Podivjanosti sledila sprostitev: Ema Klinec poskrbela za najboljši slovenski rezultat na Norveškem

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.12.2023 19:27

V Lillehammerju so smučarske skakalke startale v sezono in se prvič srečale s skakalci, med katerimi je bil znova v ospredju Stefan Kraft.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ema Klinec je bila s petim mestom najbižje stopničkam.
Reuters

Smučarske skakalke so se v Lillehammerju predstavile prvič v tej zimi, skakalci drugič. Olimpijski center na Norveškem je s štirimi tekmami gostil karavano svetovnega pokala. Pri moških je izjemno startal Stefan Kraft, ki je dvema zmagama na Finskem dodal dve na drugem prizorišču. Avstrijska in nemška reprezentanca sta vnovič dokazali, da sta korak pred konkurenco, Slovenci pa so med najbližjimi zasledovalci. Naša dekleta so špici še bližje, po uvodnem tipanju so že mešale štrene pri vrhu. Ema Klinec je po nedeljski prvi seriji zasedala stopničke, na koncu je bila peta.

"Sobota bi lahko bila rezultatsko boljša, zadnji skok pa je bil že kar lepa popotnica za naprej. V nedeljo je prvi prvi super, drugi malo slabši, a še vedno dober. Vse se bo še obrnilo v naš prid," je dejala Klinčeva, ki je v skupnem seštevku osma. Družbo v deseterici ji je na veliki skakalnici delala Nika Križnar, na srednji napravi dan prej pa je bila edina naša skakalka v top 10 Nika Prevc. Le tretji tekmovalni nastop ji je preprečil, da bi bila morda najboljša Slovenka. "Škoda malenkost podivjanega skoka Nike. Tri tekmovalke so zelo blizu. Žal je malenkost zmanjkalo za stopničke, a s skoki v nedeljo smo lahko zadovoljni. V soboto so bila dekleta še zakrčena, zato je bilo veliko grobih napak," je povedal glavni slovenski trener Zoran Zupančič. Sanjski start v sezono je uspel Francozinji Josephine Pagnier, ki je najprej z drugim mestom vknjižila izid kariere in nato še prvo zmago. Tik za njo je bila obakrat svetovna prvakinja, Kanadčanka Alexadria Loutitt.

Prvak iz Planice pa si skakalnicama v Lillehammerju ni najbolj na ti. Na devetih tekmah je bil Timi Zajc enkrat sicer na stopničkah, tokrat (18. in 15. mesto) pa pokazal manj kot prejšnji teden v Ruki. Formo je do danes (14. mesto) stopnjeval v prejšnji sezoni - z bronom v skupnem seštevku - naš najboljši in najbolj konstanten tekmovalec Anže Lanišek. V soboto je bil z osmim mestom naš najboljši. "Prvi skok je bil všečen, drugi malce zgoden, rahlo sem pretiraval, a rezultat je vseeno lep. Nisem še v želeni formi, imam pa osnovo, iz katere lahko izhajam," je dejal Lanišek. Na zadnji tekmi tega konca tedna ga je v deseterici zamenjal Peter Prevc, ki je na tej napravi pred skoraj štirimi leti vknjižil zadnjo od 23 posamičnih zmag. "Zadnji skok je bil dober, pogoji so se ravno prav umirili. Lepo je skočiti na zadnjo rdečo črto," pa je o doskoku pri 140 metrih, ki je bil četrta daljava dneva, povedal najstarejši od bratov Prevc.

Rezultati, ženske, sobota: 1. Juki Ito (Japonska) 244,6 točke, 2. Josephine Pagnier (Francija) -1,9, 3. Alexadria Loutitt (Kanada) -3,0 ... 10. Nika Prevc -19,1, 13. Nika Križnar -28,6, 14. Ema Klinec -29,2, 26. Ajda Košnjek -50,4, 31. Taja Bodlaj (vse Slovenija); nedelja: 1. Pagnier 272,4 točke, 2. Loutitt -4,0, 4. Eirin Maria Kvandal (Norveška) -19,6, 5. Klinec -21,7, 10. Križnar -39,4, 17. Prevc -70,5, 22. Košnjek -88,4, 26. Katra Komar (Slovenija) -104,2; moški, sobota: 1. Stefan Kraft (Avstrija) 296,7 točke, 2. Andreas Wellinger (Nemčija) -5,0, 3. Daniel Tschofenig (Avstrija) -0,4, 8. Anže Lanišek -17,9, 18. Timi Zajc -31,7, 19. Peter Prevc -32,0, 31. Žiga Jelar (vsi Slovenija); nedelja: 1. Kraft 318,2 točke, 2. Wellinger -5,9, 3. Jan Hörl 6,9, 10. Prevc -30,4, 14. Lanišek -45,4, 15. Zajc 46,7, 26. Jelar -64,4, 27 Domen Prevc (Slovenija) -67,6.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta