(INTERVJU) Peter "Paco" Wrolich o Rogliču in Pogačarju: Senzacija, kot bi Španca vodila v smučanju

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
16.09.2020 11:36

"To je fantazija, a na dirki jih skrbijo okužbe in da toura ne bi končali," pravi koroški Slovenec Peter "Paco" Wrolich, ki je petkrat vozil tour, svoj vrhunec pa tam dosegel leta 2005 z drugim mestom v etapi. "Samo, da zmaga Slovenec. Inteligentni Roglič z ekipo je močnejši, a Pogačar ne bo 'šenkal' zmage."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter "Paco" Wrolich, nekdanji kolesar: "Fantastična ekipa govori za Rogliča. Vedno ima koga okoli sebe, če se zgodi defekt ali če rabi kaj za pojesti ali popiti, to so reči, k jih Pogačar nima." 
Sašo Bizjak

Vem, da natančno spremljate dirko, da imate informacije iz kolesarske vrst v Franciji in če kdo, potem vi, kot nekdanji kolesar, veste, kaj se dogaja in zato ne skrivate navdušenja nad slovenskima kolesarjema?
"To je vrhunski tour, ne le za enega ali dva Slovenca, ampak za slovensko kolesarstvo nasploh, saj kaj takega, da bi dva Slovenca sredi toura vodila, ni bilo pričakovano. Ne pri predstavnikih tega vrhunskega športa ne pri novinarjih. Sam to primerjam kar z našo glavno športno panogo v Avstriji: to je tako, kot če bi dva Španca vodila v svetovnem pokalu v smučanju sredi sezone. Senzacijo spremljam po televiziji, povezan pa sem tudi z ljudmi neposredno na touru."
Pa vendar Pogačar in Roglič nista "no name" tekmovalca v kolesarstvu?
"Jasno, ampak da bosta na touru prvi in drugi, ali pa da bo končni rezultat takšen, tega lani ob tem času ne bi napovedal nihče. Najbolj senzacionalno je predvsem, da se je to res zgodilo. Da zdaj tako vlečeta, je dejstvo in prava fantazija. Samo upam, da bo slovensko kolesarstvo od tega imelo korist in da bodo v prvi vrsti ljudje začeli kolesariti, ne samo mladi, ampak tudi starejši, po mestih in podeželju po vsej državi."
Kakšne informacije imate s kolesarske scene s terena, vsak dan ste v stikih z bivšimi kolesarji, kaj vam govorijo?
"Z Bernhardom Eislom, strokovnim komentatorjem na Eurosportu in bivšim avstrijskim kolesarjem, ki analizira dirke, sva se videla vsak dan, preden je odšel na tour. Tudi sedaj sva na zvezi najmanj vsak drugi dan. Najbolj se boji povečanja števila okužb s koronavirusom in zato toura ne bi končali. To je nevarnost, ki je v ozadju ves čas. Kar pa se športnega dela tiče, pravi, da mimo Slovencev ne bo šlo. Gledamo dvoboj med Evropo oziroma Slovenijo in Kolumbijo, mislim, da bo eden izmed teh dveh dobil dirko, sicer pa Eisel pravi, in z njim delim mnenje, da se Pogačar zagotovo ne bo predal in ne bo 'šenkal' zmage Rogliču, ampak bo poskušal do zadnjega. Zaradi tega je tour v tretjem tednu tako odprt kot še nikoli. Meni bi bilo vseeno, kdo zmaga, samo da je Slovenec, to je važno."
Kaj bi jima svetovali, kaj morata paziti v zadnjih etapah? Danes je na sporedu najvišji prelaz, ki zbuja strahospoštovanje?
"Če je kolesar dober, mu je čisto vseeno, ali je prelaz visok 2800 metrov ali 1200 metrov. On ve, da je nepremagljiv, tak vtis trenutno daje Roglič. Do sedaj je naredil to, kar je nujno potrebno, tekmuje zelo inteligentno in pametno. Ne porine nosu v veter, če ni nujno potrebno, naredi le tisto, kar je pametno in potrebno. Na drugi strani imamo Pogačarja, ki je izgubil v vetru minuto in pol v situaciji, da je moral voziti čisto po drugem kopitu in sicer veliko bolj aktivno, kar mu je seveda uspelo, a mu je pobralo tudi dosti moči.


​Zdaj bomo pogledali, kako bo danes, jutri in v soboto na kronometru, ki bo seveda odločal o dirki. Važno je, da ostaneta mirna, da vsak korak premislita. Roglič ima v ozadju izredno močno ekipo, takih smo bili vajeni iz časa Armstronga ali pa ekipe Ineosa, kjer ena ekipa diktira cel tempo. Rogličeva ekipa je fantastična in velika prednost je, da se lahko zanese nanjo, česar Pogačar nima. On je vedno sam, to je velik problem, če je vroče, če ti zmanjka pijače, ti je nihče ne prinese. Če imaš okoli sebe pet ali šest rumenih majic, je veliko boljši občutek, kot pa če si sam."
Ali obstaja nevarnost, da bi se Pogačar v želji po napadu, "prekuril", da ga na vzponu "piči kača", kot pravijo?
"To je možno, ampak ima v ozadju ljudi v avtomobilu, ki mu vse kontrolirajo, imajo podatke preko števca, vidijo, kje se nahaja. Resda je mlad, ampak zna poslušati in je ravno tako inteligenten kolesar kot Roglič. Že ve, kaj dela. Mislim, da gredo v svetu simpatije bolj k Pogačarju, ker imajo ljudje radi tak ofenziven način tekmovanja, mlade ljudi, nove zvezde. Njegov slog je napadalen, on ni tisti, ki bi čakal do zadnjega klanca, pokazal je, da nima kaj za izgubiti. Če je kolesar tako dober kot je on, ga kača verjetno ne bo pičila."
Kako pomembni so navijači ob trasi. Letos jih je iz znanih razlogov manj, mestoma so tudi prepovedani, nekateri se "švercajo". Je to za kolesarje težje, ker ostanejo brez goriva za zadnje atome moči?
"Zame je bila vedno bistvena razlika, ali je navijačev dosti ali ne. Saj so ob progi, ampak jih je veliko manj, kot smo jih bili vajeni prej. Lahko pa deluje tudi pomirljivo, da točno veš, da nihče ne bo stopil preblizu, kar se je dosti dogajalo v zadnjih letih. Jaz bi izbral navijače, ker je to bolj atraktivno in tudi zaradi navijačev postaneš kolesar, to je 'sol v tej župi'. Ampak v tem trenutku je najvažnejše, da dirko pripeljejo v nedeljo do Pariza."

Peter Wrolich kot član ekipe Gerolsteiner na zdravniškem pregledu pred Dirko po Franciji leta 2006 v Strasbourgu. 
Reuters


Leta 2005 ste bili drugi na eni od etap, 212,5-kilometrski, še v času Armstronga, a povsem na drugem koncu Francije, skupno pa vselej okoli stotega mesta ...
"To je bila etapa v Toursu, ki jo poznamo iz klasične dirke Pariz – Tours, sedaj je trasa veliko težja, ker takrat, ko sem bil v tretji etapi drugi, smo imeli na začetku najmanj štiri, pet ali šest etap po relativno ravninskih delih, letos je pa značaj dirke povsem drugačen: že v drugi etapi so šli v klanec, potem pa iz Nice, z obale, v centralni masiv, takoj v Pireneje in se spet vrnili v centralni masiv. Zato je letos zagotovo najtežji tour doslej, vsaj po trasi, odkar jo spremljam. Avstrijci smo v skupnem seštevku imeli najvišje peto ali šesto mesto, kar je vrhunski rezultat, ampak nikoli nismo bili med prvimi tremi, razen Berhharda Kohla, ki pa so ga dobili na dopingu."
V tvitu ste bili jezni, zakaj so oglasni panoji tako blizu kolesarjev ...
"Absolutno, kolesar bo izrabil vsak centimeter, ki ga ima na razpolago. To so pravi heroji na kolesih. Z očmi točno vidijo – tam sta dva centimetra, to se izide, tam bom pičil skozi. Takšen pano pa ogroža kolesarja, to res ni potrebno, za oglase imamo druge možnosti."

Fotofiniš 212,5 kilometrske etape La Chataigneraie - Tours na 92. dirki po Franciji leta 2005, v kateri je Peter Wrolich osvojil drugo mesto.
Reuters


Na koga stavite, kaj bo odločilo?
"Če bi se danes moral odločiti po srcu, bi to bil Roglič pred Pogačarjem, fantastična ekipa govori za Rogliča. Vedno ima koga okoli sebe, če se zgodi defekt, če rabi kaj za pojesti ali popiti. To so reči, ki jih Pogačar nima. Za Rogliča pa govori tudi prednost 40 sekund, to je kar lep "povšter", ki ga bo do konca izrabil."
Bo pa verjetno živalska bitka do konca. Še vedno se lahko zgodi kaj nepredvidenega, bog ne daj kaka okužba ali padec ...
"Vse se lahko zgodi, tour je končan po zadnjem krogu na Elizejskih poljanah. Za gledalce bi bilo najlepše, da bi se odločil na predzadnji etapi na kronometru v soboto in da do takrat ostane napeto."

Koroški Slovenec, danes promotor kolesarstva na avstrijskem Koroškem, Peter "Paco" Wrolich kot član ekipe Gerolsteiner na zdravniškem pregledu pred Dirko po Franciji leta 2006 v Strasbourgu.
Reuters


Francoski novinarji namigujejo na doping, kaj vi menite o tem?
"Pri tej temi roke v ogenj za nikogar ne bi dal, to je jasno. Predvsem Francozi vedno radi kažejo s prstom na druge države ali tekmovalce, ker od svojih vedno preveč pričakujejo. V Franciji je pritisk na francoske kolesarje ogromen, tako da zelo radi sprašujejo o tem. Sicer pa poznam sceno tudi v Sloveniji in so mi že na začetku rekli, kakšen talent je Roglič, in tudi vem, kako je treniral, saj je treniral tudi v naših krajih okoli Vrbskega in Baškega jezera. Enkrat sem ga prosil, če bi lahko prišel na dirko po Avstriji, takoj se je odzval in prišel na razglasitev na Dobrač. Pogovarjala sva se o tem, kako trenira, mislim, da je vrhunski talent, in da lahko od njega dosti pričakujemo tudi v naslednjih letih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta