Po kraljevski etapi: Samozavest je zrasla, ni predaje

Pogačar ob izhodu iz Alp poskušal vrniti udarec Vingegaardu. Naslednja priložnost bodi Pireneji, do takrat pa bodo v ospredju drugi (slovenski) kolesarji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komendčan je napadel na mestu, kjer je dan prej začel izgubljati.
Robert Balen

Spet se je izkazala mantra, da težko dirko naredijo kolesarji in ne proga. Na papirju kraljevska 12. etapa 109. francoskega kroga s prelazi Galibier, Croix de Fer in Alpe d'Huez slovesa ni potrdila, saj jo je prejšnja krepko prekašala. Kolesarji niso stroji, utrujeni in ranjeni od težke bitke so moči hranili za zaključne kilometre, kjer je Tadej Pogačar poskušal z napadi na Jonasa Vingegaarda, vendar neuspešno. Etapne zmage se je veselil Britanec Thomas Pidcock iz ubežne skupine.

"Nisem bil stoodstoten, nisem verjel vase zaradi prejšnje etape. Ampak samozavest se mi je spet dvignila, še naprej bom poskušal," je za RTV Slovenijo povedal Tadej Pogačar, ki je rumeno majico v sredo zamenjal za belo. Komendčan je čez dan hranil moči, streljati je začel šele v drugi polovici Alpe d'Hueza. In že ko je udaril prvič, je stik izgubil Romain Bardet, kar je Francoza na koncu pahnilo s skupno drugega na četrto mesto. Pogačar se je v skupnem seštevku pomaknil tik za Danca, a to ne spremeni kaj dosti, saj je razlika med njima ostala enaka. Sicer je poskušal še dober kilometer do konca in v ciljnem sprintu, toda zaman. "Jumbo je spet pokazal moč, je pa tudi malo plačal ceno za dan prej. Imajo osem kolesarjev, mi le šest, oziroma pet, ker Marc Hirschi trpi že od starta. Toda tisti, ki so z mano, so super. Opravili so dobro delo, nosili so mi vodo, led, da sem bil opremljen z vsem," je dejal 23- letni Gorenjec, na katerega je Danec skrbno pazil.

"Imam veliko spoštovanje do njega, upam, da je tudi obratno. Zame je eden najboljših kolesarjev vseh časov. Zelo je močan. Jaz sem mu k sreči lahko sledil. Nič nisem izgubil in to je bil dober dan," je dejal Jonas Vingegaard. Prvič v življenju je na največji dirki na svetu nosil rumeno majico: "Nora izkušnja, o tem vsi kolesarji sanjamo. Bilo je nekaj posebnega tudi, ker je bilo ob progi veliko Dancev." Številčno občinstvo mu sicer ne diši: "Veliko je tveganje za okužbo s covidom, ko ti toliko ljudi kriči v obraz. Ampak tako očitno je, upamo lahko samo, da ne dobimo virusa. Ni prijeten način, da tako zapustiš Tour."

Danec je želel, da bi bil tempo dirkanja visok. "Verjamemo, da je boljše zame, če je težje. Potem je manj eksplozivno, kar mi bolj leži. Zdaj imam to čudovito majico in naredil bom vse, da jo zadržim. Pireneji so še daleč, najprej je fokus na petek. Mentalno sem od lani precej zrasel," je povedal Vingegaard. Prvič v karieri ima za pomočnika trenutno drugega kolesarja sveta, Primož Roglič je na Alpe d'Huez pomagal narekovati oster tempo. "Na koncu ni veliko taktiziranja. Cilj je doseči čim boljši uspeh z ekipo. Če sem tu, če lahko preživim tak dan … Vse bomo naredili, da zadržimo majico," je dejal Zasavec. Zdi se, da mu gre zdravje na boljše: "Ne bi rekel. Ne vem, če je boljše, definitivno ni slabše."

Najhuje je očitno preživel in naslednji dnevi brez težkih vzponov mu bodo zdravljenje olajšali. Da so Alpe mimo, je hvaležna tudi preostala slovenska trojica. "Toda z njimi nisem imel težav, tudi zadnjo etapo sem kar normalno preživel. Cilj je bil prihraniti čim več energije za dneve, ki mi ustrezajo," je dejal Jan Tratnik. Vesel je bil podpore slovenskih navijačev: "Mislim, da smo Francozom kar malce ukradli praznik (dan padca Bastilje, op.p.). Zahvaljujem se vsem, čim večim sem poskušal pomahati." Tudi Matej Mohorič je opazil invazijo rojakov: "Ne vem, če je kdo še v Ljubljani. Več jih je bilo kot na Veliki planini na dirki po Sloveniji." Dvojec Bahraina bo morda tisti, ter seveda Luka Mezgec s sprinterskim vlakom BikeExchanga, ki bo v naslednjih dneh v prvih bojnih vrstah zamenjali Rogliča in Pogačarja. "Zdaj so tri etape pisane na kožo specialistom za pobege. Upam, da izkoristim že prvo priložnost," je dejal Mohorič. Trinajsta etapa Bourg d'Oisans – Saint-Etienne je dolga 192,6 km in vsebuje tri kategorizirane vzpone, enega druge in dva tretje kategorije.

Rezultati 12. etape, Briancon - Alpe d'Huez, 165,1 km: 1. Thomas Pidcock (Velika Britanija/Ineos) 4.55:24 (povp. hitrost 33,5 km/h), 2. Louis Meintjes (Južnoafriška republika/Intermarche-Wanty) +0:48, 3. Chris Froome (Velika Britanija/Izrael-PremierTEch) 2:06 ... 5. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 3:23, 6. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo-Visma), 7. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos) oba isti čas, 11. Romain Bardet (Francija/DSM) 3:42, 27. Primož Roglič (Jumbo) 11:06, 96. Jan Tratnik 28:58, 111. Matej Mohorič (oba Bahrain) 30:48, 146. Luka Mezgec (vsi Slovenija/BikeExchange) 36:19; vrstni red: 1. Vingegaard 46.28:46, 2. Pogačar +2.22, 3. Thomas 2:26, 15. Roglič 21:37, 82. Tratnik 1.50:30, 84. Mohorič 1.54:55, 119. Mezgec 2.22:16.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta