Paralelna ekipna tekma na SP: Nizko postavljen cilj izpolnjen

Bojan Bauman
14.02.2023 19:38

Slovenci so proti Kanadčanom brez zmage izpadli že v prvem krogu, jutri bo adut Žan Kranjec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Padci in napake so odločali o medaljah.
EPA

Za slovenske smučarje je bilo hitro konec paralelne ekipne tekme. Smučanje Anžeta Gartnerja, Mihe Oserbana, Nike Tomšič in Neje Dvornik še ni na nivoju, da bi lahko v boju s Kanadčani računali na uspeh. "Učim se od najboljših, Žana, Štefana in ostalih," je popotnica, s katero je na svetovno prvenstvo dopotoval 16-letni Oserban, lastnik zlata v veleslalomu na evropskih igrah mladih. S tem je potrdil talent, po novem pa ima tudi izkušnjo na najvišjem nivoju. Končalo se je resda bolj klavrno, z odstopom, in to v trenutku, ko je bilo že jasno, da Slovenci ne bodo preskočili ovire v osmini finala.

Tisti Slovenci, ki so prišli do cilja, kljub mladosti niso pustili slabega vtisa. Nika Tomšič je zmago zgrešila za enajst stotink, Anže Gartner za trinajst stotink in Neja Dvornik za stotinko. Njihov pristop je pohvalil glavni trener Sergej Poljšak: "Glede na to, da smo imeli zelo mlado ekipo, smo se dobro borili." No, če si postaviš nizke cilje, ne moreš biti potem razočaran, ko jih na tekmi izpolniš. A to je slaba tolažba za nastop Slovenije, ki je izpadla v prvem krogu in pri tem ostala tudi brez zmage v posameznih dvobojih.

V nadaljevanju Norvežani niso uspeli obraniti zlata iz Cortine d'Ampezzo pred dvema letoma. Nastopali so sicer dobro in po vrsti izločili Belgijce, Francoze in Avstrijce. V finalu so se merili z Američani, ki so si zlato priborili tudi brez prve zvezdnice Mikaele Shiffrin.

A tudi Norvežani niso bili kompletni. Med drugimi je manjkal Henrik Kristoffersen. V razburljivem in izenačenem finalu je odločal zadnji dvoboj med Timonom Haugnom in Tommyjem Fordom. Norvežan je prehitro startal in zadel ob startna vrata ter precej zaostal. Tommy Ford je tako imel lahko delo. V boju za tretjo mesto so Kanadčani premagali Avstrijce in naši severni sosedje so tako ostali brez medalje.

Nekaj reprezentanc je na start poslalo najmočnejše adute, drugi, med njimi tudi Slovenija, ne. Žan Kranjec, ki je najmočnejšo slovensko orožje v veleslalomu, je nastopil šele zvečer, na kvalifikacijah za jutrišnji paralelni veleslalom. To bo njegova prva priložnost za osvojitev tako želene medalje, po katero je prišel na prvenstvo: "Če bi imel izbiro, kje bi lahko dobil medaljo, in če bi lahko izbral samo eno, bi sigurno izbral veleslalom. Vendar pa se tudi na paralelni tekmi podeljujejo medalje, in verjamem, da sem lahko tudi na paralelni tekmi zelo dober," je razmišljal. Na kvalifikacijah je dosegel osmi čas, sedmega na rdeči progi. Nastopili so še Štefan Hadalin (11 na modri progi), Neja Dvornik (9. na rdeči) in Nika Tomšič (15. na modri).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta