Odbojkarice na EP: Cilj je uvrstitev med najboljših šestnajst

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
18.08.2023 06:30

Slovenske odbojkarice so pred potjo v Belgijo odigrale 13 pripravljalnih tekem, njihova igra pa vliva optimizem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iza Mlakar bo na evropskem prvenstvu igrala že tretjič.
Andrej Petelinšek

V torek se je začelo 33. evropsko prvenstvo odbojkaric, na katerem igra 24 reprezentanc, ki so razdeljene v štiri skupine. Med njimi je tudi slovenska, ki bo tekme skupine A igrala v belgijskem Gentu, prva pa naša dekleta čaka danes ob 20. uri proti Poljski (6. na lestvici CEV). Poljakinje so doslej dvakrat osvojile naslov evropskih prvakinj, in sicer v letih 2003 in 2005, bile so še štirikrat srebrne in petkrat bronaste, in čeprav v zadnjih letih ne posegajo po kolajnah na prvenstvih stare celine, so še vedno v vrhu evropske odbojke in v tekmi proti Slovenkam so favoritinje.

V skupini A so še reprezentance Madžarske (20. na lestvici CEV), Belgije (8.), Srbije (1.) in Ukrajine (11.). Reprezentance skupine B (Italija, Romunija, Švica, BiH, Bolgarija, Hrvaška) igrajo v Italiji, skupine C (Nemčija, Grčija, Turčija, Švedska, Azerbajdžan, Češka) v Nemčiji in skupine D (Estonija, Francija, Finska, Slovaška, Nizozemska, Španija) v Estoniji. Napredovanje med 16 najboljših si bodo priigrale po štiri prvouvrščene v vsaki skupini. V finalu prvenstva leta 2021 je v Beogradu Italija s 3:1 premagala Srbijo. S kar 19 naslovi se ponaša Sovjetska zveza oziroma njena naslednica Rusija.

Leta 2015 so se učile, 2019. že zmagovale

Slovenke (12. mesto na lestvici CEV) so na prvenstvu stare celine doslej igrale dvakrat. Prvič pod vodstvom selektorja Bruna Najdiča leta 2015 v nizozemskem Apeldoornu, kjer so v skupinskem delu doživele poraze z 0:3 proti Nizozemkam in Poljakinjam in z 1:3 proti Italijankam ter tekmovanje končale na zadnjem mestu med 16 reprezentancami. Leta 2017 so Slovenke ostale brez evropskega prvenstva, drugič pa so na njem nastopile leta 2019, ko se je za naslov prvakinj prvič potegovalo 24 reprezentanc. Pod vodstvom selektorja Alessandra Chiappinija so v Lodzu na Poljskem v skupini B z 0:3 izgubile proti Poljski in Belgiji, nato pa s 3:0 premagale Portugalsko in s 3:2 Ukrajino, osvojile četrto mesto v skupini in napredovale v osmino finala. Tam so se udarile z Nemčijo, ki je bila boljša s 3:0.

Naše odbojkarice so si tretji nastop na evropskem prvenstvu pod vodstvom selektorja Marca Bonitte priigrale po kar šestih zaporednih zmagah v lanskih kvalifikacijskih tekmah proti Avstriji, Azerbajdžanu in Gruziji. Da bi kar najbolje pripravljene pričakale tekmice, so priprave začele že 19. junija in do odhoda v Belgijo odigrale niz sedmih pripravljalnih tekem proti Grčiji, tri proti Slovaški, dve proti Azerbajdžanu in eno proti Hrvaški. V slovenski vrsti se prepletata izkušenost in mladost. Največ izkušenj imajo Iza Mlakar, Sara Najdič in Saša Planinšec, ki so na prvenstvu stare celine igrale v letih 2015 in 2019.

Proti Poljski sproščeno

Slovenska odprava je v Gent pripotovala v sredo zvečer, včeraj pa so dekleta na prizorišču turnirja prvič tudi trenirala. "V pripravljalnem obdobju smo naredili vse, kar smo si zadali. Ekipa je pripravljena in veselimo se prve tekme. Igralke so pripravljene, da pokažejo igro, s katero bi dosegli cilj - uvrstitev med najboljših 16 reprezentanc. Naša moč je v tem, da imamo 14 igralk podobne kakovosti, tako da lahko na vsaki tekmi posežem po menjavah. Tudi zato nisem določil udarne zasedbe," je povedal Marco Bonitta, ki ima v Gentu na voljo podajalki Saro Najdič in Evo Pogačar, sprejemalke Mijo Šiftar, Mašo Pucelj, Loreno Lorber Fijok, Iso Ramić, Najo Boisa, srednje blokerke Sašo Planinšec, Niko Milošič, Mirto Velikonja Grbac, korektorici Izo Mlakar, Evo Zatković in prosti igralki Anjo Mazej in Katjo Banko.

"Začeli smo se pripravljati na tekmo s poljsko reprezentanco, ki je sestavljena iz kakovostnih igralk, Menim, da lahko zaradi tega prvenstvo začnemo brez pritiska, sproščeno odigramo po svojih najboljših močeh in posežemo čim višje, kolikor se bo pač dalo," je razložila kapetanka Saša Planinšec.

Tekme Slovenije - danes ob 20. uri: Slovenija - Poljska; jutri ob 20. uri: Slovenija - Belgija; v nedeljo ob 17. uri: Slovenija - Srbija; v torek ob 17. uri: Slovenija - Madžarska; v sredo ob 17. uri: Slovenija - Ukrajina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta