Pred drugim polfinalnim večerom lige prvakov: Če že prejme tri, City vrne vsaj z isto mero

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
19.04.2023 06:00

Večer, ko se zdi že vse odločeno: Manchester City in Inter morata le še potrditi mesto v polfinalu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdo lahko ustavi Erlinga Haalanda? Norvežan je za City na 40 tekmah zabil že 47 golov.
Reuters

Dva sta že tam, dva se še pridružita. Nocoj bosta oddani še zadnji vozovnici za polfinale nogometne lige prvakov. No, v bistvu imata bolj ali manj že obe svoja lastnika. Pred povratnima tekmama četrtfinala sta v krepko boljšem položaju Manchester City in milanski Inter. Angleži branijo prednost 3:0 proti Bayernu, Italijani gredo v drugi del bitke za polfinale z 2:0 proti Benfici.

Tudi taki preobrati in en še večji so se dogajali; Barcelona se je leta 2017 proti PSG-ju v osmini finala vrnila celo po porazu z 0:4, sama pa je leto kasneje v četrtfinalu proti Romi in v polfinalu 2019 proti Liverpoolu zalogo treh golov prednosti s prve tekme zapravila, poraz z 1:4 proti Milanu v četrtfinalu 2004 je v skupno zmago obrnil še Deportivo La Coruna. V taboru nocojšnjih gostiteljev se tolažijo z napovedmi, da je na Allianz Areni vse mogoče, a Bayernova evropska sezona je praktično pri koncu. Ne le poraz z 0:3 v Manchestru, tudi popotnica iz bundeslige za Bavarce ni ravno bleščeča. Gol Benjamina Pavarda je bil dovolj le za remi na domači tekmi proti Hoffenheimu, dve točki prednosti na vrhu lestvice pa je Bayern obdržal le, ker si je spodrsljaj privoščila tudi dortmundska Borussia, ko je v 97. minuti ostala brez zmage v Stuttgartu. Nocoj bi morali izbranci Thomasa Tuchla, ki je, odkar je konec marca zamenjal Juliana Nagelsmanna, doživel po dve zmagi, poraza in remi, doseči vsaj tri zadetke. To ni tisti nemogoči del naloge, upoštevajoč, da se je najuspešnejši nemški klub v tej sezoni v vseh tekmovanjih pod tak dosežek podpisal že dvajsetkrat, rezultat, ki bi ga nocoj odpeljal vsaj v podaljške, pa ujel 13-krat.

Verjetnost za uresničitev za Bayern sanjskega scenarija pa krepko pade, ko v drugi del enačbe vstavimo Manchester City. V strašni seriji so sinje modri. Pred letom v München so niz zmag podaljšali na deset. Bayern pa optimizma ne more iskati niti v nenavadnem dejstvu: če City že prejme tri gole, na drugi strani vrne z vsaj enako mero. Le trem ekipam je v tej sezoni uspelo četi Josepa Guardiole na eni tekmi zabiti trikrat, a niti ena ob tem podvigu ni osvojila polnega izkupička. Mestni tekmec United je v premier ligi rivalom oktobra res zabil tri, a jih sam pokasiral šest, Newcastlu so trije doseženi avgusta zadostovali le za točko, podobno je bilo z Barcelono v skupinskem delu lige prvakov.

Gol manj za čudežni preobrat potrebuje Benfica, a lovila ga bo v gosteh. Inter je iz Lizbone odnesel zmago z 2:0. Domači poraz proti Monzi ta konec tedna Milančane sicer lahko skrbi, saj so z njim padli na peto v serie A, ki jim v prihodnji sezoni ne prinaša igranja med evropsko elito, a na domači fronti je bila neuspešna tudi Benfica, ki si je poraz privoščila na gostovanju pri Chavesu. Čeprav je klub z edinim Slovencem med najboljšo osmerico, Samirjem Handanovićem, z nogo in pol že v polfinalu, pa trener Simone Inzaghi vseeno svari: "Hitro se lahko zakomplicira, zato moramo prikazati najboljše, kar znamo. Delati moramo kot eden, če se želimo uvrstiti naprej. Igramo proti izjemni ekipi, ki, podobno kot mi, na zadnjih ligaških tekmah ni dobila rezultata, ki bi si ga z igro zaslužila." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta