Po vijoličasti zmagi v Kopru: Vipotnik postaja nezamenljiv

Miha Dajčman Miha Dajčman
12.02.2023 19:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strel Žana Vipotnika je že v 10. minuti odločil derbi kroga.
Zdravko Primožič/fpa

Mariborčani so niz petih obračunov z ekipami od drugega do šestega mesta prvenstvene lestvice začeli z zmago nad Koprom, ki je v tej sezoni vijoličaste dvakrat premagal. "Koper je še enkrat potrdil, da gre za organizirano, čvrsto in nevarno ekipo. Tokrat smo bili mi spretnejši in srečnejši. Pričakovali smo odprto in intenzivno tekmo, zato smo resnično srečni, da smo prišli do pomembne zmage," je po obračunu dejal trener Maribora Damir Krznar.

V sončnem Kopru se je na lepo zapolnjenih tribunah zbralo tudi spodobno število mariborskih navijačev. Ti so se vodstva vijoličastih razveselili v 10. minuti, ko je Martin Milec lepo podal v kazenski prostor do Žana Vipotnika, prvi strelec aktualnih prvakov v tej sezoni pa je zadel na četrti zaporedni uradni tekmi. Z enajstimi goli v tem prvenstvu se je na vrhu lestvice strelcev izenačil z Murinim Mirlindom Dakujem. "Vipotnik je še dvakrat dobro iskal globino, enkrat je zadel blok nasprotnika, drugič mu je pobegnila žoga. Imamo igralce, ki mu znajo podati v prostor, in tukaj imamo eno od rešitev z igralcem, ki ima odličen 'tajming'," je igro najbolj vročega igralca lige, ki je na zadnjih štirih uradnih tekmah zadel osemkrat, ocenil Krznar. O prihodnosti 20-letnega napadalca v Ljudskem vrtu pa je snovalec taktike vijoličastih dejal: "Nisem miren glede tega, a si želim, da nas ne bi zadovoljila nobena ponudba zanj. Nekaj jih je bilo, a po mojem videnju ne bi govoril z nikomer, ki ne ponudi vsaj 3,5 milijona evrov. Pa še to je malo. Če bo Vipotnik tako nadaljeval, bo imel poleti veliko višjo ceno. Igralec, ki je na zadnjih štirih tekmah dosegel osem golov, je nezamenljiv. Če bo odšel, bi to za nas bila velika izguba, zato se bom boril, da ostane."

Iličić naredi razliko - ali izgubi žogo

V nadaljevanju prvega dela sta si obe moštvi priigrali še nekaj nevarnih priložnosti, a sta bila razpoložena vratarja Adnan Golubović in Ažbe Jug. Pri Mariborčanih se je veliko dogajalo na desni strani, kjer je igral Josip Iličić. Slednjemu Koprčani s podvajanjem pri branjenju niso pustili veliko prostora, po številnih prekrških in mejnih sodniških odločitvah je Kranjčan hitro postal nervozen, v 38. minuti je zaradi ugovarjanja prejel rumeni karton. "Zadovoljen sem z Iličićevo igro. So trenutki, ko predolgo drži žogo, ampak takšen je njegov stil igre. Včasih naredi razliko, drugič izgubi žogo, zato pa imamo za njim igralce, ki to rešijo. Kot vsak igralec ima prednosti in slabosti, svoje prednosti zna zelo dobro izkoristiti, slabosti pa skriti," je o Iličiću dejal Krznar, ki pa ni zadovoljen, ko njegovi igralci dobijo rumeni karton zaradi ugovarjanja. "Razumem, da si igralec s toliko izkušnjami dovoli takšne stvari, morali pa bomo to spremeniti," je Krznar stopil v bran 35-letniku.

V 53. minuti je bila po prekršku Marka Božića nad Kodermanom igra prekinjena. Sodnik Rade Obrenović se je po posredovanju VAR-a in ogledu prekrška odločil, da pokaže na najstrožjo kazen. Žogo je v roke vzel Bede Osuji, ki je enajstmetrovko zgrešil na pripravljalni tekmi s Šahtarjem iz Donecka. Navijači Maribora so pred izvajanjem kazenskega strela na igrišče zmetali več plastenk, ko je napadalec Kopra lahko izvedel enajstmetrovko, pa je bil v dvoboju uspešnejši vratar Maribora Jug in postal drugi junak vijoličastih tega dne.

"Pričakovali smo borbo na krilih za kreiranje prostora za zaključke akcij. Stali smo zelo visoko, da bi lahko pritiskali v sredini in na bokih, bili smo precizni pri tem in kar nekajkrat je bil nasprotnik v prepovedanem položaju. Bili smo v riziku, moram pa čestitati obrambni liniji, ker je svoje delo odlično opravila. Nekaj problemov smo imeli le v zvezni vrsti, kjer smo v nekaterih trenutkih zamujali," je o napakah svoje ekipe, ki jih morajo Mariborčani popraviti do nedeljskega derbija v Ljudskem vrtu, dejal Krznar.

Presenetil vstop Tolića

Hrvat z začetno postavo ni presenetil, od prve minute so bili na igrišču nogometaši, ki so začeli tudi na generalki pred nadaljevanjem sezone proti Šahtarju iz Donecka. Predčasno - vsaj glede na prognoze iz Ljudskega vrta - je za nastop kandidiral Marko Tolič, ki si je na pripravah v Turčiji zvil gleženj. V igro je vstopil v 73. minuti. "Pol ure igre mu bo zelo koristilo, ker je izpustil treninge," je o zveznem nogometašu dejal Krznar. Izven kadra so ostali Nemanja Mitrović, ki po bolezni še ni nared za nastop, novinec Arnel Jakupović, Ishaq Rafiu in vratarja Samo Pridgar ter Marko Zalokar.

Pri Kopru je od prve minute začel Vid Koderman, ki se je pozimi iz Ljudskega vrta preselil na Obalo. Krznar ga je po tekmi objel ter mu čestital za odlično predstavo, na novinarski konferenci pa je povedal, da je bil zanj Ptujčan najboljši posameznik pri kanarčkih. "Igrati proti Mariboru je bila dodatna motivacija. Vesel sem bil, da sem znova na igrišču. Igrati proti Josipu Iličiću je bila dodatna preizkušnja zame. A nisem preveč mislil na to, želel sem biti sproščen," je dejal Vid Koderman, ki se je po tekmi Iličiću opravičil za prekršek, ki ga je nad njim storil na začetku tekme in poskrbel za neodobravanje vijoličastih. "Zaslužena zmaga Maribora, zadeli so iz prve polpriložnosti. Tudi mi smo jih imeli, a jih nismo izkoristili," je bil komentar tekme trenerja Kopra Zorana Zeljkovića​, ki je med drugim izpostavil, da so njegovi varovanci zgrešili že četrto enajstmetrovko v tej sezoni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta