(POGOVOR) Marko Šuler: Glede na vložke, ki jih imamo v Sloveniji, so rezultati znanstvena fantastika

Miha Dajčman Miha Dajčman
27.08.2022 12:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Lani je bila večina medijev zelo kritična glede prispevka Đorđe Ivanovića in Marka Alvirja, da to ni to. Zdaj je drugače. Pričakoval bi, da so mnenja enotna," pravi Marko Šuler.
Igor Napast

Dan po porazu vijoličastih proti Cluju in izpadu z evropskih tekmovanj smo se predstavniki štirih slovenskih medijev na letališču v Cluj-Napoci pogovarjali s športnim direktorjem Maribora Markom Šulerjem. "Ko si enkrat tako blizu, ne glede kako, moraš biti razočaran. Morda nas nekatere stvari zavajajo. Ekipa je nova, mlada, za nekatere igralce so takšne stvari novost, tega pritiska pa se umakniti ne da. S tem morajo živeti, se naučiti in vztrajati. Moramo biti razočarani, a o neuspehu ne moremo govoriti. Igrali smo proti prvaku Romunije. Ja, Cluj je bil premagljiv, a ni slučaj, da redno nastopajo v Evropi, nasprotne ekipe imajo višje proračune. Hkrati pa vidimo, da je v Evropi kar nekaj presenečenj. Med epidemijo koronavirusa so se karte v nogometu premešale. Potrebno je vztrajati in delati. Čas bo pokazal, če smo na pravi poti. Mislim, da smo," je samozavesten Korošec.

Le redke države v skupinskem delu evropskih tekmovanj nimajo svojih predstavnikov. Slovenija je med njimi. Maribor je imel tri priložnosti.

"Kolikor si blizu, si lahko tudi daleč. Odločajo malenkosti. V vseh tekmah z izjemo HJK-ja smo bili zelo blizu. To je proces. Zaenkrat so bile nekatere stvari še prehitre, še nekaj časa bo potrebnega. Mogoče so nas nekatere stvari malo zavedle. Šele leto dni postavljamo zgodbo. Nekatere stvari (naslov prvaka, op. p.) so se zgodile zelo hitro. Vztrajati je potrebno. Ni lahko. Tekme si sledijo ena za drugo, časa ni. Jokam nerad. Pozitivna plat nogometa je, da lahko stvari že čez nekaj dni popraviš. To lahko storiš le na igrišču, ki je edino merilo."

(KOMENTAR) Evropsko dno

Bi vi kot športni direktor kaj naredili drugače, če bi še enkrat bili postavljeni v situacijo izpred nekaj tednov?

"Ne. Ne vem, če bi se lahko kaj naredilo drugače. Kadriralo se je kolikor hitro se je dalo in z zmožnostmi, ki jih imamo. Naprej videti stvari pa je nemogoče. Nihče nas ni nadigral ali osramotil. Lahko pa smo veliko boljši. To je tisto, na čemer se da graditi. Malo nam je zmanjkalo, obstajajo razlogi, zakaj. Treba je biti realen, tudi kritičen ter vztrajati in delati."

V klubu ste prvič jasno rekli, da želite jesen v Evropi, prej so bile napovedi bolj previdne. Po drugi strani govorite o tem, da ni denarja ter da je bilo kadrovanje omejeno. Tozadevno torej gre za neuspeh?

"Za Maribor to je neuspeh, ko si tako blizu. Želeli smo v Evropo, lahko bi šli, z nasprotniki se je lomilo na detajlih. Cilji so bili zelo realno postavljeni, treba je ciljati visoko. Enako je v prvenstvu, pa naj igrajo mladi ali starejši. Je pa dejstvo, da nekatere stvari potrebujejo čas. Najlažje je vse postaviti na glavo. Jaz tako ne funkcioniram. Vleči zaključke glede na eno tekmo, je nerealno. Fantje potrebujejo podporo, ni jim lahko."

Ste tudi vi proti Cluju pogrešali več moškosti? Trener je to omenjal.

"Da. Dejstvo je, da je bil Cluj ranljiv, v večjih problemih so kot mi. Manjkal je nekdo, ki bi potegnil naprej in s sabo celo ekipo. Dalo se je. To je cena mladosti in izostanka ključnih igralcev, ki so izven kadra zaradi poškodb."

Koliko vas boli glava po sedmih tekmah v Evropi brez doseženega gola?

"To je eden od pokazateljev. Tudi zato smo pripeljali Marka Tolića, želja je še kdo. V Evropi se moraš postaviti drugače, tudi v Sloveniji trpimo. Pride takšen trenutek. Delati je treba in vztrajati, da se to obrne. Kvaliteto imamo. Trenutno stanje ne kaže moči in zmožnosti te ekipe."

Kako poskrbeti, da bo ekipa za prihodnje poletje sestavljena prej? Znova imate nekaj posojenih nogometašev.

"Računam na to, da bo glavno kadrovanje opravljeno pozimi. Pogodbe, ki so bile podpisane zdaj, so dolgoročne. Verjamem, da bo dopolnjevanj čim manj. Želim si, da med naslednjo Evropo ne bi bilo toliko dopolnjevanj. Je pa to živ organizem, ker prihaja do poškodb in stvari, za katere imaš težko načrt. S tem moramo znati živeti."

Ste z menjavo trenerja zamudili, da bi lahko bila šok terapija učinkovita?

"Trenerju bi zagotovo bilo lažje. Smo pa toliko časa bili blizu, videti naprej pa je težko ... Kot sem že omenil večkrat, sem želel dati podporo (Radovanu Karanoviću, op.p.) do konca. Brezpredmetno je govoriti za nazaj, ker se spremeniti tega ne da. Potrebno je iti naprej. Stvari se spreminjajo za naprej, za nazaj lahko debatiramo, jočemo in se pribijamo na križ, a spremeniti ne moremo ničesar. Gremo dalje."

Je funkcija športnega direktorja Maribora najtežja športna funkcionarska služba v Sloveniji?

"Mislim, da je. Seveda bo to nekdo od zunaj ali nekdo, ki je bil v teh čevljih, ocenil kot lažjo. To je stvar, ki jo hitro spoznaš, če je ne poznaš, če pa jo poznaš, pa moraš zavihati rokave. Vedel sem, kaj me bo čakalo in katero pot sem izbral. Zaenkrat vidim, da smo na poti, ki jo želimo. Kdaj je težje in kdaj lažje, kar je normalno."

V letu in pol ste uspeli racionalizirati stroške plač nogometašev. Verjetno pa bi si moral športni direktor želeti, da gre glede tega v nasprotni smeri. Kaj lahko tukaj za vas, športni del, naredi klub, ste govorili v vodstvom, da vam s finančnega vidika razveže roke?

"To ni moje delo. Enako je bilo pri ljudeh pred mano in enako bo pri mojih naslednikih. S tem se ne ukvarjam. Vem, kako stvari stojijo in potrebno je delati in verjeti, včasih tudi čarati. To je Maribor, nič ni novega. Želimo nastopati proti boljšim. Tako je, tako bo."

Rekli ste, da cilj ni izpolnjen. Ste tudi glede tega govorili z vodstvom kluba in preverili njihovo zaupanje v vaše delo?

"Ne. Ni bilo časa za to. O teh stvareh se ne pogovarjam. To so stvari za druge ljudi. Moje delo je vezano na športni kader ter na to, da smo uspešni."

Kako ste zadovoljen z delom Damirja Krznarja?

"Dobili smo najboljšega trenerja na širšem Balkanu. Strokovnjaka, ki je realen, tudi kritičen sam do sebe, ni pa čarovnik. Verjamem, da bo njegove delo obrodilo sadove. Ima moje zaupanje. Zdaj ima več časa. Stvari, ki na igrišču niso dobre, jih lahko rešiš le na igrišču."

Nekaj dni še je prestopnega roka. Kaj bi si želeli še postoriti in kakšna je realnost?

"Ni pomembno, kaj si želiš in kaj ne. Dejansko gre za to, kaj lahko in kaj je potrebno. Nekatere stvari so še odprte. Verjamem pa v to ekipo. Včasih gre hitre, včasih pa je potrebnega več časa."

Kje vidite manko brezobzirnosti ekipe na igrišču v primerjavi z vašo generacijo?

"Pred letom dni smo naredili velik remont ekipe. Vedeti moramo, koliko časa je trajalo, da je Maribor začel žeti uspehe. Stvari ne gredo čez noč. Osvojitev naslova je bila trnova, krvava pot, morda se je zgodila celo prehitro, glede na mlado in na novo sestavljeno ekipo. Ni recepta in pravila, da si uspešen. Znajti se moraš, ustvarjati, verjeti in preživeti težke trenutke. Potencial te ekipe je potrebno zbuditi."

(POGOVOR) Damir Krznar: Izgubili smo strahopetno. Potrebujemo fante, ki bodo pripravljeni umreti za ekipo

Naslov prvaka je osvojila ekipa z vsaj tremi, če ne več, izkušenimi nogometaši. Trojica teh je nato zapustila Maribor.

"Se strinjam. Lani je bila večina medijev zelo kritična glede prispevka Đorđe Ivanovića in Marka Alvirja, da to ni to. Zdaj je drugače. Pričakoval bi, da so mnenja enotna, ne vem, zakaj se spreminjajo. Dejstvo pa je, da nismo imeli vsega v svojih rokah, vse takoj narediti, se tudi ne da. Vidim pa v tej ekipi potencial, za moje pojme je vsaj enaka, če ne močnejša. Res pa je, da trenutno nismo v dobrem momentu, tega moremo preživeti."

Bo Baturini, ki se sedaj v napadu razdaja za ekipo, s Tolićem lažje, ker bo dobil zadnjo podajo, ki je sedaj manjkala. Lahko sam drži to breme Maribora v konici napada?

"Siguren sem, da bo lažje, zato smo ga pripeljali. Upam, da bo kmalu tukaj tudi Ishaq Kayode Rafiu. S tem dobiš dodatno dimenzijo v napadu, ki zdaj manjka. S tem bodo razbremenjeni tudi mladi fantje. Baturini bo lažje, ker vidimo, da bije veliko bitko v napadu. Lažje bo tudi ostalim. Verjeti morajo vase, da zmorejo več."

Vas skrbi za slovenski klubski nogomet? Trije klubi so izpadli po drugem krogu v Evropi, Maribor je zmagal le na eni tekmi.

"To je neuspeh. Je pa res, da je glede na čas, ki smo ga preživeli in ki vlada sedaj, slovenskim klubom težko, saj trpijo. Vemo, kakšno leto je za nami. Nisem opazil kakšne pomoči športu. Pokoronski paketi so bili aktivirani vsepovsod, šport pa je bil kot vedno prepuščen sam sebi. Od športa pa po drugi strani pričakujemo, da dela čudeže. Nekaj sem dal skozi v življenju. Podpora slovenskemu športu s strani države, od vseh je porazna in žalostna. Glede na vložke, ki jih imamo, so rezultati znanstvena fantastika. Ne le v nogometu, v slovenskem športu nasploh. Zelo radi ploskamo, se fotografiramo, da bi pa kdo pomagal v težkih časih pa ne. Pričakovanja so glede na realnost zamegljena. Vse ekipe v Evropi, s katerimi smo igrali, so imele proračun vsaj krat dva glede na Maribor. Iz tega vidika delamo nerealne stvari. V Mariboru moramo to sprejeti, delati in vztrajati, bi si pa želeli več podpore in marsičesa, ker zdaj gre za životarjenje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta