Kako vrniti NK Maribor v življenje?

Miha Dajčman Miha Dajčman
28.10.2022 06:15

Jutri se bodo nogometaši Maribora v 15. krogu prve lige na Areni Z'dežele pomerili s Celjem. "O klanih v ekipi ni govora. To so lahko nevarne stvari," pravi trener Damir Krznar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damir Krznar: "Po treh, štirih dobrih predstavah misliš, da si igralec za Barcelono, po eni ali dveh slabih bi se vsemu odpovedal."
Andrej Petelinšek

Po tretjem porazu v nizu je trener nogometašev Maribora Damir Krznar napovedal (finančno) kazen za nogometaše Maribora, sledilo naj bi nekaj nejevolje na treningih vijoličastih, toda nogometaši so lahko sankcije po slabih igrah pričakovali, meni. "Sem trener liberalnih odnosov, a ker smo v krizi, je potrebno biti bolj odločen. Morali smo se odločiti za to," pojasnjuje Krznar zadnje poteze kluba, s katerimi se je strinjal. Da bi aktualni prvaki vsaj za malenkost popravili vtis prvega dela sezone, bodo morali do konca leta izboljšati rezultate in se povzpeti po lestvici, saj trenutno zasedajo skromno sedmo mesto. Prva v vrsti pomembnih tekem bo jutrišnja v Celju, Ukrajinec Roman Pilipčuk v tej sezoni po oceni Krznarja vodi napadalno moštvo, ki je sestavljeno iz kvalitetnih izkušenih nogometašev in iz talentiranih mladih Slovencev.

Hrvaški strateg se zaveda težke naloge na jutrišnjem gostovanju. Kako je ekipa preživela minuli teden? "Prva naloga je bila, da skušam vrniti ekipo k življenju. Z izjemo kartonov - manjkali bodo kaznovani Rok Kronaveter, Gregor Sikošek in Sven Šoštarič Karić - težav s kadrom nimamo. Potrebne bodo spremembe v postavi, toda menim, da smo našli primerne rešitve," pravi Krznar, ki ne napoveduje revolucionarnih stvari. "Primarno je biti kompakten, narediti ekipo, dobiti reakcijo igralcev. Verjamem, da se zavedajo, v kakšnih težavah smo. Do prave reakcije bomo prišli morda že na tej tekmi," je optimističen 51-letnik, ki si želi, da bi proti Celju na igrišču ostalo vseh enajst igralcev do konca tekme, kar se na minulih treh tekmah v prvenstvu, ki so jih Mariborčani izgubili, ni zgodilo.

Nervoza je normalna

Kapetan Martin Milec je po porazu z Domžalami govoril tudi o tem, da bi bilo morda primerno, da v slačilnico k igralcem pridejo tudi najzvestejši navijači Maribora. Krznar takšnim potezam ni naklonjen, saj meni, da morajo navijači podpirati klub v dobrem in slabem. "Vedno sem za to, da je potrebno poiskati pozitivne stvari, preveč negativizma na daljše obdobje ni dobro," meni Hrvat.

Na vprašanje, ali je slačilnica razdeljena, ali obstajajo "klani", o katerih je govora v zadnjih dneh, pa je Krznar odgovoril: "Verjamem, da so imeli nogometaši medsebojne pogovore, v katerih je zaželeno, da si nasprotujejo. Normalno je, da je nervoza prisotna, ker je ne moremo kar odstraniti. Moramo pa to nervozo pretvoriti v pomoč. O nekakšnih klanih v ekipi ni govora. To so lahko nevarne stvari za ekipo. Nogometaši so seznanjeni, da jim destrukcija ne bo pomagala. Skupaj smo v dobrem in slabem, tako moramo tudi delati in ne le govoriti."

Po tekmi z Domžalami je bil Krznar nezadovoljen z odnosom Roka Kronavetra, z izkušenim napadalnim vezistom, ki je v tej sezoni mnogokrat mariborski voz potegnil naprej, se je Hrvat pogovoril. "Tukaj je bilo nekaj nenogometnih stvari, ki so vplivale nanj. Ne sme si igralec takšnega kalibra in teh let to dovoliti, a tudi to se dogaja," je o Kronavetru dejal Krznar.

Iličić vedno bližje povratku

Da so imeli nogometaši Maribora v tej sezoni že večkrat težave prevzemati odgovornost, meni Krznar, in to opisuje kot enega osrednjih problemov, da ekipi ne gre. "Problem je s samozavestjo igralca, ko ekipi ne gre, to govorim kot nekdanji nogometaš. Po treh, štirih dobrih predstavah misliš, da si igralec za Barcelono, po eni ali dveh slabih tekmah pa bi se vsemu odpovedal. Zato smo tukaj trenerji, ki moramo ekipi pomagati. Povedati jim moramo, da trenutno stanje ni realno," razlaga nekdanji član Dinama in hrvaške reprezentance.

Josip Iličić je vse bližje nastopu v vijoličastem, a včeraj je Krznar dejal, da trenutek njegovega povratka na tekme še ni prišel. "Ne bomo si dovolili, da bi zaradi krize prehitevali z njim, s tem pa od Josipa ne bi dobili, kar od njega pričakujemo," pojasnjuje Krznar. V kadru za tekmo s Celjem ne bo Marina Laušića zaradi rane, ki jo je staknil na tekmi z Domžalami, težave s kolenom ima branilec Nemanja Mitrović.

Pari 15. kroga I. SNL - danes ob 17.30: Domžale - Gorica; jutri ob 15. uri: Tabor - Radomlje; ob 20.15: Celje - Maribor; v nedeljo ob 15. uri: Olimpija - Koper; ob 17.30: Mura - Bravo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta