(ODZIVI) Šimundža po visoki zmagi: Vedno želim igrati zelo napadalno, če le imam igralce za to

Miha Dajčman Miha Dajčman
01.09.2024 21:36

V 7. krogu prve lige je spremenjena postava Maribora najprej zaostajala proti Primorju, nato pa slavila s 4:1. Dva gola je dosegel Orphe Mbina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Mariborčani, od četrtkovega poraza z Djurgardnom v playoffu konferenčne lige osredotočeni na državno prvenstvo, so tretjič v enem tednu igrali v Ljudskem vrtu, kar se je poznalo na podobi načete zelenice stadiona pod Kalvarijo. V 7. krogu prve lige so se vijoličasti merili s Primorjem, povratnikom v prvo ligo, ki bi moral biti gostitelj, a je bilo zaradi katastrofalne igralne površine na Primorskem gostiteljstvo po odločitvi vodstva Nogometne zveze Slovenije (NZS) zamenjano.

Trener Maribora Ante Šimundža je to odločitev pozdravil, saj da to sledi želji po boljši igri slovenskih klubov na dobrih igriščih. "Zahtevna preizkušnja, še posebno po četrtkovi tekmi, ki jo marsikdo jemlje kot neuspeh, mi pa vemo, da je to velika stvar za prihodnost. Tekmo smo oddelali dobro z nekaj težavami na začetku, potem pa mislim, da je sledil enosmerni promet, kar se tiče želje in kvalitete," je povedal Šimundža.

Mariborčan je konkretno spremenil postavo v primerjavi s prejšnjimi tekmami, prav tako pa se je odločil za drugačno formacijo. Po prestopu Arnela Jakupovića v Osijek - Avstrijec bosanskih korenin je v novem klubu že debitiral - sta v konici napada začela kar dva - Etienne Beugre in Orphe Mbina. Prvič v sezoni je od prve minute igral Marcel Lorber, a bil zamenjan po pol ure, ko so Mariborčani zaostajali. Hilal Soudani še vedno ni nared za igro (zadnja stegenska mišica), manjkal je tudi kapetan Martin Milec zaradi težav z aduktorjem.

Obračun Primorja in Maribora, prvi prvenstveni v Ljudskem vrtu po več kot 13 letih, se je začel ležerno. V 20. minuti pa so Ajdovci, ki so pred to tekmo povezali tri zmage, poskrbeli za vodstvo tudi v mestu ob Dravi, nad katerim so v začetku tekme letali padalci in letala, ki so navduševali obiskovalce dogodka Flugtag ob reki. "Prvih pet minut je bilo dobrih, bili smo agresivni in čvrsti. Nasprotnika smo prisilili, da je ostal zadaj. Sledili sta izgubljeni žogi zaradi nemirnosti, predvsem pri izkušenih igralcev. Smo pa po prejetem golu odgovorili zelo dobro, začeli smo prevzemati pobudo," je o prvem polčasu povedal trener vijoličastih. "Težka tekma je za nami. Malo je nelogično, da smo po 35. minuti fizično padli. Je pa res, da je Maribor imel postavo, ki narekuje fiziko. Z zelo močnima napadalcema smo imeli probleme," je razloge za poraz pojasnil trener Primorja Milan Anđelković.

Orphe Mbina je na sedmi tekmi za Maribor dosegel svoj prvi in drugi gol. 
Sašo Bizjak

Mariborčani so postali nevarni po menjavi Marcel Lorber-Jan Repas. "Lorberja sem objel in mu rekel, da naj bo čim boljši v reprezentanci, in ko pride nazaj, mora biti zelo motiviran," je o hitri menjavi mladinskega reprezentanta dejal Šimundža. V zadnjih desetih minutah prvega polčasa so dosegli kar tri gole. Tretjega je dosegel Gregor Sikošek, ki je zaradi bolečine v stegenski mišici igral le do 62. minute. V drugem polčasu sta bili ekipi manj uspešni v zaključkih akcij, edini gol je padel v izdihljajih tekme. Je bil trener zadovoljen s podobo ekipe v novi formaciji, z dvema napadalcema? "Glede na način igre, agresivnost obeh napadalcev, ki sta dosegla tri gole, sem zadovoljen. Vedno želim igrati zelo napadalno, če le imam igralce za to. Po želji, da izvlečem iz ekipe čim več, sem se odločil za njiju ter drugačno formacijo in celotna ekipa je odgovorila zelo dobro."

Sašo Bizjak

Mariborčani so se pred reprezentančnim premorom veselili tretje zmage na šestih prvenstvenih tekmah, niz neporaženosti v prvi ligi pa z izjemo administrativnega poraza proti Muri februarja traja vse od 12. novembra lani. Po treh dneh premora se bodo vijoličasti vrnili v Ljudski vrt in se pripravljali na obračun 8. kroga v Kopru 15. septembra. "Imamo šest reprezentantov. Pričakujem, da se bodo vsi vrnili zdravi in da bodo čim bolje zastopali svojo državo," je dejal Šimundža. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta