Kolesarska dirka po Franciji: Sekunda na sekundo - pogača(r)

20.07.2022 20:15

Tadej Pogačar do tretje etapne zmage na letošnjem Touru, Jonasu Vingegaardu je v boju za rumeno majico odščipnil štiri sekunde

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor se ponavlja. Bela majica napade, rumena ji sledi.
Christian Hartmann

V cilj je pripeljal prvi in z dvignjenimi rokami proslavil zmago. A v skupni razvrstitvi ni prav dosti pridobil. Tadej Pogačar je zmagovalec 17. etape dirke po Franciji, na drugem mestu jo je sklenil Jonas Vingegaard. Danec, nosilec rumene majice, je v cilj pripeljal takoj za Slovencem. Zaradi bonifikacijskih sekund je v skupnem seštevku sicer izgubil štiri sekunde prednosti pred največjim in po včerajšnji etapi najbrž edinim konkurentom za skupno zmago, a obdržal je še vedno spodobni dve minuti in 18 sekund zaloge pred zmagovalcem Toura iz let 2020 in 2021.

Prizor se ponavlja. Bela majica napade, rumena ji sledi. Tudi na 17. etapi se je Pogačar poskusil otresti Vingegaarda. Slovenski as je napadel na Col de Val Louron-Azetu, predzadnjem vzponu zahtevne etape od Saint-Gaudensa do Peyraguedesa. A trenutno vodilni kolesar v skupnem seštevku se mu je tudi tokrat prilepil na hrbet. Komendčan, ki mu je v finišu odlično pomagal moštveni kolega Brandon McNulty, Danca ni zlomil. Je pa poskrbel, da je trojica vzpon proti cilju začela sama. Vingegaard je v zadnjih 300 metrih celo prvi napadel, a ga je Pogačar prehitel in slavil svojo deveto etapno zmago na Touru, tretjo letošnjo in skupno 43. v karieri.

To mu je uspelo, čeprav se je njegova ekipa UAE Emirates razpolovila. Potem ko je po 16. etapi odstopil Španec Marc Soler, je včeraj Tour sklenil še Rafal Majka. Poljak, najzvestejši Pogačarjev pomočnik na zahtevnih vzponih, je odstopil zaradi natrgane mišice. Že pred tem sta zaradi okužbe s koronavirusom odpadla George Bennett in Vegard Stake Laengen. Je pa svoje naloge odlično opravila trojica, ki je še ostala ob 23-letnem Slovencu. Najprej je na dveh kategoriziranih vzponih vlekel Danec Mikkel Bjerg. Na drugih dveh, vključno z zaključnim vzponom na letališče Peyragudes, je to delo prevzel Američan McNulty. Poskrbel je, da je Vingegaard na zaključnem vzponu ostal brez pomočnikov. Toda Pogačar ni imel moči za napade, za skoke in se Danca samo na ritem ni mogel znebiti.

"Bjerg in McNulty sta opravila odlično delo, zato sem imel v glavi, da se jima moram z zmago oddolžiti. Etapna zmaga je bila danes moj maksimum. Res je nekaj neverjetnega, da sem zmagal tudi potem, ko sta odstopila Majka in Soler. Ko smo videli, da je Jonas dober, smo se osredotočili le na etapno zmago. Zato sem zadovoljen," je povedal Tadej Pogačar in napovedal, da se bo rumeni majici skušal približati danes, ko kolesarje čaka še tretja v nizu zahtevnih etap v Pirenejih.

"Škoda, ker ni bilo z nami Rafala in Georgea Bennetta. Če bi bila, bi lahko tokrat naredili nekaj velikega. Zadnje dneve je kazalo, da se nam vse podira, a smo pokazali, da smo še zmeraj močni. Zato ostajam optimist, spet bomo poskušali," je pred 143,2 kilometra dolgo etapo od romarskega središča Lurd do Hautacama napovedal Pogačar.

Tadej Pogačar je na letošnjem Touru še tretjič zmagal, a tudi to ni dovolj za vodstvo.  
Gonzalo Fuentes

Rezultati 17. etape, Saint-Gaudens - Peyragudes, 129,7 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 3.25,51, 2. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo-Visma) isti čas, 3. Brandon McNulty (ZDA/UAE) +0:31, 4. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) 2:07, 5. Aleksej Lucenko (Kazahstan/Astana) 2:34 ... 78. Jan Tratnik (Bahrain Victorious) 25:23, 123. Luka Mezgec (BikeExchange), 124. Matej Mohorič (vsi Slovenija/Bahrain) oba 32:03; vrstni red: 1. Vingegaard 67:53.54, 2. Pogačar +2:18, 3. Thomas 4:56, 78. Tratnik 2.55:08, 84. Mohorič 3.05:31, 107. Mezgec 3.32:52. (šr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta