutijo se oškodovane. Vzrok? Strogo dosojena enajstmetrovka v 34. minuti, ki je zakoličila nadaljnji potek dvoboja. Je bila upravičena? Kapetan Luka Modrić trdi, da ne. Ostro, kot ga nismo vajeni: "Nadzorovali smo tekmo, dokler sodnik ni dosodil enajstmetrovke, ki ni obstajala. To je prelomilo tekmo. Po navadi ne govorim o sodnikih. A ta (Italijan Daniele Orsato) je eden najslabših, ki jih poznam. Že od nekdaj je tako. On je katastrofa!" Da o enajstmetrovki ni govora, je zatrdil tudi "grešnik", vratar Dominik Livaković, ki je pred golom podrl Juliana Alvareza, podprl ga je selektor Zlatko Dalić, ki kljub porazu ostaja na mestu selektorja do EP 2024: "To se ne sodi kot enajstmetrovka. Kaj pa naj bi Livaković storil, kam naj bi se umaknil? Če so to neka nova pravila, bi nam moral nekdo zanje povedati!"

Dvomljiva odločitev, o kateri si niso bili enotni niti strokovnjaki na Hrvaškem (nekdanji sodnik in TV-analitik Mateo Beusan je prepričan, da bi Livaković lahko prejel celo rdeči karton), kaj šele v bolj nevtralnih državah, ni odprla le polemik, pač pa tudi hrvaško igro, čemur je sledil polprotinapad za 2:0. "Ko je prišel še ta gol, kjer je imel Alvarez srečo z odbijanjem žoge, se je bilo težko vrniti," je ugotavljal Modrić, soigralec Borna Sosa se je navezal: "Težko je to nadoknaditi proti Argentini. V drugem polčasu smo se skušali še malo odpreti, a je Messi pokazal, zakaj je to, kar je."

Prav Messijeva učinkovitost je manjkala Hrvaški, je ugotavljal Dalić: "Vse je bilo v redu, dokler nismo prišli pred gol. Manjka nam bolj kakovostna rešitev v napadu." Spomnimo: že pred četrtfinalom je Dalić spomnil rojake, naj ne živijo v oblakih: "Naši napadalci so igralci Hajduka in Dinama!" Tudi zato je v drugem delu igre skušal z nekaj rošadami (Ivana Perišića je vrnil na krilo) in menjavami (v igro sta vstopila napadalno usmerjena vezista Mislav Oršić in Nikola Vlašić), a rezultat je bil samo še en prejeti zadetek.

Da reprezentanca nima dobro postavljenih vlog, da ni jasno, kdo je desni bočni in kdo napadalec, je kritiko ekipi namenil nekdanji igralec in trener Dinama Velimir Zajec: "Prvi polčas je bil najslabša predstava Hrvaške na prvenstvu. Prvič so bili igralci neprepoznavni, Argentinci so z lahkoto prebijali naše vrste." Slovenski selektor Matjaž Kek je kot komentator portala Index.hr dodatno ugotavljal, da "proti takšni Argentini ne moreš storiti le osem prekrškov na celi tekmi."

Novinarji so šli še korak dlje in se v komentarjih spraševali, ali je bilo vse nameščeno, da Messi pride do finala. "O forsiranju Messija govori že podatek, da je bil izbran za igralca tekme, čeprav je Alvarez zabil dva gola in za preostalega izsilil enajstmetrovko," piše Dražen Antolić iz Sportskih novosti.

Povsem drugačni zapisi pa so v argentinskih medijih. "Korak do večnosti" je naslov v Listu Clarinu, La Nacion piše o "čarobnem Messiju in moči Alvareza", nacionalna televizija pa je prikazovala evforijo, ko je več deset tisoč navijačev zasedlo ulice Buenos Airesa.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Semi Final - Argentina v Croatia - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - December 13, 2022 Argentina's Lionel Messi and Leandro Paredes celebrate after the match as Argentina progress to the final REUTERS/Kai Pfaffenbach
Kai Pfaffenbach

"Zdaj smo tam, kjer si želimo biti. Ta ekipa je nora!" pa je ponosen Lionel Messi, ki je s 25 nastopi na SP-jih izenačil rekord Nemca Lotharja Matthäusa, z enajstim golom pa na argentinski večni lestvici strelcev na SP-jih prehitel Gabriela Omarja Batistuto (Maradona je ostal pri osmih): "Vedeli smo, da so Hrvati včasih neorganizirani, ko izgubijo žogo in potem zadaj puščajo veliko prostora." Da so s prebojem od uvodnega poraza s Savdsko Arabijo do finala pokazali karakter, je dodal Rodrigo de Paul: "Po prvem porazu je bila za nas vsaka tekma finale. Smo prvaki Južne Amerike, zdaj želimo postati prvaki sveta." Pritrdil mu je Nicolas Otamendi: "Mi smo vojaki. 26 vojakov. Borili se bomo do konca!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta