Muraši pripravljeni na trpljenje: Slovenci so znali marsikomu zagreniti življenje

Miha Dajčman Miha Dajčman
24.09.2020 10:30

Mura se bo nocoj ob 19. uri na Fazaneriji pomerila z nizozemskim PSV-jem iz Eindhovna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alen Kozar bo imel tokrat na sredini igrišča opravka s hitrejšimi in tehnično spretnejšimi nogometaši kot pred ednim tednom. 
Andrej Petelinsek

Pet let, en mesec in dva dneva je minilo od poraza Mure na gostovanju v Odrancih s 3:0. Bilo je v tretji ligi, prvi tekmi pod vodstvom takrat novega upravnega odbora črno-belih. 1859 dni za tem se bodo muraši na Fazaneriji pomerili z evropskimi prvaki iz leta 1988, nizozemskim PSV-jem iz Eindhovna. Pred slovenskimi pokalnimi prvaki je ena najpomembnejših tekem v zgodovini kluba, primerljiva z igranjem v playoffu evropske lige leta 2012 proti Laziu. A tako kot takrat, ko so Italijane gostili v Ljudskem vrtu, bo tudi tokratni obračun imel črno piko - odigran bo pred praznimi tribunami.

Nizozemci veljajo za favorite, muraši pa ne skrivajo želje po presenečenju. Kapetan Alen Kozar je opozoril, da bodo s soigralci znova v podrejenem položaju. A na to so pripravljeni: "Trpeli smo že proti Aarhusu in tudi tokrat bo tako. Zavedamo se njihove kvalitete, a se ne bojimo nikogar. To je nagrada za nas, da igramo proti takšnim klubom."

Mura bo tudi tokrat nastopila v vlogi gostitelja na samo eni tekmi kvalifikacij za evropsko ligo. Čeprav bodo brez podpore navijačev, je igranje na Fazaneriji prednost, priznava trener Ante Šimundža: "Igramo doma. Če pomislim, je res škoda, da ne bo navijačev, ki bi si zaslužili to tekmo. Verjamem, da bodo z mislimi z nami. Priložnost za nas seveda obstaja. Tudi če bi bili dve tekmi, se ne bi predajali. Vemo, da so slovenske ekipe v športu znale že marsikomu zagreniti življenje. V športnem smislu napredujemo. S to eno tekmo so možnosti malenkost večje. V vsakem primeru nas čaka garanje, trdo delo. Potrebni bosta pragmatičnost in tekmovalnost."

Zadnji trening Mure pred tekmo s PSV-jem
Miha Dajčman

​Danes jih ne bo na stadionu, so pa včeraj dopoldne nogometaše Mure prišli navijači pozdravit na zadnji trening pred tekmo. Za kratek pozdrav in baklado so jih nogometaši nagradili z aplavzom.

Ekipe Rogerja Schmidta, ki je julija prevzel PSV, so znane po silovitem tempu nogometa. "Tudi mi smo ekipa, ki želi igrati visok tempo. Res je, da smo obremenjeni z velikim številom tekem, PSV pa je odigral le dve uradni tekmi in so zato spočiti. Na naši strani so velika motivacija, energija in želja po dokazovanju in verjamem, da bomo lahko na silovit tempo, na katerega se pripravljamo, odgovorili."

Pri sestavi ekipe ima nekdanji trener in nogometaš Maribora največ težav v obrambi, saj je zaradi poškodbe odsoten Matic Maruško. "V zadnji liniji smo najbolj tanki. Ampak fantje so odgovorili na odprta vprašanja in verjamem, da bomo Maruška dobro nadomestili," je optimističen Šimundža, ki verjame v svoje nogometaše. "Glede na prikazano na treningih in tekmah si vseh dvajset nogometašev zasluži minute. DNK-zapisi posameznikov so drugačni in poskušali bomo najti igralce, ki PSV-ju ne bodo ustrezali."

Ob odsotnosti Matica Maruška zadnji vrsti poveljuje mladi Jan Gorenc, ki bo imel tokrat opravka z drugačnimi, hitrejšimi in tehnično bolje podkovanimi nogometaši kot na tekmi proti danski ekipi. "Strahu ni, v tekmo gremo samozavestno," napoveduje 21-letnik, ki je ob playoffu Mure za evropsko ligo leta 2012 štel 13 let, kapetan takratne ekipe pa je bil prav Maruško. Od zasedbe črno-belih izpred osmih let, pot kluba Mura 05 se je nato v isti sezoni klavrno končala, so v zasedbi Anteja Šimundže zdaj ob Marušku še Nino Kouter, Alen Kozar in Jure Travner (ekipi se je pridružil pred tedni).

Trener vodilne ekipe prve lige pozna slabosti Nizozemcev: "Tudi PSV ima minuse. Kot vsaka ekipa tudi oni niso popolni in to je čar športa, da je zanimiv. Poskušali bomo razkriti njihove slabosti, po drugi strani pa moramo pokazati naše dobre stvari in biti v tem segmentu uspešni, če hočemo razmišljati o napredovanju." Predvsem pa snovalec taktike pri Muri opozarja na prednosti PSV-ja: "So zelo napadalni, veliko menjujejo pozicije in visoko izvajajo pritisk, če jim to dovoliš. Veliko več razmišljajo o napadu kot o obrambi, ker zelo zaupajo branilcem in verjamejo v kvaliteto centralnih obrambnih nogometašev." Šimundža si zato želi, da bi bil njihov prehod iz obrambe v napad kar je mogoče hiter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta