Konec maratonskega SP: Južnoafričani ubranili naslov v ragbiju

Aleš Mišič Aleš Mišič
29.10.2023 17:55

V tretje gre rado, pravijo: reprezentanca JAR je tako kot v četrtfinalu in polfinalu tudi v finalu slavila z minimalno razliko, za točko je bila boljša od Nove Zelandije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ragbisti iz Južne Afrike so znova najboljši na svetu.
Reuters

Maratonsko svetovno prvenstvo v ragbiju, ki ga je od 8. septembra gostila Francija, se je končalo v soboto na pariškem Stade de France s slavjem Južne Afrike. Južnoafričani so v finalu po srditem boju premagali Novo Zelandijo z 12:11 in ubranili naslov, ki so ga pred štirimi leti osvojili na Japonskem. Springboks so z zmago pred nekaj manj kot 80.000 gledalci v severnem predmestju francoske prestolnice prišli do četrtega naslova, all blacks so pokal doslej dvignili trikrat. Poraženci zadnjega finala so edina reprezentanca, ki je poleg Južne Afrike ubranila naslov. Novozelandci so slavili v letih 2011 in 2015, prvaki pa postali še na prvem svetovnem prvenstvu leta 1987.

Čeprav so tako kot v finalu Južnoafričani tudi v četrtfinalu proti Franciji (29:28) in polfinalu proti Angliji (29:28) slavili za eno točko, jim nihče ne more očitati, da naslova niso osvojili zasluženo. Že pred finalnim obračunom so ljubitelji ragbija po svetu napovedovali enakovreden dvoboj in tesen izid. Južnoafričani so bili v prednosti ves prvi polčas in ga sklenili sebi v prid z 12:6. Pri tem rezultatu bi bilo tudi ostalo do konca tekme, če ne bi bili Novozelandci v 54. minuti prišli do zadetka s polaganjem za pet točk. Priložnost za potrditev z dodatnima dvema točkama so zapravili, s tem pa tudi zmago, čeprav je vprašanje, kako bi se bila tekma razvijala, če bi bili zadeli. Na drugi strani je skozi vse prvenstvo z natančno desnico blestel Handre Pollard, ki je tudi v finalu s štirimi zadetki potrdil svojo kakovost. Južnoafričani ostajajo neporaženi na finalnih tekmah, medtem ko so Novozelandci drugič izgubili boj za vrh, prvič leta 1995, obakrat je bil zanje usoden prav afriški predstavnik.

Bronasto kolajno je osvojila Anglija, ki je bila s 26:23 boljša od Argentine. Angleži, za katere je ta zmaga obliž na rano po porazu v polfinalu, so pred tekmo za tretje mesto seveda veljali za favorite, a so se morali za zmago zelo potruditi. To niti približno ni bila igra mačke z mišjo, kot je morda kdo pred začetkom obračuna mislil, da bo. Angleži so prvič zasedli tretje mesto. Svetovni prvaki so postali leta 2003, trikrat pa so izgubili v finalu. Argentina še nikoli ni igrala v finalu, trikrat pa se je borila za tretje mesto. Izgubila je tudi pred osmimi leti proti Južni Afriki, premagala pa Francijo leta 2007.

Reuters

Prvenstvo je pokazalo, da se razmerja moči v vrhu svetovnega ragbija v zadnjih štirih letih niso nič kaj spremenila. Prvaki ostajajo Južnoafričani, Angleži, ki so bili na Japonskem v finalu, so zdaj osvojili bron, Novozelandci, tretji na Japonskem, so tokrat drugi. Evropske ekipe so do četrtfinala držale korak s preostalim svetom, med osem reprezentanc so se uvrstile štiri, Anglija, Francija, Irska in Wales, v četrtfinalu pa so pogorele vse razen Anglije. Najbolj pozitivno je z uvrstitvijo v četrtfinale presenetil Fidži, najbolj pa je razočarala Avstralija, ki je bila v svoji skupini tretja in se ni uvrstila niti v izločilne boje.

Prvenstvo v Franciji si je ogledalo 2,44 milijona obiskovalcev in je bilo po obisku drugo za Anglijo leta 2015, kjer so našteli 2,48 milijona gledalcev. Čez štiri leta bo mundial v Avstraliji, namesto dosedanjih 20 bo moči merilo 24 reprezentanc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta