(ODZIVI) Riera o napakah sodnika, Krznar Brnića označil za porscheja, Milec si je želel naziva Vijol'čni bojevnik

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.02.2023 21:00

NK Maribor z 2:0 premagal Olimpijo, sodnik izključil Josipa Iličića, Ažbe Jug drugič zapored ubranil enajstmetrovko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Milec pravi, da dlje od Rač za razliko od nekaterih predhodnikov z nazivom Vijol'čni bojevnik ne bo šel.
Igor Napast

"Ta nedelja je bila praznik nogometa. Užitek je biti akter takega obračuna. Čestitke vsem, ki so napolnili Ljudski vrt in naredili tekmo spektakularno z navijanjem, tudi na igrišču obračun ni bil slab," je bil zadovoljen trener Maribora Damir Krznar. Skoraj deset tisoč ljudi se je po nedeljskem kosilu odpravilo v Ljudski vrt in videlo zmago Maribora nad Olimpijo z 2:0. Vijoličasti tako nadaljujejo serijo zmag v prvi ligi, slavili so sedmič zapored. Zeleno-beli pa imajo štirinajst krogov pred koncem prvenstva pred njimi dvanajst točk prednosti. Na tiskovni konferenci po tekmi je bilo veliko govora o sodniških odločitvah, ki so zaznamovale derbi, Krznar in kapetan Olimpije Timi Max Elšnik pa sta poudarila, da te niso vplivale na razplet.

Navijači so najprej z aplavzom nagradili Vijol'čnega bojevnika za leto 2022, v petnajstem izboru za najbolj srčnega nogometaša so privrženci Maribora izbrali kapetana Martina Milca. "Lagal bi, če bi rekel, da si tega nisem želel že prej. Je pa bilo prijetno počakati na naziv, ker je za nami izjemen dan. Od vseh nagrad, ki sem jih prejel, mi ta največ pomeni, ker so mi jo podarili navijači. Trud je poplačan, ljudje so videli, da dajem vse za klub, hvala navijačem," je govoril 31-letnik in dodal, da za razliko od nekaterih prejemnikov častnega naziva, ki so klub kmalu po nagradi zapustili, tega ne bo storil: "Blizu sem doma. Od Rač naprej ne grem nikamor."

Brnić porsche, ki gazi

Hrvaški trener na klopi gostiteljev v prvi postavi ni naredil spremembe v primerjavi s tekmo v Kopru. Mariborčani so bili v prvem polčasu ob discipliniranem branjenju med napadi zeleno-belih nevarnejši s hitrimi prehodi v napad. V 22. minuti je za 1:0 zadel Žan Vipotnik, ki je gol dosegel na peti zaporedni tekmi. Z lepo podajo je Konjičana našel Ivan Brnić. Prvi strel napadalca Maribora je Matevž Vidovšek ubranil, odbito žogo je Vipotnik poslal za hrbet Korošca. Z dvanajstim golom v tej sezoni je 20-letnik sam na vrhu lestvice strelcev v prvi ligi.

Maribor in Olimpija se bosta v novi sezoni prvič udarila septembra v Stožicah, zadnjič pa v predzadnjem krogu v Ljudskem vrtu.
Igor Napast

Prednost so gostitelji povišali v 42. minuti, ko je akcijo znova začel Ivan Brnić. "Morda je bila to moja najboljša tekma v Mariboru," je ocenil Splitčan. Gregor Sikošek je po podaji 21-letnega Hrvata prodrl po levi in s podajo na sredini kazenskega prostora zaposlil Marka Božića, ta je bil natančen za 2:0. Brnić, ki je imel veliko prostora na levi strani igrišča, je v šali navrgel, da morda trener zmajev Albert Riera ni dobro analiziral njegove igre. Kvaliteto levega krilnega nogometaša pa že dolgo pozna Krznar: "Spremljam ga od njegovega petnajstega leta in vem, kaj zmore. Veseli me, da to tudi dokazuje. Brnić je porsche, ki je bil nekaj časa parkiran, zdaj pa je na pisti in gazi."

Odločilna potrpežljivost

Po oceni Krznarja je bila odločilna potrpežljivost njegove ekipe: "Ko smo trpeli in bili brez žoge, smo stali zelo dobro, nismo pustili prostora Olimpiji. Igrala je s šestimi vezisti in pomembno je bilo, da preprečimo škodo, ki jo lahko naredijo. Dobra obrambna postavitev nam je omogočila, da razvijemo nevarne priložnosti." Toda glede na število kazni, med polčasom je rumeni karton dobil tudi 51-letni Hrvat iz Zaboka, so bili tudi Mariborčani nestrpni. "Vklopili smo se v derbi, vložek je bil velik, posledično je bilo tudi več nervoze," je živčnost komentiral Krznar.

Igor Napast
Maribor: nogomet Maribor Olimpija -
Igor Napast

Drugi polčas se je začel s šovom sodnika Davida Šmajca, ki je že v prvem delu večkrat poskrbel za negodovanje navijačev. V 48. minuti je dosodil enajstmetrovko po prostem strelu, ko je v živem zidu z roko igral Josip Iličić. Kranjčanu pa je pokazal drugi rumeni karton. Enajstmetrovko je izvedel Mario Kvesić, z odličnim posredovanjem pa se je izkazal 30-letni Ažbe Jug. Rušan je najstrožjo kazen ubranil na drugi tekmi zapored. "Jug je rešil Šmajca," je bilo slišati na tribuni. "Ni bilo lahko po tej situaciji. Ne zaradi enajstmetrovke, ampak zaradi igralca manj. Bil sem siguren, da lahko Jug ubrani še en penal. Videoanalitik Vedran Attias je dobro analiziral, kdo pri Olimpiji strelja enajstmetrovke in na kakšen način. Tudi to je pomagalo. Veseli me, ko vsi damo doprinos zmagi. Po izključitvi smo bili v podrejenem položaju, ni se lahko braniti z igralcem manj proti takšni Olimpiji. Zdržali smo," je najtežje trenutke tekme opisal Krznar.

Debata na igrišču, neredi ob njem

V 63. minuti pa se je zgodilo, kar se pred tem na šestnajstih tekmah, ki jih je Šmajc sodil Olimpiji, ni - Kranjčan je izključil nogometaša zeleno-belih. Bočni branilec Aljaž Krefl je dobil drugi rumeni karton (prvega je skupaj z Iličićem prejel v prvem polčasu). "Krefl mi je povedal, da stika z Božićem ni bilo. Morda je sodnik kompenziral prvo izključitev," je dejal Timi Max Elšnik in razkril, da so se igralci obeh ekip že med tekmo pogovarjali o nejasnem sodniškem kriteriju. Albert Riera je nastop na tiskovni konferenci začel z besedami, da sojenja ne bi komentiral, čeprav je nato kar nekaj minut namenil prav tej temi. Trener Olimpije je bil mnenja, da bi si njegovo moštvo po igranju z roko Martina Milca zaslužilo še eno enajstmetrovko, sodnik pa je dosodil prepovedan položaj, ki ga po oceni Španca ni bilo.

Igor Napast
Igor Napast

Po izključitvi Krefla se ob raztrgani igri rezultat ni več spremenil. Je pa ob koncu tekme postalo vroče na severni tribuni, kjer so za nerede poskrbeli privrženci zmajev. Uničenih je bilo okoli sto stolov, ki so jih lomili in metali na igrišče, in tudi proti policistom, so zvečer sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta