Ko šport postane žrtev politike: Kazen je eden od načinov, da tudi ruski športniki spoznajo nesmiselnost vojaškega napada

Matej Grošelj Matej Grošelj
07.03.2022 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Športniki po vsem svetu množično pozivajo h koncu vojne v Ukrajini.
EPA

Ruski vojaški napad na Ukrajino močno posega v polje športa na globalni ravni. Medtem ko so v Ukrajini zaradi vojaških spopadov ustavili vsa tekmovanja, športniki pa z orožjem branijo domovino, je svet z enotnimi ukrepi odstranil Rusijo in Belorusijo z največjega športnega odra. "Tako hitrih in odločnih ukrepov zoper neko državo na področju športa še ni bilo. Svetovna javnost išče vse načine, da bi zaustavila vojaško norijo. V tem primeru je šport postal žrtev politike. Gre za zavestno žrtvovanje, kar bo imelo dolgoročne posledice," pravi strokovnjak za športni marketing Tomaž Ambrožič.

Ranjen ponos ruske države

Milan Hosta: "Športniki sporočajo, naj se človeštvo bori na športnih igriščih, ne na vojaških."
Robert Balen

Vojna v Ukrajini dokazuje, kako intenzivno sta prepletena šport in politika. Športni filozof Milan Hosta je podčrtal, da je bil šport kot institucija vedno v rokah političnih interesov. Prav tako je bila tudi organizacija telesne kulture skozi zgodovino politično obarvana. "Med pomladjo narodov se je telesno krepilo mlade fante, da so postali zdravi borci. Enako se je dogajalo z dekleti, da so lahko rojevale zdrave otroke. Ko je človeštvo z vojnami koloniziralo svet, so moderne olimpijske igre ustvarile mednarodni prostor, na katerem so se lahko države med seboj pomerile brez orožja. Sodobni šport, kot ga poznamo danes, je bolj dedič rimskega spektakla kot grškega agona," je pojasnil Hosta.

Mednarodna izolacija ruskega športa pomeni, da je ranjen ponos države, saj Rusija v športu velja za svetovno velesilo in serijsko osvajalko kolajn. Vladimir Putin je velik ljubitelj in podpornik športa. Zaradi njegovega vpliva so že odstopali trenerji državnih reprezentanc, saj dolgoletni voditelj Ruske federacije ob porazih na športnih igriščih ne pozna milosti. Vedno in povsod želi biti prvi, saj s tem krepi moč države v svetu. Potem ko so ruski športniki na zadnjih treh olimpijskih igrah zaradi sistemskih kršitev protidopinških pravil nastopali pod nevtralno zastavo, jih je s popolno blokado nastopanja na mednarodni ravni doletela mnogo hujša kazen. "To je med drugim eden od načinov, da tudi ruski športniki spoznajo nesmiselnost vojaškega napada, ki ima sedaj neposredne vplive na njihove kariere. Športniki so se znašli v neprijetni situaciji, saj vse življenje trenirajo, da bi uspešno nastopili na velikih tekmovanjih, kar jim je sedaj onemogočeno," je dejal Ambrožič.

Svet še nikdar ni imel tako enotnega mnenja, da je treba neko državo po hitrem postopku z najostrejšimi ukrepi odrezati od športnega dogajanja. Ambrožič je spomnil na primer Savdske Arabije in njenega vojaškega posega v Jemnu, zaradi česar agresorska država nikdar ni dočakala podobnih sankcij na športnem področju kot Rusija. V mnogih vojnah so bile tudi druge države na čelu z ZDA, vendar je njihov šport praviloma ostal nedotaknjen. "Ruska izkušnja kaže, kako velik socialni kapital ima šport, če nekoga izbrišemo s športnega zemljevida. Če olimpijsko gibanje nekoga izrine na podlagi določenih argumentov, a nima enakih meril za vse, to pomeni, da se ne drži lastnih idealov. Predstavljajmo si, da od nastopov odrežejo slovenske športnike. Glede na številne uspehe bi to pomenilo, da je Slovenija na neki način izbrisana s svetovnega zemljevida," razmišlja Hosta.

Neposredna cenzura Kitajske

Tomaž Ambrožič: "Ruski šport bo čutil posledice tudi zaradi ustavitve sponzorskih sredstev, ki so doslej prihajala v državo iz tujine."
Vid Ponikvar

Večina ruskih športnikov se je znašla v brezizhodnem položaju in čaka na konec vojne. Mnogi molčijo, saj v domovini tvegajo politične sankcije, če se uprejo strogemu režimu. V Rusiji so tako kot celoten tamkajšnji šport postali politični instrument. "Tudi po koncu spopadov jim ne bo enostavno nastopati pod svojo zastavo, saj Rusija in njeni prebivalci zaradi vojne dobivajo izrazito negativen pomen. Ruski šport bo čutil posledice tudi zaradi ustavitve sponzorskih sredstev, ki so doslej prihajala v državo iz tujine. Obenem so tudi ruska podjetja vlagala denar v svetovni šport. Vojna ima dejansko športne posledice po vsem svetu, saj se je Kitajska pred dnevi odločila, da ne bo prenašala nogometnih tekem premier lige, ker igralci v Angliji nosijo rumeno-modre trakove v podporo Ukrajini. Gre za neposredno cenzuro Kitajske, ki se boji javnega mnenja. To je odličen dokaz, kako močan vpliv imajo politična sporočila prek športa," je pristavil Tomaž Ambrožič.

Medtem športniki po vsem svetu pozivajo h koncu oboroženega konflikta na ukrajinskih tleh in spodbujajo k miru. Pridružili so se jim tudi nekateri največji zvezdniki ruskega športa, ki se ne ozirajo na morebitno maščevanje iz domovine. Izpostavili so se vodilni teniški igralec sveta Danil Medvedjev, hokejski as Aleksander Ovečkin, biatlonka Larisa Kuklina, nogometni reprezentant Fedor Smolov, javili so se številni šahovski mojstri ... "To so iskreni klici k pomiritvi razmer. Športniki sporočajo, naj se človeštvo bori na športnih igriščih, ne na vojaških. Zelo opazno je, da želijo na tekmovališčih podirati rekorde, ne pa šteti mrtvih v vojni," je sklenil Milan Hosta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.