Nad dvoglave orle in spletne zlobneže

Borut Planinšič ml.
02.12.2022 06:45

Srbija ima pred večerom, v katerem mora zmagati, preveč svojih težav, da bi se ukvarjala še s švicarskimi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot da je Piksi Stojković, ko je njegovo moštvo v ozadju slavilo gol Aleksandra Mitrovića Kameruncem, slutil, kakšen pekel ga še čaka v Katarju.
Reuters

Da se z osmino finala začne prava vročica svetovnega prvenstva? Ne za Srbe, oni so že v nogometnem deliriju, globoko v nokavt sistemu. Danes bodo v skupini G s Švico uprizorili eno najbolj vročih tekem Katarja 2022. Kot da ni dovolj že to, da jih le zmaga pelje naprej (težko je verjeti, da bi se s šokom proti Braziliji iz ozadja prikradel Kamerun), bo ob 20. uri na drugi strani več kot Švica. Moštvu z Granitom Xhako in Xherdanom Shaqirijem Srbi ne morejo oprostiti SP 2018, ko sta jim nogometaša s koreninami na Kosovu zabila gola za zmago Švice in v slavju s prsti uprizorila albanskega dvoglavega orla.

Toda Srbi imajo v Katarju dovolj svojih težav. Toliko govoric se je nabralo, da so se po tekmi s Kamerunom tepli. Toliko je bilo ugibanj, ali je Dušan Vlahović poškodovan ali skregan s selektorjem - da je napadalec Juventusa, ki so mu družabna omrežja v domovini pripela še afero z ženo reprezentančnega kolega, stopil pred novinarje. "To je neumnost zakompleksanih, hudobnih ljudi, ki v življenju niso naredili nič. Ubranil se jih bom z zakoni," je Dušan Vlahović namignil na tožbe. In še malo o nogometu: "Reprezentanca je složna bolj, kot je kadarkoli bila. Med mano in selektorjem ni težav. Pripravljen sem za igro, tudi z eno nogo bi igral za Srbijo."

Piksija Stojkovića, pred svetovnim prvenstvom velikega junaka, ki je moštvo nabil s samozavestjo, danes pa za ene že zbeganega selektorja, je v Katarju obiskal Dejan Savićević. Skupaj sta lahko obujala spomine na SP '98, ko je tedaj še ZR Jugoslavija nazadnje šla v osmino finala. Čeprav se ji je zgodila Nemčija, hiter sprehod od 2:0 do 2:2. Ponedeljkov mrk proti Kamerunu - od vodstva s 3:1 do remija 3:3 - je bolj boleč. Dokaz, da jih ekipa s super napadom lahko "faše" toliko, kolikor jih lahko da.

"Kaj naj pričakujem, če bomo počeli take neumnosti kot proti Kamerunu? Nič. Ampak ni sramota ali tragedija igrati neodločeno na mundialu. Kaj pa smo mi naredili na svetovnih prvenstvih? Smo bili prvaki? Ne vem, kaj pričakujejo ljudje, da bomo v finalu, da bomo premagali Brazilijo? Že po žrebu smo vedeli, da je Brazilija druga dimenzija, da bomo s Švico in Kamerunom iskali drugega potnika v osmino finala. Pomembna je vsaka točka, vsak gol. Boste videli, kakšno težo ima točka s Kamerunom, če premagamo Švico," se je razhudil Dragan Stojković.

Med Švicarje se je zarilo nekaj strahu. Virus je vdrl v moštvo. Zbolela sta vratar Yann Sommer in branilec Nico Elvedi. V čakanju, ali pade še kdo, so Švicarji sporočili le, da sta prehlajena. "Da so Švicarji prehlajeni? Nisem z njimi v hotelu, ne zanima me. Pomembno je, da moji igralci niso prehlajeni," pravi Piksi. Trudi se, da Srbija ostane mirnih živcev in nogometnih misli: "Vsi smo čustveni, nismo roboti. Nogomet je igra potrpljenja, inteligence, driblinga. Srbija je v kvalifikacijah pokazala, kaj zmore z napadalno igro. Obrambno interpretacijo nogometa spoštujem, a nisem njen navijač. Švica je zahteven tekmec, ki je v kvalifikacijski skupini končal pred Italijo. Mi pa smo v Lizboni udarili ob veliko Portugalsko in našli rešitev zanjo. Tudi za Švico jo bomo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta