(MOTOGP) Sezona lova na Ducati odprta

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
24.03.2023 06:20

V portugalskem Portimau bodo spet zahrumeli najhitrejši motocikli na svetu: Suzukija ni več zraven, novost so sobotne sprint dirke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodeč po testiranjih, bodo tekmeci spet gledali izpušno cev ducatija.
REUTERS

Formula ena na dveh kolesih, svetovno prvenstvo v motociklizmu z elitnim razredom MotoGP, se vrača na sceno. Štiri celine bodo letos gostile dirkače, ki sedijo na tisočkubičnih pogonskih agregatih, ki se vrtijo do 17.000 obratov na minuto in ki motocikle poganjajo prek 350 km/h. Sezona z 21 dirkami (če bo premierna indijska 24. septembra res izvedena) se začne ta konec tedna v portugalskem Portimau, oba naslova pa branijo Italijani.

Resda je Ducati tretjič zapored osvojil konstruktorski naslov - tudi zato, ker so imeli med 24 motocikli v karavani kar osem svojih, kar je največ med vsemi izdelovalci -, a prvič po letu 2007 (Casey Stoner) še dirkaškega. Za nameček je na italijanskem motorju slavil celo Italijan, Francesco "Pecco" Bagnaia. In to kako! Še sredi sezone je za Fabiom Quartararojem (Yamaha) zaostajal za kar 91 točk (zmaga jih prinese 25, op. p.), nato pa poskrbel za največji povratek v zgodovini.

"Mislim, da se razmerja moči letos ne bodo kaj prida spremenila. Verjamem, da bodo naši konkurenti isti kot lani. Quartararo brez dvoma, tu je še Marc Marquez (Honda), ki ga nikoli ne smeš odpisati," ocenjuje šef tovarniške ekipe Ducatija Luigi Dall'Igna, ki je moštvo prevzel leta 2013, ko se Ducati niti enkrat ni uvrstil na zmagovalni oder, zdaj mu pa vsi gledajo v hrbet. To je Francesco Bagnaia potrdil tudi na testiranjih v Portimau, kjer bo prva dirka, ko je postavil celo rekordni čas kroga: "Letošnji dirkalnik mi je še bolj všeč kot lanski. Ne bežim od dejstva, da je Ducati trenutno pred vsemi." Morda je zato bolj pravilen zapis, da lahko Bagnaia drugi naslov prvaka le izgubi. Najhujšega konkurenta bo, sodeč po testiranjih, imel celo znotraj moštva; Avstralca Jacka Millerja, ki se je preselil h KTM-u, je zamenjal Italijan Enea Bastianini, ki je napredoval iz Ducatijevega satelitskega moštva.

Ker se je lani od karavane poslovil Suzuki, in to z zmago Joana Mira na zadnji dirki v Valencii, bo letos na startu le enajst ekip oziroma 22 dirkačev, ki so poskrbeli za številne menjave. Yamaha je ugasnila svoje satelitsko moštvo, nakar se je 36-letni večni podprvak (2017, 2018, 2019) Andrea Dovizioso upokojil, Darryn Binder pa nazadoval v Moto2. Je pa zato dodatno moštvo ustanovila Aprilia in angažirala nekdanja KTM-ovca Raula Fernandeza in Miguela Oliveiro, znanega po tem, da je poročen s polsestro. Po neuspehu pri Hondi, za kar zdaj krivi nezainteresirane inženirje, se je Pol Espargaro pridružil ekipi GasGas, kjer bo tudi edini novinec iz Moto2 Augusto Fernandez. Oba nekdanja dirkača Suzukija sta šla k Hondi, a Mir v tovarniško ekipo k Marquezu, Alex Mir pa le v satelitsko. Tovarniški Yamaha (Quartararo in Franco Morbidelli) in Aprilia (Maverick Vinales in Aleix Espargaro) ostajata nespremenjeni.

Pomembna letošnja novost so tudi sobotne sprint dirke, pol krajše od nedeljskih, kjer se bodo prav tako delile točke (največ devet). Prve že v soboto ob 16. uri, klasična dirka pa bo v nedeljo ob 15. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta