Nika Prevc spet na zmagovalni poti, tudi brez glavnega trenerja je poskrbela za slovenski prvenec v Zau

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
19.01.2024 13:09

Že petič to sezono je Nika Prevc slavila v svetovnem pokalu in še povečala prednost v skupnem seštevku, s četrtouvrščeno Niko Križnar bosta glavni favoritinji tudi na tekmi dvojic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Prevc v rumeni majici leti proti osvojitvi velikega kristalnega globusa. 
Profimedia

Tudi brez glavnega trenerja Zorana Zupančiča, ki je z bolno Emo Klinec odpotoval v domovino, se Nika Prevc ne ustavlja. Potem ko je prejšnji konec tedna v Saporu na obeh tekmah ostala brez uvrstitve na oder za zmagovalke, se je v Zau vrnila na zmagovalna pota in na osmi tekmi zabeležila svojo peto zmago. Z njo se je na vrhu slovenske ženske lestvice izenačila z dosedanjo rekorderko Niko Križnar, ki je bila tokrat četrta. No, v absolutni konkurenci je slovenski rekorder Peter Prevc s 23 zmagami pred Primožem Peterko (15) in Primožem Ulago (9). 

Za 111. slovenski uspeh v svetovnem pokalu - a šele prvi na tem japonskem prizorišču - si je Prevčeva temelje postavila že v prvi seriji, ko si je nabrala kar 11,5 točke prednosti. S takšnim izhodiščem je bila v drugi seriji naloga precej lažja in tekmice so si lahko le izmenjale mesta za njo. Na drugem mestu je tako Japonka Juki Ito, ki je na koncu zaostala za 12,1 točke, izpodrinila svetovno prvakinjo na veliki skakalnici Kanadčanko Alexandrio Loutitt na tretje mesto, Križnarjevi pa je za stopničke zmanjkalo pol točke. Tretja Slovenka na tekmi Katra Komar je bila 18. 

"Japonska se mi vedno zdi zanimiva. Tu rada skačem, ker zelo cenim napor domačinov, ki pripravljajo skakalnico. Super je," je takoj po zmagi dejala Nika Prevc, ki je tako le še povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala (673 točk). Pred Japonko Itovo na drugem mestu ima 89 točk naskoka. Spomnimo; zmaga v svetovnem pokalu prinese sto točk, drugo mesto 80 ... Med najboljšo deseterico je tudi Nika Križnar (364), ki je napredovala na sedmo mesto: "Prva tekma v Zau je zaključena. Morda sem malce razočarana zaradi prvega skoka. Želja je bila previsoka in posledice so vidne. Sem pa toliko več dodala v drugem skoku in sem na koncu lahko zelo zadovoljna s četrtim mestom. Hkrati pa sem zelo zadovoljna tudi z Niko Prevc, ki je ponovno zmagala in izenačila moje število zmag v svetovnem pokalu." Svoj komentar je dodal še pomočnik glavnega trenerja Anže Lavtižar: "Super začetek tekmovalnega vikenda v Zau s ponovno zmago Nike Prevc in četrtim mestom Nike Križnar, ki je v prvi seriji žal naredila manjšo napako. Tudi Katra Komar ponovno med dvajseterico. Naprej lahko gremo z dvignjeno glavo in upajmo, da bomo takšen tempo nadaljevali še naprej v vikend." 

Slovenija, ki tako v Zau nastopa le s trojico skakalk, je v pokalu narodov na drugem mestu; za vodilno Avstrijo zaostaja za 68 točk. Sprememba na vrhu bi se lahko zgodila že po sobotni tekmi dvojic, ko bosta ob 8.30 obe Niki naskakovali prvo superekipno zmago v letošnji sezoni. Spomnimo; tako imenovane superekipne tekme oziroma ekipne tekme dvojic bodo na naslednjih zimskih olimpijskih igrah 2026 v moški konkurenci nadomestile dosedanje klasične tekme s štirimi tekmovalci, da bi se jih lahko udeležilo več reprezentanc iz skakalno eksotičnih držav. No, v ženski konkurenci superekipne tekme, enako kot posamične tekme na veliki skakalnici (bo pa na srednji), še ne bo, ker ženski smučarski skoki še niso dovolj razviti. 

Sodeč po rezultatih posamične tekme, bosta Slovenki absolutni favoritinji tokratne superekipne tekme, saj sta bili najboljši Kanadčanki tretja (Alexandria Loutitt) in sedma (Abigail Strate), Avstrijki šesta (Jacqueline Seifriedsberger) in deveta (Eva Pinkelnig), Japonki druga (Juki Ito) in enajsta (Sara Takanaši) ... 

Po še eni nedeljski posamični tekmi se bodo skakalke vrnile v Evropo, saj jih naslednji konec tedna, 27. in 28. februarja, čakata tekmi na Ljubnem ob Savinji. Za zdaj še ni znano, ali bo lahko tam nastopila tudi Ema Klinec, ki je ob izostanku v Zau zdrsnila na enajsto mesto v skupnem seštevku. 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta