(PREGLED) Športne zgodbe Pariza: Od debat pri šanku do kupa medalj

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
12.08.2024 17:17

Kdo so športniki, katerih nastopi so zaznamovali olimpijske igre?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmaga kritikom v brk
Reuters

On(a)

Svet je razdelila na dva pola, medtem ko je ta v debatah pri šanku ugotavljal, h kateremu (s)polu sploh spada on(a). Ostanimo pri njej, kakor je uradno določil Mednarodni olimpijski komite, čeprav nerodno. Alžirka Iman Helif je bila rojena kot ženska in tako ji piše tudi v potnem listu, pravijo, medtem ko Mednarodna boksarska zveza IBA trdi, da zaradi kromosomov xy gre za moškega. Enake kritike so letele še na Tajvanko Lin Juting in zdi se, da sta imeli več dela s spletnimi kritikami kot tekmicami. Obe sta brez večjih težav, vsaka v svoji kategoriji, prišli do zlate olimpijske medalje. Zdaj pa, kot napoveduje odvetnik Helifove, sledijo (pri)tožbe zaradi spletnega mobinga. Nad kom, koga, kako - še ni jasno.

Kul

Nonšalantno do medalje
Reuters

Najbolj kul tip na olimpijskih igrah. Yusuf Dikec. Kdo? Oni tip z navidez bralnimi očali; eno roko je dal v žep, z drugo si je pristreljal srebro. Itak da je s svojo nonšalantno pojavo izstopal med sotekmovalci, ki se poslužujejo številnih leč za to in ono ter ogromnih slušalk oziroma ščitnikov za ušesa."Turki so poslali serijskega morilca," se je skupaj s fotografijami viralno širil črni humor, njegova pojava pa je navdihovala druge šampione. Oba olimpijska prvaka v skoku ob palici Armand Duplantis in Ninna Kenedy, pa tudi zlati metalec diska Roje Stona so svoj uspeh proslavili s Turkovo pozo. Najboljša reklama za strelstvo. In za tekme v Rušah, kamor Dikec prihaja nastopat.

Prevlada

Nepremagljiv v ravsanju
EPA

Najboljši športnik, ki ga še ne poznate. Kubanec Mijain Lopez. Rokoborska različica praktično nepremagljivega judoista Teddyja Rinerja, ki pa ima "le" tri posamične zlate medalje. Lopez jih ima pet, zaporednih. 41-letnik je v bistvu edini športnik s petimi zmagami v isti disciplini! V Atene 2004 je prišel malo občutit olimpijsko vzdušje, od Pekinga 2008 redno premetava nasprotnike, jim jemlje upe na zmago ter širi tradicijo kubanskih uspehov v borilnih športih - predvsem v boksu so njegovi rojaki že od nekdaj pravi fenomen. Po Tokiu se je sicer Lopez že nameraval upokojiti, a sta ga dve leti brezdelja vrnili na tekmovališča. Tekmeci, več sreče prihodnjič. No, čeprav - pri 45 je Jaromir Jagr še igral v ligi NHL, Noriaki Kasai pa skakal 239 metrov ...

Pritožbe

Ko sodniki pravočasno ne vidijo, kar bi morali ...
Reuters

Mislite, da je rokomet edini šport, kjer se nam pravila ne zdijo nedvoumna? Ste sramežljivo priznavali, da ne veste čisto točno, kako mora jadrati Toni Vodišek in kakšne točke zbirati, da osvoji medaljo? Nič zato. Pri gimnastiki očitno še sami sodniki ne vedo najbolje, kako in kaj. Žrtev? Telovadke! Kako srečna je bila bronasta Američanka na parterju Jordan Chiles, ko je z (v tej disciplini) srebrno rojakinjo Simone Biles, po novem okarakterizirano za najboljšo telovadko vseh časov, na najvišjo stopničko pospremila Brazilko Rebecco Andrade, ki si je v štirih letih trikrat strgala sprednjo križno vez v kolenu. No, potem ko je občutila pet minut olimpijske slave na odru za zmagovalke, mora Chilesova medaljo vrniti. Zakaj? Do nje je prišla zaradi pritožbe ameriške reprezentance, da sodniki njenega nastopa niso pravilno ocenili, s čimer je prehitela dve Romunki, zdaj pa so se Romuni pritožili, da je ameriška pritožba prišla prepozno - in uspeli. A pritožb še ni konec ...

Ko ne gre

Po svetovnem rekordu je Kipchoge izgubil še naslov olimpijskega prvaka.
Reuters

Olimpijske igre so sinonim za atomsko atletiko. In Pariz ni razočaral. Ali - bolje rečeno - Američani. 14 zlatih medalj so osvojili - sploh v ženski konkurenci se lahko zahvalijo tudi odstopom v zadnjem hipu treh vrhunskih Jamajčank Shelly-Ann Fraser-Pryce, Sharicke Jackson in Elaine Thompson-Herah -, naslednja država po številu zlatih kolajn pa je s štirimi Kenija. A morda največji med kenijskimi atleti, Eliud Kipchoge, k temu ni prispeval nič. Nekdanji svetovni rekorder, ki je v Atenah 2004 in Pekingu 2008 medalji osvojil na 5000 metrov, je maratonski zmagi v Riu 2016 in Tokiu 2021 želel zaokrožiti v trojček - a omagal malo pred 30. kilometrom. "Tako to je - doslej sem že zmagal, bil drugi, peti, deseti ... Zdaj sem pa še prvič odstopil," se je sprijaznil 39-letnik.

Kup medalj

Morda Ledeckyjeva ne bo ujela Phelpsa, a ženski rekord je dosegljiv ...
EPA

Podobno kot pri atletiki tudi v plavanju velja - olimpijske igre, potem pa dolgo nič. In pri marsikaterem plavalcu v Parizu smo videli; prišel je v cilj, potem pa dolgo nič. Ko je Kitajec Džanle Pan na 100 m prosto postavil svetovni rekord (46,40 sekunde), se je na naslednjega tekmovalca čakalo celo sekundo, kar je največja razlika od leta 1928. Štirikrat je za seboj tekmece pustil lokalni as Leon Marchand, s peto medaljo, v štafeti, pa postal najuspešnejši olimpijec v Parizu. No, s 14 skupno - osvajati jih je začela že kot 15-letnica v Londonu - pa je druga najuspešnejša olimpijka doslej (za telovadko Lariso Latinino z 18 medaljami) postala Katie Ledecky. Saj bi rekli, da je Američanka pravcata ženska različica rojaka Michaela Phelpsa, a ... on jih ima še enkrat več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta