Poslastica za nostalgike vendarle bo

Aleš Mišič Aleš Mišič
29.07.2024 06:30

Rafael Nadal je stopil na igrišče, premagal Martona Fuscovicsa in si zagotovil obračun z Novakom Đokovićem v drugem krogu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rafael Nadal se je po daljšem času veselil na pariškem pesku. 
Epa

Napeto je bilo že v dneh pred sobotnim začetkom teniškega turnirja na olimpijskih igrah v Parizu in še posebej na nedeljsko jutro, vprašanje pa samo eno. Ali bo legendarni Španec Rafael Nadal kljub težavam s stegensko mišico oziroma poškodbi zadnje lože zaigral na pesku Roland Garrosa tudi v posamični konkurenci ali pa ostal le pri igri dvojic v paru z rojakom Carlosom Alcarazom.

V uvodnem krogu sta Španca z odliko opravila svojo prvo nalogo in z 2:0 v nizih ugnala Argentinca  Maxima Gonzaleza in Andresa Moltenija. "Jutri moram igrati že ob dveh popoldne? Ne razumem, zdaj je deset zvečer. To je nezaslišano. Ne vem, moram se pogovoriti z ekipo. Sprejeli bomo odločitev, za katero menimo, da je najprimernejša, če želimo domov prinesti medalje. Več ni vedno več," je bil po dvoboju silno nejevoljen 38-letni Majorčan. Da bi se v drugem krogu najverjetneje še zadnjič v karieri pomeril s srbskim asom Novakom Đokovićem, bi najprej moral izločiti dokaj neugodnega Martona Fuscovicsa. In ... Poslastica za teniške nostalgike bo. Španec je stisnil zobe ter ob 15. uri vendarle začel uvodni posamični dvoboj z Madžarom in ga tudi dobil s 6:1, 4:6 in 6:4. Odločilna je bila peta igra tretjega niza, v kateri je kralj peska prišel do breaka. Beograjčan je v prvem krogu gladko premagal Avstralca Mattheva Ebdena s 6:0 in 6:1 ter se po zmagi spotaknil ob Mednarodni olimpijski komite (MOK) zaradi nerazumnih pravil, da takrat, ko nekdo odpove nastop, mesto zapolnijo z igralcem dvojic.

Đoković prišel po zlato

Nadal že ima zlato olimpijsko kolajno z iger v Pekingu 2008 v posamični konkurenci, pa tudi zlato kolajno v dvojicah iz Ria de Janeira 2016. Novak Đoković, prvi nosilec na olimpijskem turnirju po odpovedi prvega igralca sveta Italijana Jannicka Sinnerja (zaradi vnetja mandljev), je prišel zelo motiviran v francosko prestolnico, saj pri 37 letih lovi zadnjo priložnost za osvojitev še ene zlate olimpijske kolajne. Eno, bronasto že ima. Medtem ko je Rafa, 14-kratni zmagovalec Roland Garrosa, v zadnjem obdobju zaradi zdravstvenih težav igral le na sedmih  turnirjih, pa se je že tudi malo načeti Nole (na pariškem pesku je slavil trikrat) letos ubadal s slabo formo. Na odprtem prvenstvu Francije ga je izdalo koleno, tako da je moral predati četrtfinalni dvoboj. V Wimbledonu je sicer prišel do finala, vendar proti prodornemu in razigranemu Carlosu Alcarasu ni imel nobenih možnosti za zmago.

Zaradi poškodbe levega zapestja v Pariz ni pripotoval Danec Holger Rune. Pred tem je odpovedal udeležbo na turnirju ATP 250 v Umagu, ki je v minulem tednu potekal sočasno s turnirjema v Atlanti in Kitzbühelu. Na Stadionu Gorana Ivaniševića, ki si je finalni obračun tudi ogledal, je v sobotnem večernem finalu Argentinec Francisco Cerundolo v treh nizih, zadnjega je dobil v podaljšani igri, premagal Lorenza Musettija. Poraženec je takoj odpotoval v Pariz, kjer bo igral v paru z Lucianom Darderijem, ki je vskočil namesto Sinnerja.

Osip že pred začetkom

V kategoriji posameznic je bil osip pred začetkom olimpijskih bojev še večji kot pri moških. Tunizijka Ons Jabeur se je nastopu izognila zaradi nevarnosti poslabšanja po lanski operaciji kolena.  Olimpijskim igram se je odrekla tudi Belorusinja Arina Sabalenka zaradi natrpanega urnika tekmovanj pod okriljem ženskega združenja poklicnih igralk WTA. Tudi v Parizu je urnik zelo natrpan; do nedelje, ko so na sporedu zaključni boji, morajo biti odigrani vsi polfinalni dvoboji posameznikov in posameznic ter moških, ženskih in mešanih dvojic. Kazahstanska teniška igralka Jelena Ribakina ni povedala, zakaj se je vnaprej odrekla bojem za medalje v posamični konkurenci in v igri mešanih parov z rojakom Aleksandrom Bublikom. Zaradi zdravstvenih razlogov v Parizu ni tudi olimpijske podprvakinje izpred treh let Čehinje Markete Vondroušove. V Tokiu je zlato kolajno osvojila Švicarka Belinda Benčič, v moškem finalu pa je bil Nemec Alexander Zverev za razred boljši od Rusa Karena Hačanova.

Škot Andy Murray ima dve zlati kolajni v posamični konkurenci, ki se ji je tokrat odpovedal zaradi poškodb in težav s kolki, skupaj z Danom Evensom pa bo poskušal na zadnjem turnirju v karieri do zlata priti še v dvojicah. Tudi Nemka Angelique Kerber se poslavlja od profesionalnega tenisa, pariški turnir bo njen zadnji. V prvem krogu ni bilo presenečenj, razen morda poraza Latvijke Jelene Ostapenko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta