(POGOVOR) Urh Bauman se po tragični nesreči v Franciji postavlja na noge: Znova sem poln energije

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
09.05.2022 07:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urh Bauman in Toto, ki po nesreči v Franciji spet tekmuje
Igor Napast

Leto 2021 se je za Urha Baumana, večkratnega državnega prvaka v preskakovanju ovir s konjem, začelo kot v pravljici. Kot prvi Slovenec je z devetletnim Larisalom, konjem holštajnske pasme, nizal zmage na tekmah za veliko nagrado in svetovni pokal, ki so ga izstrelile v sam vrh evropske in svetovne lestvice. V začetku sezone je zmagal na tekmovanju za veliko nagrado Vilamoura na Portugalskem, nato na podobnem tekmovanju v slovaškem Šamorinu, kjer je tekma veljala tudi za svetovni pokal, tretjo pomembno zmago na tovrstnih tekmovanjih je dosegel v madžarskem Szilvasvardu, poleg tega pa je na mednarodnih tekmovanjih osvojil še po eno drugo, tretje, četrto, peto, sedmo in osmo mesto. Bil je kandidat za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, a se mu je najpomembnejše športno tekmovanje za las izmuznilo iz rok. Ob koncu julija je na tekmovališču KK Urh Bauman, ki ga ima v bližini čistilne naprave in dupleškega mostu v Dogošah, priredil tudi mednarodno tekmovanje, ki je veljalo za pokal Slovenije, nato pa je ob koncu avgusta z Larisalom tekmoval na evropskem prvenstvu v Nemčiji, kjer se je uvrstil v polfinale in po le eni podrti oviri za malenkost zgrešil uvrstitev v finale. Takrat še ni slutil, da je zadnjič tekmoval z Larisalom, ki je bil konj njegovega življenja.

Igor Napast

Izgubil ljubljenca

Po enomesečnem počitku sta se ob koncu septembra lani z očetom Alojzom s tremi konji, Larisalom, Ullo in Totom, odpravila proti Portugalski, kjer je Urh v mesecu in pol nameraval nastopiti na šestih tekmah. "Med potjo sva načrtovala tri postanke. Po drugem, v Saint Tropezu, sva v zgodnjih jutranjih urah sedla v vozilo s prikolico, okoli šeste ure pa je med vožnjo vozilo iznenada zatreslo, izgubil se je nadzor nad njim, zaneslo ga je v kovinsko ograjo in skupaj s prikolico, v kateri si bili konji, je nekaj časa drselo po njej, nato pa je prikolico odtrgalo. Konji so popadali iz nje, eden je poginil na kraju nesreče, drugi malo pozneje, ko je vanj trčil avtomobil, v katerem je umrl voznik, treti konj, Toto, pa je bil lažje poškodovan. Na srečo sva jo z očetom odnesla brez poškodb, jaz sem po nesreči lahko odpotoval domov, očeta pa so v Arlesu priprli in zaslišali, nato pa je na prostosti čakal na konec preiskave," je ob koncu minulega tedna nesrečo podoživel Urh Bauman.

Igor Napast

"Čez noč sem ostal brez konja, v katerega sem bil zaljubljen in s katerim sem posegal po zvezdah, zadnja leta je bil tudi glavni vir mojih prihodkov. Larisal je bil moje življenje. Bil je dragocen, eden najboljših konj na svetu. Zanj so mi ponujali gore denarja, a ga nisem prodal, saj sem z njim načrtoval še veliko izzivov in imel visoke tekmovalne cilje. Bila sva na vrhu lestvice tekmovanja za svetovni pokal, letos bi jahala v finalu tega tekmovanja, tudi na svetovnem prvenstvu bi nastopil, močno pa sem si želel, da bi z njim tekmoval na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu. Toda moje sanje so se po tragični nesreči v hipu razblinile," se dogodka spominja Bauman, ki ga je, podobno kot njegovega očeta in njegovo soprogo Tino Bauman Hartner, nesreča hudo prizadela, saj sta izgubila konja, Urh Larisala in Tina Ullo, s katero je uspešno nastopala na domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Toto spet v pogonu

Igor Napast

Urh se je po nesreči vsak dan po telefonu pogovarjal z očetom, ki mu v Arlesu ni bilo lahko, kajti zaslišanja v zvezi z nesrečo so se vrstila eno za drugim. "Tam je bil približno dva meseca, nato so mu dovolili, da se je vrnil v Slovenijo. Sedaj čaka na sodbo. Ta naj bi bila znana septembra, po napovedih advokata očeta naj ne bi doletela zaporna kazen," pojasni naš sogovornik, ki se je po tragični nesreči znašel v veliki stiski. "Na srečo so nama z ženo pomagali številni prijatelji in znanci, pa tudi manj znani ljudje, tako da sva lažje premostila finančno stisko, počasi se postavljava na noge in z optimizmom zreva v prihodnost. Z denarjem darovalcev sva poravnala predvsem stroške očetovega bivanja v Franciji in stroške advokata, kupila pa sva lahko tudi nekaj najosnovnejše opreme za konje. Hvala vsem, ki so nama pomagali, da sva izplavala iz najhujšega. Tudi moralno sva si opomogla, znova sva polna energije," z vidnim olajšanjem pojasni Bauman.

Šest mesecev po nesreči so jim iz Francije vrnili stvari, kar jih je še ostalo. "So domala neuporabne, saj so bile skladiščene v neustreznem prostoru. Oče, ki mi po prihodu iz Francije spet pomaga pri vsakodnevnih opravilih, je tudi poskrbel, da imamo novo sodobno sredstvo za prevoz konj, tako da bo ta veliko varnejši, kot je bil doslej," je razložil Bauman, ki ima v hlevu nekaj mladih konj in tudi Tota, ki si je po nesreči v Franciji opomogel in je ob trdih treningih že sposoben tekmovati. "Veliko stavimo tudi na na šest let starega konja, ki ga je ob pomoči prijateljice iz Amerike kupila moja žena. Je velik potencial. Z njim je veliko dela, toda verjamemo, da se nam bo to obrestovalo in da bo naš trud poplačan z njegovimi dosežki. Podoben je Larisalu, morda bo šel po njegovi poti," je pogovor sklenil Urh Bauman.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta