(ODZIVI) Za začetek slaba in bleda Hrvaška: Nekaj bo treba spremeniti

Miha Dajčman Miha Dajčman
23.11.2022 19:27

V uvodnem obračunu skupine F brez golov, hrvaški mediji niso prizanesljivi do ognjenih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Modrić pri 37 letih še vedno vodi igro Hrvaške, proti Maroku mu ni uspelo razigrati soigralcev.
Reuters

Evforično se je začel dan pri naših južnih sosedih. Več dni je bila ena od glavnih tem pogovorov na Hrvaškem ogled tekem reprezentance v času svetovnega prvenstva, predvsem pa odločitev ministra, da si bodo lahko učenci in dijaki kar med poukom ogledali tekmo Hrvaške proti Maroku. Tako kot v hrvaškem parlamentu so delo ustavili tudi v številnih podjetjih, nekateri Hrvati so si vzeli celo dopust. Nekaj ur pred uvodnim obračunom skupine F, ki v dobrih 35 letih še ni dala svetovnega prvaka, so iz Dohe zaokrožili posnetki 200-metrske kockaste zastave, ki so jo ob prepevanju domoljubnih in navijaških pesmi razgrnili hrvaški navijači. Na stadionu Al Bajt v Al Horju so bili pristaši kockastih v manjšini, kakšnih 1500 naj bi se jih zbralo na prizorišču, Maročanov je bilo okoli 20.000, za Afričane pa so pesti stiskali tudi domačini.

Obračun ni postregel z veliko zanimivega dogajanja. Ognjeni, na igrišču statični in brezidejni, so imeli jalovo premoč v posesti žoge, ob koncu prvega polčasa je Nikola Vlašić zapravil najlepšo priložnost na tekmi, strel napadalnega vezista Torina iz neposredne bližine je odlično ustavil vratar Maroka Jasine Bunu. Obe moštvi v napadu nista bili nevarni, so se razpisali mediji po Evropi. V enem od napadov Afričanov se je izkazal vratar Dinama Dominik Livaković. Maročanom je nedinamična igra Hrvatov ustrezala, z discipliniranim branjenjem in agresivno igro so preprečevali gradnjo nevarnih napadov.

Za HRT pa je Luka Modrić po tekmi dejal: "Turnir smo želeli začeti z zmago, a se ni izšlo. Verjamem, da nam bo lažje v nadaljevanju prvenstva." Z izjemo Vlašićevega poskusa svetovni podprvaki niso bili nevarni za nasprotnikov gol. "Manjkalo nam je hrabrosti, bilo nam je težko. Situacija je tokrat drugačna kot pred štirimi leti in pol v Rusiji, zdaj smo tarča vseh," meni selektor Zlatko Dalić, ki je v Rusiji reprezentanco vodil do drugega mesta. Snovalec taktike ognjenih je pričakoval zahteven prvi obračun na prvenstvu. "Nasprotnik je bil kompakten, čvrst in dobro pripravljen na nas. Maročani so čakali na svoje priložnosti, zelo so nevarni v protinapadih. Na začetku smo igrali z ročno zavoro. Bali smo se, da ne bi izgubili žoge. Manjkalo je odločnosti. To je edino, kar lahko zamerim igralcem. Žal priložnosti, ki smo si jih ustvarili, nismo izkoristili," je še dejal Dalić.

"Brez pravih rešitev in z nekaj dobrimi posredovanji vratarja Dominika Livakovića je Hrvaška osvojila točko, s katero pričakuje nadaljevanje prvenstva," so po prvem obračunu ognjenih na svetovnem prvenstvu v Katarju zapisali pri Indexu. "Nekaj bo treba spremeniti, ker Hrvaška ne izgleda napadalno ambiciozna," pa je za Jutarnji zapisal novinar Dražen Krušelj. "Znova je bil Modrić najboljši posameznik Hrvaške. Žalostno je, da je ima nogometaš s 37 leti največ energije med reprezentanti," pa je za Jutarnji list tekmo komentiral nekdanji hrvaški nogometaš Velimir Zajec.

"Poskušali smo igrati svojo igro, ko smo imeli žogo, a si nismo pripravili priložnosti. Linije na igrišču so bile zgoščene. Neodločenega izida si nihče ni želel, a po tej tekmi smo lahko tako mi kot Hrvati zadovoljni s točko," pa je o dvoboju povedal dejal igralec Maroka Hakim Ziyech.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta