Kdo je številka ena in prvi favorit? Pogačar prvič po Touru proti Vingegaardu

Uroš Gramc Uroš Gramc
08.10.2022 05:31

Tadej Pogačar bo na dirki po Lombardiji, kjer je lani dosegel enega največjih slovenskih uspehov, lovil novo zmago

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogačar se bo prvič po Touru srečal z Vingegaardom.
Reuters

Kolesarska sezona svetovne serije se danes zaključuje z eno od petih največjih enodnevnih dirk – po Lombardiji. Z 253 kilometri od Bergama do Coma in z 4853 višinskimi metri je to najzahtevnejša preizkušnja iz elitne peterice spomenikov z največ vzponov. Točno takšna je po godu Tadeja Pogačarja, ki je lani z zmago dosegel enega največjih uspehov slovenskega kolesarstva, zato bo kapetan Emiratov letos vozil s številko ena na hrbtu.

"Zelo lep občutek je imeti številko ena, vsi te gledajo. Ampak vseeno bo pomembno, kako dobre noge imaš v finalu, koliko energije ti je ostalo," je za Radio Slovenija dejal najboljši kolesar na svetovni lestvici, ki bo lovil že 16. zmago v sezoni, s čimer bi še izboljšal svoj rekord (13) iz prejšnje. Da ga strokovna javnost upravičeno postavlja v vlogo glavnega favorita, je potrdil v torek z zmago po treh dolinah Vareseja in prejšnjo soboto z drugim mestom na dirki po Emiliji. Tam ga je premagal le Španec Enric Mas, ki ob Jonasu Vingegaardu sodi med največja tekmeca Komendčana. Zanimiv bo spopad s slednjim, saj bo to prvi po julijskem Touru, dirka pa je najbrž pretežka, da bi lahko pričakovali veliko presenečenje.

A kandidatov za slavje je več, ob odsotnosti svežega svetovnega prvaka Belgijca Remca Evenepoela, ki je že zaključil sezono in se poročil, bo glavni adut Quick-Stepa Francoz Julian Alaphilippe, tu so še Britanec Adam Yates in Kolumbijca Rigoberto Uran ter Sergio Higuita, od bivših zmagovalcev pa Danec Jakob Fuglsang (2020), Nizozemec Bauke Mollema (2019) in Italijan Vincenzo Nibali (2015). Slednji bo zanimiv tudi zato, ker bo to zanj - kot za Španca Alejandra Valverdeja - poslovilna dirka od izjemno bogate kariere. A obe legendi zagotovo ne bosta le parodirali, saj sta na zadnjih dirkah v vrhunski formi.

To bodo kolesarji potrjevali na trasi v nasprotni smeri lanske in na kar enajstih klancih. Ključni pridejo v zaključku, tik preden se bo števec obrnil na 200 km. Najprej legendarni na Madonno del Ghisallo (8,6 km in 6,2 odstotka), potem pa v krogu v Comu na strmega Civiglo (4,2 km in 9,7 odstotka), prej in kasneje pa na San Fermo della Battaglio (2,7 km in 7,2 odstotka), od koder je do cilja le 5,3 km. Slovenski navijači ne bi imeli nič proti, če bi bil tam med najhitrejšimi tudi drugi Slovenec Matej Mohorič (tretji predvideni Jan Polanc je žal zbolel), čeprav je napovedal, da bo pomagal kapetanoma pri Bahrainu, Špancu Mikelu Landi in Italijanu Damianu Carusu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta