Igralna površina stadiona Stožice letos v popolno prenovo

STA, M.R.
17.09.2024 10:10

Od sanacije površine stadiona v Stožicah februarja in marca do danes je bilo na stoženskem stadionu 23 tekem, v kar niso všteti treningi, do 12. decembra jih bo še 22.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med zadnjo sanacijo površine v Stožicah so spomladi odkrili določene težave v spodnjem sloju kremenčevega peska.
Robert Balen

Iz Športa Ljubljana, ki je upravljavec stadiona, so za spletno stran N1 sporočili, da decembra načrtujejo celovito sanacijo igralne površine.

Igralna površina na stadionu Stožice te dni miruje, saj je Nogometna zveza Slovenije z upravljavcem stadiona Šport Ljubljana našla dogovor, da preloži nekaj tekem Prve lige Telemach ter pokala Pivovarne Union na stadion ŽAK v Šiški, kjer še niso začeli prenove atletskega stadiona.

V času mirovanja bodo travnato površino v Stožicah poskušali nekoliko sanirati. Naslednja tekma na njej bo predvidoma v soboto, 21. septembra, ko bo v 9. krogu Prve lige na sporedu mestni derbi med Olimpijo in Bravom.

Iz Športa Ljubljana so za N1 pojasnili, da te začasne rešitve ne bodo dovolj glede na obremenitev igralne površine z rednim vzdrževanjem, zato so se odločili za celovito prenovo. Normativ za uporabo igrišč z naravno travo je štiri ure na teden, igrišče Stadiona Stožice pa je v povprečju obremenjeno od šest do sedem ur tedensko, so pojasnili pri Športu Ljubljana, kjer pričakujejo, da se bo kljub intenzivnemu vzdrževanju stanje zelenice še poslabšalo.

V Stožicah bodo celovito prenovili travnato površino.
Robert Balen

Poleg tega so med zadnjo sanacijo spomladi odkrili določene težave v spodnjem sloju kremenčevega peska (staro stanje še iz leta 2010), zato načrtujejo celovito sanacijo. To je zaradi preobremenjenosti objekta s športnim programom težko izvesti, saj se zanjo potrebuje več tednov neuporabe objekta, so dodali za N1.

Potrebna je zamenjava celotnega rastnega sloja, ki sega v globino 20 cm, zamenjava neprimernega peščenega dela ter zamenjava travne ruše. Zaradi dobavnih rokov trave, primernih vremenskih pogojev ob izvedbi zasaditve ter edinem možnem času, ko lahko zagotovimo premor v športnem programu za čas ureditve, je celovita sanacija planirana decembra," so zapisali pri javnem zavodu. Kot so dodali, je izvedba kakršnekoli sanacije močno odvisna od vremenskih pogojev, saj ob močnem deževju in veliki razmočenosti površine delo s težjimi stroji ni izvedljivo.

Robert Balen

Pri Športu Ljubljana so ob tem še potrdili, da bodo v vmesnem času izvajali vse možne ukrepe za izboljšanje stanja. Do oktobra se bo namestilo dodatne drenažne cevi. Izvajali se bodo mehanski ukrepi: luknjanje, peskanje, sejanje. Zamenjala se bo trava v vratarjevem prostoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta