Ilki je žal, da je že konec

Bojan Bauman Bojan Bauman
15.03.2023 20:15

Na zadnjem smuku sezone je 32-letna Mariborčanka še drugič zmagala in potrdila drugo mesto v smukaškem seštevku točk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilka Štuhec je najuspešnejša slovenska smučarka zime.
Guillaume Horcajuelo

Malce škoda, da je sezone že konec. A se že veselim naslednje! Kaj lepšega si po petih mesecih potovanj po svetu, tekmovanj, živčnosti ... še lahko zaželi 32-letna Ilka Štuhec? Veteranka v svetovnem pokalu, ki je v karieri šla tako skozi smučarska nebesa kot tudi skozi pekel. Pred letom je razmišljala tudi o koncu kariere. A si je ponudila "še eno priložnost". In to dodatno leto je na finalu svetovnega pokala v Andori kronala z zmago v smuku. Drugo v tej sezoni, v kateri je v smukaškem seštevku zaostala le za Italijanko Sofio Goggia.

Zmaga Štuhčeve v Andori
Reuters

Drugo mesto si je Mariborčanka sicer priborila že pred finalom. In prav zato je današnja zmaga še posebej pomembna. Motivirana je ostala tudi v trenutku, ko je bilo že vse odločeno. To zmorejo le največji borci in - kot večkrat poudari Ilka - zaljubljenci v smučanje. "Vedela sem, česa sem sposobna, a takega rezultata nisem pričakovala. Pogoji so se ves čas spreminjali. Nekaj časa je pihalo in potem spet ne. Ko pride tvoj čas, enostavno moraš samo iti v pogoje, ki so v tistem trenutku. Mislim, da sem se zelo dobro prilagodila na te spomladanske razmere in sem zelo zadovoljna," je pristop na startu proge Aliga, ki sicer ni bila med težjimi v svetovnem pokalu, opisala Štuhčeva.

Albert Gea

Po njeni zaslugi ima slovensko smučanje tudi v tej sezoni tekem na najvišjem nivoju medaljo. Morda bodo do konca tedna imeli še eno, če bo Žanu Kranjcu uspelo obraniti tretjo pozicijo v seštevku veleslalomov. A Mariborčanka bo z dvema smukaškima zmagama najboljša slovenska smučarka sezone. Tokrat je zmagala z odlično, tudi tvegano vožnjo. Še Goggia je za njo zaostala za več kot pol sekunde. Kot prava šampionka, Ilka tudi s to vožnjo ni bila povsem zadovoljna: "Očitno je bila to zelo dobra vožnja, čeprav je bilo še nekaj malenkosti, ki bi lahko bile boljše. Takoj ob prihodu v cilj sem glede na čas vedela, da sem peljala zelo hitro - in sem le še čakala na preostale tekmovalke in uživala. Za mano je neverjetna sezona."

Ilka Štuhec
Guillaume Horcajuelo

No, ta še ni končana. Štuhčeva je napovedala udeležbo tudi na jutrišnjem superveleslalomu (ženske začnejo ob 10. uri, fantje ob 11.30). Spet bo vozila, ker v smučanju uživa. V tej disciplini bi sicer sezono končala na 30. mestu, v finalu pa ima pravico nastopa le najboljših 25 tekmovalk. Nastop si je priborila, ker je osvojila več kot 500 točk (602).

Poleg Ilke je na finalu v moškem smuku nastopil Rok Ažnoh. Finale si je priboril z naslovom mladinskega svetovnega prvaka v tej disciplini. A da bo konkurenčen najboljšim smučarjem, bo moral še veliko trenirati. Včeraj, ko je nastopil na prvi smukaški tekmi za svetovni pokal, je zaostal za 2,49 sekunde in ni prehitel nikogar. Na 25. mestu je ostal tudi brez prvih točk v svetovnem pokalu. V finalu jih osvoji le najboljših 15 tekmovalcev. Korošec sicer ni bil nezadovoljen: "Na startu sem imel nekaj treme, zato je bilo treba narediti nekaj dihalnih vaj. Proga do sredine ni bila zahtevna, sledilo je pet ali šest superveleslalomskih zavojev, ki jih je bilo treba korektno izpeljati, stati na spodnji smučki. V zadnjih zavojih mi je zmanjkalo zbranosti."

Rok Ažnoh 
Sloski

Zmagal je Avstrijec Vincent Kriechmayr pred Nemcema Romedom Baumannom in Andreasom Sanderjem. Avstrijec je s tem zabeležil še četrto smukaško zmago v sezoni, v kateri ni osvojil malega kristalnega globusa. Ta je pripadel Aleksandru Aamodtu Kieldeju. Norvežan je zmagal šestkrat, včeraj pa se je zadovoljil s šestim mestom. Tako smo v sezoni smukov za svetovni pokal imeli le dva zmagovalca. Petnajsto mesto je včeraj osvojil Švicar Marco Odermatt, ki je s 1842 točkami že skupni zmagovalec. Do nedelje jih želi zbrati več kot 2000, s čimer bi postal tudi najuspešnejši tekmovalec v zgodovini tekem za svetovni pokal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta