Okrepljen blok zdržal minuto premalo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
26.07.2022 21:31

Vijoličasto popotovanje po predkrogih najelitnejše lige je končano: Šerif tik pred koncem druge bitke ujel zmago proti Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grega Wernig

V Moldaviji se je zaključilo letošnje romanje po kvalifikacijah za ligo prvakov nogometašev Maribora. Jesen v Evropi še ni izgubljena, a slovenski prvaki jo bodo zdaj lovili v evropski ligi. V predkrogih najelitnejšega tekmovanja ostaja Šerif iz Tiraspola. Po remiju brez golov na prvi tekmi je na povratni v Kišinjevu ujel minimalno zmago z 1:0.

Kakšno minuto, preden so prispeli gostitelji, je ob vhodu za igralce ustavil avtobus z nogometaši Maribora. Najprej so se odpravili v garderobo, nato še na igrišče. Trener Radovan Karanović je takrat že imel pripravljeno eno od obljubljenih, a dotlej skrbno varovanih presenečenj. Prvo že s postavo, ki jo je poslal na ogrevanje. Da bo Rok Sirk, ki je bil tokrat tudi v vlogi kapetana, igral na krilu, na desni strani obrambe pa Gregor Sikošek, je prvi mož vijoličaste slačilnice nakazal s shemo v uradnem zapisniku. No, še eno presenečenje je prihranil za začetek tekme. Ne v postavitev 4-2-3-1, ki je njegovo ekipo pripeljala v drugi krog, v 3-5-2 je razporedil nogometaše. Watsonu in Mitroviću se je v zadnji liniji pridružil Šoštarič Karić, levi bok je pokrival Sikošek, desnega pa Brnić.

Tota ekipa …

Čeprav ni igral na svojem stadionu, je imel Šerif tudi v Kišinjevu spodobno podporo. Dobrih 6000 navijačev se je nabralo na stadionu Zimbruja, še kakšnega bi jim lahko prišteli, če bi upoštevali še prebivalce bližnjega bloka, ki so si kar na balkonih svojih stanovanj uredili posebne "VIP-lože". A na tribunah le ni bilo čisto vse v znamenju moldavskega prvaka. Tudi slovenski napevi so se slišali. "Tota ekipa je čisto nora," je začela skupinica viol. 12 navijačev Maribora smo prešteli na severni tribuni. Približno za deset minut so zamudili, so jim pa gostitelji namenili okrepljeno spremstvo. Šest policistov je bilo z njimi, po eden za dva navijača. Z navijanjem bi začeli že prej, če jih ne bi peljali čez skoraj pol stadiona, preden so jih namestili … pod streho.

Grega Wernig

Prav dosti niso zamudili. Z dodatnim branilcem okrepljen mariborski blok je bil čvrst, Šerif ga v prvem polčasu ni znal prebiti. Še najbližje golu je bil branilec Stjepan Radeljić, ki je po kotu z glavo poslal žogo nekaj centimetrov mimo vratnice. Prvi izlet v prazno v vijoličasti vrsti ni bil kaznovan. Ko je mimo žoge odletel Sikošek, je Brazilec Renan Guedes Borges sicer poslal nevaren predložek v kazenski prostor, se pa je napadalec Ibrahim Rasheed preslabo odzval. Max Watson je počistil, poslal žogo v kot.

Še kri ni prepričala sodnika

Pa mariborski napad. Nogometaši Šerifa so hitro prekinili vse poskuse, ki so vsaj malo zadišali po obetavni priložnosti. S čvrstimi in ostrimi starti so gostitelji ustavljali vijoličaste. Morda celo s preostrimi. A ne za madžarsko sodniško ekipo s Tamasem Bognarjem na čelu, ki je dopuščala grobo igro. Tudi start nad Žugljem po mnenju sodnika ni bil vreden rumenega kartona. Kri ga ni prepričala. Udarec v glavo je že v zadnji minuti prvega dela zaključil Koroščev nastop, zaradi vrtoglavice pa so ga odpeljali na pregled v bolnišnico.

Žuglja je na igrišču zamenjal Ignacio Guerrico, Maribor pa je v uvodu prvega dela le dočakal prvo priložnost. Jan Repas je poskusil s strelom z roba kazenskega prostora. Tresnil je odločno, a premalo natančno. Precej bližje je bil na drugi strani Rasheed. Krilni napadalec iz Nigerije se je po protinapadu v kazenskem prostoru dokopal do strela z desne strani. Vratar Menno Bergsen je preživel dotlej najnevarnejši projektil, žogo odbil v prečko, Šerifu ponudil (le) kot. Če ne gre od blizu, bo šlo od daleč? Ko je udaril Cedric Badolo, moldavski prvaki niso dobili potrditve te ugotovitve.

Grega Wernig

Po uri igre so nekoliko bolj resno proti golu pogledali tudi Mariborčani. Po Sikoškovi podaji z leve strani je Sirk stegnil nogo, kolikor jo je lahko. Nekaj centimetrov ga je ločilo od zadetka, a več od kota ni iztržil. Prioritete mariborske strategije so ostale v obrambi. Karanović jo je za zadnje minute okrepil z Luko Uskokovićem, Šoštariča Karića pa poslal v zvezno vrsto.

Zdaj vemo, zakaj so mu ploskali

Do 88. minute so slovenski prvaki še držali rezultat, ki bi jih odpeljal v podaljške. Nič čudnega, da so navijači tri minute prej tako gromko zaploskali rezervistu Momu Yansaneju. Napadalec iz Gvineje je bil najbolj spreten v gneči pred Bergsnom, se po kotu dokopal do strela in žogo spravil za črto. S prvim zadetkom, ki ga je v teh kvalifikacijah dosegel sam - čez Zrinjski se je v prvem krogu prebil po hercegovskem avtogolu -, si je Šerif na stežaj odprl vrata v tretji krog. Pet minut sodniškega podaljška je ostalo mariborskemu napadu, ki mu je trener dodal še Vipotnika in Šturma, da ujame izenačenje. A vijoličasti naboji niso bili natančni, še najlepšo priložnost so pripravili … klubu iz Tiraspola. V protinapadu se je Yansane odpravil na zmenek z Bergsnom, a je v dvoboju ena na ena nizozemski vratar preprečil še višji poraz Maribora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta