Pred nadaljevanjem pokala Billie Jean King: Žalovanje težko, spomini še boleči

Uroš Gramc Uroš Gramc
07.04.2023 06:00

Kaja Juvan po očetovi smrti upočasnjuje turnirski tempo in v Kopru morda ne bo igrala proti oslabljeni, a še vedno močni Romuniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljančanka je vedno rada igrala za reprezentanco in mogoče bo to pretehtalo pri odločitvi.
Matic Klansek Velej/Sportida

Z mastersoma v Indian Wellsu in Miamiju se je zaključil prvi del teniške sezone preko luže na trdi podlagi, karavana pa počasi kaplja proti pesku na evropskih tleh. Na prehodu bo naslednji konec tedna zaključni krog kvalifikacij pokala Billie Jean King, eden od devetih dvobojev - zmagovalke se bodo uvrstile v novembrski finale (prizorišče še ni znano) - bo v Kopru med Slovenijo in Romunijo. Žal morda brez Kaje Juvan, ki je prek družbenih omrežij sporočila, da še vedno preboleva smrt očeta decembra.

"Žalovanje je zelo težko zame, bolečina in žalost sta še močno prisotni. Ne verjamem, da bosta kdaj povsem izginili, boleči spomini le počasi prehajajo v spomine, ki jih vse bolj cenim, da jih sploh imam. Moj oče je imel zelo rad tenis in me je rad spremljal ter je želel, da normalno igram, tudi ko ga več ne bo. Zato sem nadaljevala," je v čustvenem zapisu dejala 22-letna Ljubljančanka. Čustveni vrtinec se odraža tudi na teniških terenih. Na zadnjih mastersih je obtičala v kvalifikacijah, se je pa prejšnji teden v Mehiki dokopala do polfinala turnirja WTA 125, kar je njen največji uspeh letos. "V zadnjem času sem zmagala na nekaj dvobojih, na kar sem zelo ponosna, ampak sem opazila, da sem vse bolj utrujena. Zato sem se odločila, da bom malce upočasnila turnirski tempo za nekaj tednov oziroma odvisno od počutja in se vrnila, ko bom pripravljena. Šla bom dan za dnem."

Na teniški zvezi še vedno upajo, da bo 123. igralka sveta zbrala moči za Primorsko in jih združila s Tamaro Zidanšek, saj je vselej rada igrala za reprezentanco. Z našim udarnim parom, Nino Potočnik, ki je jeseni opravila veliko delo proti Kitajkam, Pio Lovrič in Elo Nalo Milić gre kapetan Andrej Kraševec nad močno Romunijo, ki pa na Obalo naj ne bi pripotovala v polni zasedbi. Od četverice, ki zaseda mesta med stoterico na lestvici WTA, je kapetan gostij Horia Tecau prijavil zgolj najnižje rangirano Ano Bogdan (58. na WTA). Njihova prva violina Simona Halep (26.) je zaradi dopinga suspendirana, na spisku ni niti Irine Camelie Begu (37.) ne Sorane Cirstee (41.), četrfinalistke Indian Wellsa in polfinalistke Miamija, kjer je ugnala drugo igralko sveta Arino Sabalenko.

A že s prisotnimi bodo Slovenke na peščenih igriščih Bonifike imele veliko dela. Bogdanova, ki je februarja na mastersu v Dubaju z uvrstitvijo v tretji krog dosegla uspeh kariere, je lani v Portorožu izločila Zidanškovo (110.). Konjičanka je sinoči igrala v drugem krogu turnirja WTA 250 v Bogoti v Kolumbiji, kjer lahko v igri parov opazuje romunsko tekmico Irino Baro (195.), ki pa je manj uspešna med posameznicami, nedavno je v Mariboru izpadla v drugem krogu. A Tecau bo v Koper pripeljal nerešljivo uganko za najboljši Slovenki. Jaqueline Cristian (176.) je Juvanovo predlani dvakrat premagala, Zidanškovo pa že trikrat. Letos februarja jo je v Nemčiji in dva tedna kasneje v Trnavi na Slovaškem, kjer je šla na 60.000-dolarskem turnirju do konca. Odlično formo je 24-letnica nedavno potrdila z zmago na turnirju za 25 tisoč dolarjev v Palma Novi na Majorki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta