Kopitarjevi kralji spet v končnici

Bojan Bauman, sta
03.04.2023 18:43

Play off so si hokejisti iz Los Angelesa letos priborili pet krogov pred koncem rednega dela lige NHL. Spomini na leti 2012 in 2014, ko so osvojili prvenstvo, so spet živi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Kopitar v NHL za kralje zadeva že v svoji sedemnajsti sezoni. 
Reuters

Hokejisti Los Angelesa z Anžetom Kopitarjem so se z zmago s 4:1 na gostovanju v Vancouvru uvrstili v končnico lige NHL. Med podajalce se je tokrat vpisal tudi Kopitar, ki je podal Alexu Iafallu v 14. minuti za 1:1 in v 24. za 2:1. V zadnji tretjini sta v Rogers Areni zabila še Uzbekistanec Artur Kalijev in Blake Lizotte. Kralji so si tako končnico priborili pet krogov pred koncem rednega dela tekmovanja. "Play off je za nas olajšanje, saj smo slutili, da prihaja. Vseeno pa malce lažje zadihaš, ko si na lestvici priigraš to zvezdico ob svojem imenu," je po tekmi dejal trener Los Angelesa Todd McLellan.

Še vedno se kralji borijo za vrh na zahodu, kjer za točko zaostajajo za Las Vegasom in branijo točko prednosti pred Edmontonom. Kralji so z zmago proti ekipi iz Vancouvra osvojili okroglih sto točk na 77 tekmah, kar je drugi najboljši rezultat v rednem delu sezone v zgodovini kluba. S tem so jim v druščini 32 ekip v ligi porasle ambicije. Nekateri že obujajo čase med letoma 2010 in 2014, ko se je kraljem v končnico uspelo uvrstiti petkrat zapored in vmes dvakrat (leta 2012 in 2014) tudi osvojiti Stanleyjev pokal. Iz aktualnega nabora igralcev sta bila že takrat v ekipi naš as in kapetan kraljev, 35-letni Anže Kopitar in njegov pomočnik Drew Doughty. Leta 2014 je Kopitar dosegel rekord tekem v play offu, ko je v 26 tekmah dosegel 26 točk. Tudi letos ima impozantno statistiko v rednem delu prvenstva - nastopil je na vseh 77 tekmah, zadel je 26-krat in ima 42 podaj. S tem je zbral 68 točk, kar ga v ekipi uvršča na drugo mesto. Uspešnejši je bil le Kevin Fiala z 72 točkami.

Reuters

"Dober občutek. Končnico smo si priigrali drugič zaporedoma. To kaže, da je ekipa v celoti na pravi poti. In všeč nam je, kamor gremo. A ne veselimo se prezgodaj," je povedal Anže Kopitar, ki igra v NHL od leta 2006, vseh 17 sezon pa je preživel v Los Angelesu, s katerimi se je osmič uvrstil v zaključne boje.

V zahodnem delu lige NHL so si končnico že priborile najboljše tri ekipe pacifiške skupine. Vegas Golden Knights vodi z izkupičkom 101 točke, le točko manj ima Los Angeles, Edmonton je tretji z 99 točkami. V vzhodni konferenci so si uvrstitev v končnico priborili hokejisti Bostona (125 točk), Caroline (107), New Jerseyja (104) in New York Rangers (101), Toronta (100) in Tampe Bay (96). Redni del sezone se bo končal 15. aprila. Predčasno so si predsednikov pokal kot najuspešnejša ekipa rednega dela lige NHL zagotovili hokejisti Boston Bruins, ki so prišli do še enega mejnika. Postali so četrta ekipa v zgodovini lige NHL, ki je v rednem delu sezone dosegla 60 zmag. Jubilejno 60. so si v nedeljo v Enterprise Centru priborili z zmago s 4:3 po kazenskih strelih proti St. Louis Blues. Boston se je pridružil Montreal Canadiens 1976/77 (60 zmag), 1995/96 Detroit Red Wings (62) in 2018/19 Tampa Bay Lightning (62) kot ekipam, ki so dosegle ta mejnik. "Gre za nekaj posebnega," je dejal napadalec Bruins Brad Marchand. "Na koncu dneva mislim, da smo naredili res izjemno delo, nekaj posebnega je biti del takšne skupine in podirati rekorde."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta