(ODZIVI) NK Maribor z rezervisti čez malteški pekel, Krznar priznal: "Nora tekma, ko izgubiš milijardo živcev"

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
20.07.2023 21:25

Ta' Qali (od našega poročevalca)

Nogometaši Maribora po preobratu izločili Birkirkaro in se uvrstili v drugi krog, kjer jih čaka luksemburški Differdange.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva postaja ni bila zadnja, evropska pot Maribora se nadaljuje.
Drago Wernig - Taka

Ko se je že zdelo, da se bo njihova evropska pot končala, še preden se je dobro začela, so sestavili preobrat. Nogometaši Maribora so na povratni tekmi prvega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo proti Birkirkari ujeli zmago z 2:1 in se s skupnim izidom 3:2 prebili v drugi krog, kjer jih čaka luksemburški Differdange. "Nora tekma, taka, kot smo pričakovali. Nam pa to ni preprečilo, da ne bi izgubili milijarde živcev," je, potem ko je bil malteški skalp v žepu, priznal trener Maribora Damir Krznar.

Z zanimivim izborom glasbe je bila štajerska delegacija pospremljena na stadion. Iz zvočnikov se je zaslišal napev irskih U2 o čudovitem dnevu. Morda se je DJ prilagodil okolju. Poleti se na Malti redko zgodi, da bi bili dnevi drugačni. Vsaj če pod pojmom čudovito razumete sončno vreme z visokimi temperaturami. Okoli 40 stopinj Celzija so kazali termometri, ko so se odprla vrata na igrišče. Do začetka tekme se številke niso spustile. Pogoji niso bili ravno običajni, a v gostujoči zasedbi so obljubili, da v njih ne bodo iskali alibijev za morebitno slabo predstavo.

Prvo presenečenje ni uspelo

Vreme ni presenetilo, je pa trener Maribora. Dan pred tekmo je bil Damir Krznar še skrivnosten, ko je namignil, da pripravlja dve ali tri spremembe v ekipi, pogled na uradni zapisnik pa je le razkril, kaj je imel Hrvat na štajerski klopi v mislih. Za štiri spremembe v prvi enajsterici se je odločil v primerjavi s prvim dvobojem v Ljudskem vrtu. Igralni sistem je, vsaj na papirju, spremenil v postavitev 4-4-2, v osrčje zvezne vrste je ob Jana Repasa postavil 19-letnega Marcela Lorberja, na krili Marka Božića in Ishaqa Rafijuja, v napad pa hrvaško navezo Ivan Brnić-Marko Kolar. Le zadnjo linijo je pustil nedotaknjeno, ob vratarju Ažbetu Jugu in kapetanu Martinu Milcu vanjo uvrstil še Maxa Watsona, Luko Uskokovića in Icukija Urato. Italijan Giovanni Tedesco, trener Birkirkare, ki sicer zaradi rdečega kartona v Ljudskem vrtu tokrat ni smel biti na klopi, je manj eksperimentiral. V ogenj je poslal iste adute kot pod Kalvarijo.

Drago Wernig - Taka

Velik napis se je bohotil nasproti edine tribune stadiona Centenary, objekta nasproti nacionalnemu stadionu v Ta' Qaliju, kjer igra malteška reprezentanca. Mi smo vaša največja nočna mora, so sporočili navijači Birkirkare. Pa na tribuni, ki sprejme približno 3000 ljudi, niso bili sami. Tudi skupina viol je pripotovala na otok. Mariborski navijači sicer niso bili v polni zasedbi, kar nekaj jih je v sredo zvečer obstalo v Italiji, ker je bil let iz Bergama v Valletto zaradi vremena odpovedan, a tisti, ki so prišli, so bili glasni. "Naprej, viole!" se je slišalo že pred stadionom, med tekmo pa so bili Mariborčani povsem enakovredni gostiteljem, morda celo bolj energični od rdeče-rumene čete.

Vsaj na tribuni. Na igrišču presenečenje, ki ga je pripravil Krznar, ni uspelo. Birkirkara je bila precej bolj aktivna kot v Ljudskem vrtu, kjer je 16-kratnim slovenskim prvakom prepustila skoraj 75-odstotno posest žoge. Tokrat so bili malteški podprvaki v tej prvini povsem enakovredni, v prvem polčasu celo boljši. Hitro so uporabili tudi svoje najmočnejše orožje. Luka Uskoković je zaključek prvega nevarnega protinapada še ustavil, manj sreče pa je imel njegov partner v osrčju obrambne linije, Max Watson. Šved je med drsečim startom z roko izbil žogo, slovaški sodnik Martin Dohal je hitro zapiskal. Enajstmetrovka za Birkirkaro! "Jug, viola!" so navijači spodbujali vratarja. Rušan je bil blizu, vrgel se je v pravo smer, a strel Yannicka Yankama je bil dovolj močan, da je kazenski udarec spremenil v zadetek. Vezist s petimi nastopi za malteško reprezentanco je v 18. minuti Birkirkari prinesel rezultat za uvrstitev v drugi krog kvalifikacij.

Drago Wernig - Taka

Miki, odigrajte!

Pa Maribor? V prvem polčasu ni imel prave ideje, kako prebiti obrambni blok. Če se je ideja že pojavila, je bila izvedba premalo natančna. "Miki, odigrajte!" je s tribune kapetanu Milcu zavpil Josip Iličić. Pa besede Kranjčana, ki po poškodbi gležnja še ni pripravljen za igro na najvišjih obratih, na Malto pa je odpotoval za spodbudo ekipi, niso naletele na poslušna ušesa. Brez prave priložnosti je moštvo, ki se je prvič v sezoni predstavilo v novih belih dresih, zaključilo prvi polčas. No, ena se je v sodniškem podaljšku ponudila Janu Repasu, a je vezist na suhem igrišču komaj zadel žogo, jo udaril preslabo, da bi končala vsaj v bližini gola.

"Nismo se uspeli povezati, nismo uspeli priti na njihovo polovico in jih tam držati. Plan je bil, da bi, vsakič, ko bi prišli čez polovico, sestavili 15 ali 20 podaj, da bi s tem nasprotnika naredili nervoznega in ga s tem utrudili. Nam pa ni uspelo prebiti že prvega bloka," je razloge za slabo igro v prvem polčasu iskal Krznar. "Načrt, da ostanemo v bloku in poskušamo s protinapadov, nam ni uspel v takšni meri, kot smo želeli, pripeljali smo se v nervozo, ko nismo uspeli povezati podaj. Zgodi se še nesrečna enajstmetrovka in greš v minus. Najpomembnejše pa je, da je ekipa ostala prisebna, osredotočena in ni obupala. Po odmoru, ko smo se iskreno in odprto pogovorili, je bila v drugem polčasu čisto drugačna slika. Tudi vreme je bilo nekoliko lažje, pa so fantje lahko pokazali, kar pričakujemo od njih."

"Hočemo zmago!" je bilo sporočilo viol s tribune. Pa se je njihov napev takrat zdel prej pobožna želja kot realno pričakovanje. Z dvema novima obrazoma je štajerska posadka krenila v drugi polčas. Rafiu in Božić sta ostala v garderobi, Krznar pa je v ogenj, v malteški pekel, poslal Arnela Jakupovića in Marina Laušića. Če v čem, je bila tekma v Ta' Qaliju podobna tisti iz Maribora po količini časa, ki so ga igralci Birkirkare preživeli na tleh. Drugi del tekme se je komaj začel, pa smo bili priča pravi reviji "ležanja" na igrišču. Medtem ko so gostitelji kradli čas, skušali sestaviti vsaj nekaj, kar bi zadišalo po priložnosti. Marko Kolar jo je dočakal, a z bližine iztržil le kot. Še s tretjim napadalcem, Xhulianom Skuko, je Krznar okrepil moštvo v iskanju preobrata. Albanec je imel na nogi izenačenje, Brnić mu je po prodoru po levi strani nastavil žogo na levico, a je posojeni član francoskega Metza s prve udaril premalo natančno, da bi zadel vsaj okvir gola. Precej boljši, a spet premalo natančen udarec je sestavil Milec. Kapetan je poskusil z razdalje, za nekaj centimetrov zgrešil gol.

Drago Wernig - Taka

V 80. minuti pa se je Maribor le vrnil v igro. Brnić je z natančnim predložkom z levega krila zaposlil Jakupovića, nekdanji član mlajših avstrijskih reprezentančnih selekcij pa je žogo z bližine suvereno pospravil v gol. Da goli na pripravljalnih tekmah niso bili naključje in da se v konici napada dobro znajde, je potrdil 25-letnik, Mariboru prinesel rezultat, ki bi ga odpeljal v podaljške. "Dober 'centeršut' je bil. Kot na treningu, kjer smo prav take situacije vadili. Bil sem pri drugi vratnici, malo sem iztegnil nogo in na srečo je šla žoga v gol," je akcijo za izenačenje opisal Arnel Jakupović.

Kaj ti bo višina, če imaš hitrost

Če je bila v dvobojih med napadalci in branilci na strani Maltežanov višina, je bila na mariborski hitrost. Xhuliano Skuka je to potrdil. Ko je krenil v protinapad nekje na sredini igrišča, se ni ustavil, prešprintal je čuvaja, se z desne strani prebil pred gol, obšel še vratarja in z levico suvereno zaključil. Maribor je sestavil preobrat za drugi predkrog konferenčne lige in zmenek z luksemburškim Differdangom. "Kjer so muke, so junaki," je dan pred tekmo razmišljal Damir Krznar. Svoje heroje je našel na klopi, rezervista sta poskrbela, da se bo evropska pot trikratnih udeležencev skupinskega dela lige prvakov nadaljevala. Da je presenečenje prihranil za konec, je po tekmi namignil strateg vijoličastih. "Ne moremo si dovoliti, da tekmo zaključimo s petimi rezervami, tudi na klopi potrebujemo 'prvotimce'. Jakupovića in Laušića sem kot najboljša posameznika priprav žrtvoval, saj je bilo tokrat pomembno, da v 90. minuto krenemo z najboljšimi razpoložljivimi močmi. Tekma bi se lahko zavlekla v podaljške, tam bi bili mi močnejši, saj ste videli, da so oni že padali," je ugotovil Krznar.

Maribor se je tako izognil hudemu spodrsljaju, izpadu na začetku evropske poti. "V življenju ni nič, kar moraš, a nerealno bi bilo, če se Maribor ne bi uvrstil naprej. To smo izpolnili, gremo naprej, Birkirkara je že preteklost. Dodatna motivacija je bila, ker so nam tekmo delegirali ob peti uri. To so neke mentalne igrice, a v njih se nismo spustili, oddelali smo zelo dobro," je povzel Jakupović. Krznar pa se je zahvalil 65 navijačem, ki so prileteli na Malto: "Fantastično! Ne bom preveč dramatičen, a lahko rečem, da so si oni še bolj zaslužili zmago kot mi na terenu. Lahko so vzor našim igralcem, koliko srca dajejo, kako z dušo navijajo. Hvala jim za to. V šali sem jim rekel, da so si, če se ne uvrstimo naprej, oni zaslužili, da se vrnejo domov s čarterjem, mi pa s šestimi, sedmimi linijami, kot so oni prišli sem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta