Nič več v senci kolegov? Tekma, ki lahko spiše zgodovino

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
28.08.2024 16:15

Če slovenske odbojkarice jutri ob 19. uri v Ljubljani upravičijo vlogo favoritinj proti Estonkam, bodo na pragu tako evropskega kot (prvič) tudi svetovnega prvenstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob morebitnem jutrišnjem uspehu bodo imele Slovenke dvojni razlog za veselje.
OZS

Kar 23 let so slovenske odbojkarice čakale na prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo (EP), od leta 2015 se jim - čeprav ves čas ostajajo v senci moške izbrane vrste - zdaj obeta četrta. Resda ima nekaj pri tem tudi širitev turnirja - če je še do leta 2005 tam nastopalo dvanajst reprezentanc, od 2007 do 2017 16 reprezentanc, jih odtlej sodeluje 24. Pa vendarle; že po letošnji prvi tekmi kvalifikacij je jasno, da so varovanke Alessandreja Oreficeja na pragu EP 2026, ki bo v Azerbajdžanu, Turčiji, na Češkem in Švedskem. Še več; ker se bo leta 2025 svetovno prvenstvo razširilo s 24 ekip na 32, se Sloveniji obeta tudi zgodovinska prva uvrstitev na tovrstno tekmovanje!

In kaj potrebujejo Slovenke za preboj na oba turnirja? Praktično le še jutrišnjo zmago (ob 19. uri) proti Estonkam. Po slavju nad Izraelkami (3:0) bi ta Slovenke zacementirala na prvem mestu tričlanske skupine C, pri čemer se ve, da bodo iz sedmih tovrstnih skupin na EP napredovale vse prvouvrščene reprezentance in pet drugouvrščenih. Kar se tiče svetovnega prvenstva, pa bi zmaga Slovenijo na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze FIVB vsaj obdržala na 28. mestu, če ne celo prestavila kakšno mesto višje. Že z 28. mestom pa so Slovenke virtualno v položaju, ko je vstopnica njihova, celo dve mesti lahko še izgubijo. 

Sodeč po dosedanjih rezultatih se tega ni za bati. V ljubljanski dvorani Maksa Pečarja v Črnučah, kjer sicer domuje odbojka (moški OK Črnuče in ženski OK Vital Ljubljana), a kljub 1500 sedežem in brezplačnemu vstopu v torek ni bila povsem polna, so Slovenke s 3:0 strle Izrael, ki je pred tem s 3:1 premagal Estonijo. Pri Estonkah za najbolj nevarno odbojkarico velja 189 centimetrov visoka korektorica Kertu Laak, ekipno pa dvoma o favoritinjah ni. Na jakostni lestvici FIVB je Slovenija 28. sila sveta, Estonija 49., na lestvici evropske odbojkarske zveze CEV pa je Slovenija 13., Estonija 29. Kot zanimivost; Izrael pri FIVB (61.) kotira slabše od Estonije, pri CEV bolje (24.).

Zmaga Slovenk ne bi smela biti pod vprašajem, čeprav je ekipa relativno zdesetkana. Zaradi težav z ramenom manjka Maša Pucelj, na igranje na Japonskem se pripravlja Nika Marković, odsotna je tudi Isa Ramić, Iza Mlakar je reprezentančno zgodbo že zaključila, dovoljenja, da jo odpre, pa še nima naturalizirana odbojkarica iz Gambije Fatoumatta Sillah, ki bo lahko zraven prihodnje leto. Odsotnostim navkljub Izraelke niso imele možnosti, da bi odščipnile kak niz, in tudi od Estonk tega ni mogoče  pričakovati. "Poznamo jih. Proti njim smo letos že igrale. Pregledati bo treba le posnetke, opraviti videoanalize, pripraviti ustrezen načrt in mislim, da potem težav, kako zmagati, ne bi smelo biti," je prepričana Eva Zatkovič. Spomnila je na zlato evropsko ligo 17. maja letos, ko je bilo 3:0 za Slovenijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta