Marko Šuler je pred dnevi trdil, da ima Maribor najboljšega trenerja, zdaj išče novega

Miha Dajčman Miha Dajčman
15.08.2022 19:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor je po petih krogih prvenstva na zadnjem mestu, v Domžalah je doživel četrti ligaški poraz v tej sezoni.
Igor Napast

Septembra lani je Radovan Karanović v Ljudski vrt prišel kot nov pomočnik trenerja Simona Rožmana. Le nekaj dni po vrnitvi v Ljudski vrt in slovesu Simona Rožmana je Karanović postal začasni trener vijoličastih, takrat so ti zasedali šesto mesto na lestvici prve lige. Sledila je serija solidnih rezultatov Maribora pod vodstvom Žutega, kot Karanovića poznajo Mariborčani, in dolga leta trener nižjih selekcij pri vijoličastih je postal kar trajna rešitev športnega direktorja Marka Šulerja za vročo klop takrat še 15-kratnih državnih prvakov. Mariborčanu, rojenemu v BiH, je do konca sezone uspelo osvojiti naslov državnih prvakov, nekatere napake v boju za vrnitev lovorike v mesto ob Dravi niso bile usodne in Karanović je postal ljubljenec navijačev.

Manj kot tri mesece po velikem slavju v državnem prvenstvu in rajanju na ramenih navijačev na Fazaneriji se Mariborčan poslavlja z mesta trenerja vijoličastih. Le dve zmagi na prvih enajstih tekmah v novi sezoni je preskromen izkupiček za aktualne državne prvake. Maribor je po petih krogih prvenstva na zadnjem mestu, v Domžalah je doživel četrti ligaški poraz v tej sezoni, v celotni prejšnji so vijoličasti izgubili osemkrat, serija šestih porazov je rekord v zgodovini kluba po osamosvojitvi. Radovan Karanović je moštvo vodil na 39 tekmah, zabeležil je 19 zmag, osem neodločenih rezultatov in dvanajst porazov.

Pred tednom ga je Šuler branil

Nedeljski poraz v 5. krogu prve lige v Domžalah, ki jih vodi Simon Rožman, predhodnik Karanovića pri vijoličastih, je bil usoden za 53-letnika. Snovalec taktike vijoličastih se je odločil za nekaj sprememb v začetni enajsterici, a tudi to ni bilo dovolj za prekinitev negativnega niza. Domžale so hitro povedle za golom Franka Kovačevića v 9. minuti. Za Maribor je izenačil Rok Sirk v 15. minuti in prekinil strelski post Štajercev, ki je trajal 343 minut. V drugem delu sta nato za rumene zadela še Ivan Durdov v 50. minuti in na 3:1 Nick Perc v 84. minuti. Na 2:3 je v 94. minuti znižal Marko Božić.

Da se bo sprememba na trenerski klopi zgodila, je bilo mogoče sklepati že po izjavah Radovana Karanovića po porazu ob Kamniški Bistrici. Svojega odstopa klubu ni ponudil, je pa dejal, da je pripravljen, da odide, če se bo za to odločilo vodstvo iz Mladinske 29. Dobrih deset minut je Karanović odgovarjal na vprašanja novinarjev in ponavljal mantre iz serije zadnjih medijskih nastopov, zaradi osebne zamere pa je ignoriral vprašanja novinarja Ekipe Dejana Mitrovića. Na vprašanje, kaj bo storil, če ostane trener vijoličastih, je Karanović odgovoril, da bo stvari obrnil na glavo. "Do sedaj sem božal igralce, bil sem v prijateljskem odnosu z njimi," je v Domžalah napovedal Radovan Karanović. Zdaj že nekdanji trener Maribora te možnosti ne bo več imel. Še pretekli ponedeljek je Marko Šuler v pogovoru za Večer javno stopil v bran Karanoviću in krivdo za neuspešen niz prevzel nase. "Maribor je največji in najboljši klub z najboljšim trenerjem in ekipo. Četudi se morda to ne vidi, jaz v to verjamem in vem, da se bodo stvari kmalu spremenile na bolje," je takrat dejal Korošec in poudaril, da je menjavanje trenerjev najlažje, a da je za uspeh treba ugrizniti v grenko jabolko. Sledila sta poraza s HJK-jem v Helsinkih in nedeljski poraz z Domžalami. Prvi je ceno serije porazov vseeno plačal Karanović.

Prva kandidata sta Hrvata

V ponedeljek okoli 14. ure je postalo uradno, da Maribor išče novega trenerja. "Verjeli smo do konca in bili popolnoma osredotočeni pri namenu, da skušamo obrniti zadeve. Takšne odločitve so težke, a to je trenutek, ko se tako klub kot jaz v moji vlogi moramo odzvati. V našem primeru je bila reakcija nujno potrebna. Vemo, kaj je pred nami, kaj nas čaka, in morali smo povleči takšno potezo. Z naše strani zahvala trenerju za opravljeno delo, skupaj smo dosegli velike zadeve, tega ne gre pozabiti. Pri svojem delu je vztrajal do konca in storil vse, da bi vrnil moštvo na zmagovito pot. Klub mu je namenil podporo, a rezultatskega preobrata ni bilo. To je tista plat športa, ko se moramo odzvati. Najti je treba novo energijo, vrniti fante v ustrezno stanje, da pokažejo, kar zmorejo, in obrniti zadeve v drugo smer," je odločitev o spremembi na klopi za klubsko spletno stran pojasnil športni direktor Marko Šuler.

Novi trener Maribora, ki ga v četrtek čaka obračun z romunskim Clujem v zadnjem predkrogu konferenčne lige, bo predstavljen v najkrajšem možnem času, so zapisali pri Mariboru. Športni direktor naj bi se že pogovarjal z novimi kandidati, a imen ni želel razkriti. "Naša naloga je, da najdemo najprimernejšega, ki lahko kratkoročno obrne zadeve in uspešno pelje naš projekt tudi dolgoročno," je pogled naprej usmeril Korošec. Portal Ekipa24 poroča, da sta najresnejša kandidata za prevzem vijoličastih 45-letni hrvaški strateg Goran Tomić, ki je nazadnje vodil Rijeko, pred tem pa je deloval pri Lokomotivi iz Zagreba, v Istri in na Kitajskem. V zadnjem času so Tomića povezovali tudi z vodenjem zagrebškega Dinama. Drugi kandidat za mariborsko klop pa naj bi bil manj znani Dean Klafurić, 50-letni Hrvat je nazadnje vodil Slaven Belupo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta