Kolaps prvakov kar na uverturi v novo sezono: Radomlje odnesle veliko zmago iz Ljudskega vrta

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
16.07.2022 22:17

Nogometaši Maribora 32. sezono prve lige začeli vse prej kot spektakularno, Radomlje so jih zlomile s 3:0.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eksperiment Radovana Karanovića se ni posrečil, s povsem spremenjeno enajsterico je bil Maribor nemočen.
Andrej Petelinšek

Evropsko pot so v kvalifikacijah za ligo prvakov začeli uspešno, v novo sezono državnega prvenstva pa so nogometaši Maribora vstopili precej bolj klavrno. V uvodnem krogu prve lige so jih v Ljudskem vrtu premagale Radomlje. Kaj premagale, povozile, nadigrale, razbile … Mlinarji so izpod Kalvarije odnesli visoko in zasluženo zmago s 3:0.

Eksperiment se ni posrečil. Trener Radovan Karanović je za uvodno dejanje domače sezone povsem prevetril enajsterico Maribora. V primerjavi z ekipo, ki je v sredo v Adapazariju začela dvoboj proti Šahtjorju, je proti Radomljam začel le vratar Menno Bergsen. Da v njej ne bo Antoineja Mkoumbouja, je bilo jasno, še preden je trener razkril svoje adute. Reprezentant Konga bo kariero nadaljeval v Italiji, s Cagliarijem, ki bo v tej sezoni igral v serie B, je podpisal štiriletno pogodbo. Ponudbo za tehnično podkovanega vezista bi bilo po besedah športnega direktorja nesmiselno zavrniti, vrednost prestopa naj bi se gibala okoli dveh milijonov evrov.

Po prvotni sodbi bi moral Maribor zaradi razgrajanja navijačev v finišu prejšnje sezone novo začeti na praznem stadionu, a so po pritožbi kluba na Brdu pri Kranju kazen nekoliko omilili. Zaprti sta tako ostali le severna in južna tribuna. Omiljena kazen Štajercev ni bolela, prostora za 2500 navijačev, ki so si ogledali tekmo v živo, je bilo več kot dovolj, člani navijaške skupine Viole so se preselili na rob vzhodne tribune. Jih je pa precej bolj bolela kazen na igrišču.

Radomlje so preživele uvodni pritisk gostiteljev – vratar Emil Velić je odbil strel Roka Kronavetra z roba kazenskega prostora, nato pa še ustavil poskus Aleksa Pihlerja po kotu -, same pa prvi daljši sprehod čez polovico igrišča spremenile kar v vodstvo. Leon Sever, ki se je med mlinarje poleti preselil iz ljubljanskega Brava, je s prodorom po levem krilu iztržil prosti strel kak meter stran od kotne zastavice, nato pa pred mariborski gol poslal natančen predložek, ki ga je s strelom z glavo v zadetek spremenil Mario Čuić. V 11. minuti so gostje povedli z 1:0. Pa se tu muke aktualnih prvakov niso zaključile. Akcijo Luke Cerarja in Tina Hrvoja so še prekinili pred zaključkom, drugače pa je bilo v 35. minuti. Cerar je izkoristil neodločnost mariborske obrambe, se ob Vidu Kodermanu spretno dokopal do strela in z bližine matiral Bergsna.

Na začetku drugega polčasa je Karanović še enkrat prevetril enajsterico, na igrišče poslal branilca Maxa Watsona, napadalnega vezista Marka Božića in krilnega napadalca Ivana Brnića. Takojšnjega učinka ni bilo. Nasprotno. Radomlje so bile blizu tretjega zadetka. Sandi Nuhanović je s prostega strela zadel zunanji del mreže. Če si obetavnih akcij mlinarji niso pripravili sami, so jim z "darili" pomagali kar vijoličasti. Z nespretnim izbijanjem po predložku Nuhanovića je žogo na desnico Nedima Hadžića nastavil kar Koderman, a se je po strelu napadalca iz BiH z obrambo izkazal Bergsen.

V 74. minuti je bil tudi Nizozemec med mariborskima vratnicama brez moči. Nuhanović je pred Rokom Kronavetrom prestregel slabo podajo Roka Sirka, ki je le minuto pred tem zamenjal poškodovanega Božića, potegnil v kazenski prostor, s suverenim zavitim strelom ugnal vratarja in Radomlje odpeljal v vodstvo s 3:0. Zadnjo klofuto Mariboru so varovanci trenerja Nermina Bašića prišparali za sodnikov podaljšek, rezervist Ismir Nadarević je učinkovito zaključil akcijo, ki je še enkrat razkrila vse luknje v obrambi vijoličastih. No, po VAR-pregledu je bil četrti zadetek na tekmi razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, a to Radomljanov ni preveč bolelo (Mariborčanov pa ne potolažilo).

Tri točke so bile pospravljene v žep gostov, Maribor pa bo popotnico pred sredinim dvobojem proti Šerifu iz Tiraspola v drugem predkrogu lige prvakov najbrž skušal čimprej pozabiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta