(ODZIVI) Najprej derbi, nato celjsko slovo od lige prvakov: Ko tekmeca poznaš, je taktika vnaprej znana

Bojan Bauman Bojan Bauman
27.02.2023 17:05

Celjani z zmago nad Gorenjem ostajajo najresnejši kandidat za naslov državnih prvakov, v sredo pa jih čaka še zadnje dejanje na evropskem parketu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velenjski vratar Matevž Skok je posebej v prvem polčasu uspešno zaustavljal strele Celjanov; v nadaljevanju je tudi on popustil.
Sherpa

Celjski rokometaši so že sredi priprav na še zadnjo, 14. tekmo v tej sezoni lige prvakov. V sredo ob 18.45 bodo v Zlatorogu gostili danski Aalborg. Tekma za Celjane nima več pravega tekmovalnega naboja. Po rednem delu tekmovanja v skupini B se bodo od lige poslovili na sedmem mestu. S šestimi točkami bodo boljši le od norveškega Elveruma. V vsakem primeru bodo ostali na sedmem mestu in ne bodo videli zaključnih bojev, v katerih sodeluje najboljših šest ekip.

Tekma bo posebna predvsem za najboljšega celjskega rokometaša Aleksa Vlaha, ki po tej sezoni odhaja v Aalborg. Danci imajo velike ambicije. Lani so pripeljali Mikkela Hansna, enega najboljših rokometašev sveta. Resda pri 35 letih ni več tako imeniten rokometaš, kot je bil. Tako se jim je investicija doslej povrnila le delno. Aalborg je s petimi zmagami in sedmimi porazi v skupini B na petem mestu. Poleg Vlaha v naslednji sezoni v klub prihaja še nekaj odličnih rokometašev, med njimi vratar Kiela in danske reprezentance Niklas Landin. A tudi on je že pri 34 letih, a je še zmeraj eden ključnih mož tako v klubu kot v reprezentanci.

Izgubljen primat bi se poznal v Evropi

Celjani so se v ligo prvakov uvrstili s posebnim povabilom organizatorjev, s čimer so unovčili kredit iz preteklih let, ko so krojili evropski klubski vrh. V zadnjih 20 letih so tradicijo sodelovanja v ligi šampionov prekinili pred dvema letoma, ko jim ni uspelo osvojiti naslova državnih prvakov. To je pogoj za sodelovanje v elitni ligi, kjer ima Slovenija v naslednji sezoni spet zagotovljeno mesto.

Sherpa

Pivovarji se še kako zavedajo posledic morebitne izgube primata na domačih igriščih. V tej sezoni so v 16 krogih izgubili le enkrat, proti neposrednemu tekmecu Trimu v gosteh. V nedeljo so se doma merili z Gorenjem, ki prav tako meri visoko v domači ligi in v nižjih evropskih tekmovanjih.

Tekme Celjanov in Velenjčanov so derbiji, tokratnega večernega nedeljskega v Zlatorogu si je ogledalo okoli 2000 navijačev. Celjani sicer tekme niso najbolje začeli. Poznala se je utrujenost igralcev, ki so v zadnjih tednih igrali na dveh prizoriščih - v ligi prvakov so v gosteh premagali Nantes in bili do zadnje minute v prednosti proti Barceloni, a so tekmo nesrečno izgubili.

A že po 20. minuti derbija so strnili vrste. V vratih je poškodovanega Gala Gabrška (poškodbo očesa je staknil na tekmi s Kielom) odlično zamenjal Tunizijec Yassine Belkaied. Tekmo je končal s 16 obrambami in je bil eden ključnih mož za zmago na derbiju. "Ko imamo dobro obrambo, je tudi vratar zlahka uspešen. Ko je obramba zanič, je slab tudi vratar," je zakonitost rokometne igre omenil skromni Tunizijec.

Sherpa

Celjani so skoraj cel prvi polčas igrali brez najboljšega posameznika Aleksa Vlaha. Trener Alem Toskić tekem običajno ne začenja z njim v postavi, tokrat pa ga je še posebno dolgo držal na klopi. Njegovo vlogo je prevzel Ante Ivanković, s sedmimi zadetki najboljši strelec na igrišču. "Sredi preteklega tedna smo se iz Kiela vrnili zelo utrujeni, na tekmi z Gorenjem smo porabili zadnje atome moči. Zato je bilo videti, kot da igramo z rezervami. Posebej težko je bilo na derbi usmeriti naše misli. Velenjčane tako dobro poznamo, da je bila naša taktika vnaprej znana. V obrambi smo bili uspešni, v napadu bi lahko bili še boljši. Gremo naprej, v sredo Aalborg, konec tedna gostujemo v Kopru. Trebanjce imamo doma in to je za nas majhen plus," je po zmagi razmišljal Ivanković.

Favorite lahko le presenetijo

Pivovarji so z enim porazom in 15 zmagami s 30 točkami znova na vrhu prvoligaške razpredelnice. Dve manj imajo Trebanjci, za tri zaostajajo Velenjčani. Poklapani so zapustili Zlatorog; njihove ambicije so od nedelje zvečer precej nižje. "Mi lahko favorizirane Celjane samo presenetimo. S takšno miselnostjo smo prišli na gostovanje in do 40. minute smo bili enakovredni. Potem smo zgrešili preveč stoodstotnih priložnosti, koncentracija je padla," je vzroke za poraz nizal trener Gorenja Zoran Jovičić.

Sherpa

Na trenutke je bilo dogajanje na derbiju na robu incidenta. V 38. minuti je na parketu obležal Tilen Strmljan, ko so bili Celjani v napadu. Z igrišča mu je pomagala zdravniška služba, prejel je udarec v meča in v nadaljevanju tekme ni več igral. Za njim je v 46. minuti obležal še Velenjčan Jernej Drobež. Sodnika sta si ogledala posnetek, na koncu sta ugotovila odrivanje v napadu Drobeževega soigralca Petra Šiška. Zanj je bila to tretja dvominutna kazen, z igrišča je odšel z rdečim kartonom. Dve minuti pred koncem je tekmo zaradi grobega posredovanja predčasno končal tudi Celjan Matic Suholežnik. Zadnji je s poškodbo tekmo zapustil Gal Marguč, minuto pred koncem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta