Pred milanskim derbijem v ligi prvakov: Srca pripravljena, a odločale bodo glave

Marko Kovačevič
10.05.2023 06:30

Po 20 letih spet v polfinalu: milanska rivala sta spomnila na neke druge, zanju precej bolj uspešne čase

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Se bo Milan znašel brez enega glavnih napadalnih adutov? Rafael Leao je včeraj treniral po posebnem programu.
EPA

Že res, da je večina poznavalcev za finale pred finalom razglasila dvoboj med Realom in Manchester Cityjem, ki se je v Madridu s prvim dejanjem začel sinoči, a tisti drugi polfinale lige prvakov ne bo nič manj prestižen. Težko bi bilo drugače, ko pa si nasproti stojita kluba, ki imata medsebojno rivalstvo v krvi. Že ko gre za čisto običajne prvenstvene tekme, kaj šele za tiste na največjem odru. V milanskem derbiju se bosta udarila AC Milan in Inter, v vlogi gostitelja pa bodo nocoj na kultnem San Siru nogometaši iz rdeče-črnega dela italijanske prestolnice mode.

Izkušenj z medsebojnih tekem jima ne manjka, a v mednarodnih tekmovanjih so njuni dvoboji redkost. V polfinalu lige prvakov sta se mestna tekmeca prvič in doslej zadnjič udarila leta 2003, ko je bil po dveh remijih zaradi takrat še veljavnega pravila gola v gosteh boljši Milan. Srečala sta se še v četrtfinalu dve leti kasneje, ko so rdeče-črni slavili precej bolj prepričljivo, s skupnih 5:0, a nato v norem finalu v Carigradu, čeprav so proti Liverpoolu že vodili s 3:0, ostali brez lovorike.

Dolgo sta rivala čakala na novo priložnost. Če bi sodili zgolj po zgodovini, ne bi smelo biti presenečenje, da se taka kluba uvrstita med najboljše štiri; Milan se je sedemkrat povzpel do naslova evropskega prvaka, Inter trikrat, a v zadnjem desetletju prav globokega pečata v Evropi, če odštejemo Interjev nastop v finalu evropske lige v koronski sezoni 2019/20, nista pustila. Inter je v polfinalu elitne lige nazadnje igral pred 13 leti, Milan je na ta preboj čakal še tri leta dlje. No, navijači enih in drugih ne bi imeli nič proti, če bi kluba nadaljevala po tistih poteh. Inter je po polfinalu leta 2010 šel čisto do konca in pod taktirko Joseja Mourinha z ekipo, za katero sta imela pravico nastopa tudi Slovenca Rene Krhin in Vid Belec, a minut na igrišču nista dočakala, v finalu v Madridu z 2:0 premagal Bayern. Tudi Milan je po (uspešnem) polfinalu leta 2007 dvignil pokal z velikimi ušesi in se v finalu z zmago z 2:1 oddolžil Liverpoolu za tisti poraz v Carigradu.

Pustimo zgodovino, Milančani so osredotočeni na nov spektakel. "Morali bomo uporabiti tako glave kot srca. Za srca me ne skrbi, a tudi glave bodo zelo pomembne, saj nas na poti čaka mnogo ovir. Dirka bo trajala 180 minut in tega ne smemo pozabiti," opozarja trener Interja Simeone Inzaghi, ki bo v vlogi gostitelja na povratni tekmi na istem stadionu prihodnji torek. Če sodimo po zadnjih tekmah, je njegovo moštvo v nekoliko boljši formi. Dobilo je zadnjih pet tekem v nizu, bolje mu kaže tudi v italijanski ligi - kjer si je naslov sicer že zagotovil Napoli -, na četrtem mestu ima dve točki več od velikega rivala. Pa tudi na letošnjih derbijih mu je šlo bolje. Februarskega v serie A je z edinim golom na tekmi odločil Lautaro Martinez, januarskega v italijanskem superpokalu v Rijadu pa je dobil s 3:0. "V zadnjih 20 mesecih smo odigrali sedem derbijev. Zmagovali smo in izgubljali. S prejšnjih tekem sicer lahko kaj vzamemo, a vsaka tekma je drugačna. Igralci se morajo žrtvovati za soigralce," opozarja Inzaghi, ki bo nocoj med vratnicama prednost pred slovenskim veteranom Samirjem Handanovićem najbrž znova namenil Kameruncu Andreju Onanaju.

Milan se bo najbrž moral znajti brez Rafaela Leaa. Portugalec, z 12 goli prvi strelec ekipe v serie A, je zaradi poškodbe stegenske mišice včeraj treniral po posebnem programu. "Če se bo počutil dobro, lahko začne. Če ne, ga ne bo niti na klopi. Jasno je, da ne moremo tvegati. Na treningu je opravil svoje delo, bomo videli, kako bo na tekmi," trener Stefano Pioli ni dal jasnega odgovora o nastopu krilnega napadalca, ki je s slalomom čez pol igrišča in podajo za gol v Neaplju poskrbel za milanski skok čez Napoli v četrtfinalu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta