Odbojkarska liga narodov: Zaključni turnir, prihajamo!

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
06.07.2023 19:00

Zmaga s 3:1 nad Kitajci je naše odbojkarje zavihtela pod vrh lestvice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že dve tekmi pred koncem se Slovenci veselijo napredovanja.
EPA

Slovenski odbojkarji so v ligi narodov že dve tekmi pred koncem prvega dela tekmovanja izpolnili cilj. Z zmago proti Kitajski s 3:1 (25:21, 25:20, 24:26, 25:22) so se uvrstili na sklepni turnir osmih najboljših reprezentanc, ki bo od 19. do 23. julija v Gdansku. Za ekipo selektorja Gheorgheja Cretuja je bila to sedma zmaga na deseti tekmi v ligi. Po dveh nizih je bilo videti, da bodo do nje prišli z lahkoto, saj so vodili z 2:0. A ko so izgubili tretjega, je kazalo, da bi se lahko ponovila zgodba s tekme proti Poljski, na kateri so prav tako vodili z 2:0, nato pa izgubili. Scenarij je bil še toliko bolj podoben, ker so Kitajci v četrtem nizu povedli s 15:10. Toda v nadaljevanju so naši odbojkarji vajeti igre prevzeli v svoje roke, z zbrano in odločno igro dosegli preobrat in dobili tekmo. Slovenski odbojkarji si z 22 točkami na lestvici trenutno delijo tretje mesto z Brazilijo. Na vrhu sta Japonska in ZDA s 24 točkami, na petem mestu je Italija z 20 točkami in tako naprej. Danes zjutraj ob 9. uri se bodo Slovenci udarili s svetovnimi in evropskimi prvaki Italijani, v nedeljo pa jih čaka še zadnja tekma prvega dela tekmovanja proti izbrani vrsti Nizozemske.

Začetek tekme proti Kitajski je kazal na to, da je Slovenija veliko kakovostnejši tekmec in da bi tekmo morala z lahkoto dobiti. Povedla je z 11:5, a nato so se začela nihanja v igri. Kitajci so se nekajkrat približali na točko zaostanka, zadnjič pri rezultatu 22:21, zasuk pa jim ni uspel. Tudi v drugem nizu so imeli evropski podprvaki ves čas pobudo; vodili so z 22:15, si nato privoščili nekaj napak, kljub temu pa podvojili vodstvo v nizih. Dobro jim je kazalo tudi v tretjem nizu, a so pri 24:22 zapravili prednost, tekmeci so osvojili štiri točke zapored in osvojili niz. V četrtem nizu so Kitajci v končnici povedli z 21:19, toda Slovencem je uspel še en juriš, piko na i sta postavila blok Klemna Čebulja in as Jana Kozamernika. V slovenski vrsti je Klemen Čebulj dosegel 21 točk, Žiga Štern 18, Jan Kozamernik in Tine Urnaut po 13, v kitajski jih je Žang dosegel 16.

"Po tej tekmi je pomembno predvsem, kaj smo se iz nje naučili. Dobili smo dokaz, da lahko tudi po velikem zaostanku zmagamo in da lahko uničimo nasprotnika z zares dobro obrambo. Tako se je konec tretjega niza branila Kitajska. A po tem sem v očeh svojih igralcev videl le še več ognja. Imamo kakovost, da dobro sprejemamo, blokiramo in ohranjamo žogo na naši strani igrišča tudi v obrambi. Včasih so take tekme potrebne, saj pomagajo, da se ekipa le še bolj poveže in da se še dvigne naša samozavest," je pojasnil trener Gheorghe Cretu. "Za nami je zelo težka tekma, še posebej po petih odigranih nizih proti Poljski. Noge so malce težke, a zares sem vesel, da smo se kljub izgubljenemu tretjemu nizu in malce težavam na začetku četrtega niza uspeli pobrati in strniti vrste," je dodal Žiga Štern.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta