Ilka v Zermattu: Smuk ni težak, a prav to ga naredi težjega

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
18.11.2023 06:15

Po rdeči luči za moške je negotova tudi usoda obeh ženskih smukov na ledeniku pod Matterhornom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilka Štuhec (na fotografiji) in tekmice so slabe tri kilometre dolgo progo Gran Becca doslej prevozile le enkrat, na četrtkovem treningu.
EPA

Vreme pod mogočnim Matterhornom, kjer po odpovedanih dveh moških smukih prejšnji konec tedna za danes in jutri (obakrat ob 11.45) načrtujejo dve ženski preizkušnji v kraljevski disciplini, tudi v tem tednu tekmovalcem ni naklonjeno. Sredin trening je odpadel zaradi močnega vetra in obilnega sneženja, četrtkov test proge so nato nekako izpeljali, petkov trening pa so morali zaradi premočnega vetra in sneženja odpovedati. Organizatorji so informacijo o odpovedi sporočili že pred sončnim vzhodom. Na povsem novi progi Gran Becca, ki najboljšim smukačem in smukačicam očitno ni usojena, je v četrtek do treninga prišla tudi Ilka Štuhec in ga končala na 35. mestu. "To več kot očitno ni bila moja najboljša vožnja, Morala bi že takoj od začetka bolj napadati in bi s tem nesla več hitrosti čez ravnino, tako sem pa bolj hodila, bom temu rekla," je 33-letnica komentirala svoje spoznavanje z novo progo.

Zdi se, da organizatorjem, ki so pred tedni sneg na progo prestavljali tudi z drugih delov ledenika ter s tem precej razburili naravovarstvenike in tudi širšo javnost, narava zdaj vrača. V švicarskem Zermattu, kjer je predviden start, ter v italijanski Cervinii, kjer stoji ciljna arena tega prvega čezmejnega smuka, je snega trenutno na pretek, nič pa še ne kaže na to, da bodo padavine povsem zapustile ta del Evrope. Tudi če bosta smuka danes in jutri izpeljana, pa se poraja vprašanje regularnosti takšnega početja. Pod vprašajem je tudi varnostni vidik. Najboljše na svetu bi namreč spustili po povsem novi progi, na kateri so opravile zgolj en trening, pred tem pa na njej še niso smučale. Za izvedbo tekme v smuku en preizkus proge sicer zadošča, a je zagotovo drugače, če se podobno zgodi v Cortini, kjer tekmovalke progo poznajo do zadnjega detajla.

Da smuk sam po sebi ni ravno težak, je po treningu povedala Štuhčeva, edino slovensko orožje na preizkušnji, ki je v koledarju za svetovni pokal umeščena najvišje nad morsko gladino (3505 m n. v.). "A to ga v bistvu naredi še toliko težjega, ker je treba stvari izpeljati res perfektno. Malce je bila izziv tudi vidljivost. Ta se je spreminjala zaradi skokov, barve in vsega. Kakorkoli, preživela sem, vem, kaj moram še popraviti, prostora za izboljšave je še zelo veliko. Upamo, da bo vreme sodelovalo," je optimistična Mariborčanka, ki se je v zadnji sezoni v velikem slogu vrnila med najboljše smukačice na svetu. Pred nekaj tedni je v intervjuju za Večer dejala, da si zelo želi, da uvodna smuka izpeljejo: "Videla sem, koliko to pomeni ljudem, kako se trudijo, kako si želijo, da bi bilo nekaj novega, ko bi startali v eni državi, v cilj pa zapeljali v drugi. Ampak proti vremenu žal ne moreš nič. Kakor bo, pač bo, bom sprejela."

Mednarodna smučarska zveza je že lani oktobra s spektaklom v Zermatt-Cervinii nameravala odpreti sezono tekmovanj v hitrih disciplinah, vendar je bila prisiljena oba moška in ženska smuka odpovedati zaradi slabe snežne podlage in pomanjkanja snega na ledeniku. Narava pa zobe, sicer na drug način, kaže tudi letos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta