Proga v Kranjski Gori je pripravljena, lisičke so nared. Da bi le sodelovalo še vreme ...

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
05.01.2024 06:30

Kranjska Gora bo konec tedna prizorišče jubilejne 60. Zlate lisice. Slovenska reprezentanca v ogenj pošilja štiri lisičke - Ano Bucik, Andrejo Slokar, Nejo Dvornik in Niko Tomšič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Čeprav letošnja zima ni radodarna s snegom, niti z mrazom, so organizatorji v Kranjski Gori pripravljeni, da jutri in v nedeljo po podkorenski strmini spustijo najboljše veleslalomistke in slalomistke na svetu. Letošnje tekmovanje za Zlato lisico bo jubilejno šestdeseto, lisičke bodo na Gorenjskem, kjer bo (očitno) odslej njihovo redno domovanje, nastopile dvanajstič v zgodovini in petič zapovrstjo, prvič pa je za organizacijo poskrbel Zavod SLOSKI, ki prireja tudi tekme v Planici. Organizacijo so sicer najprej ponudili ASK Branik, ki pa se zaradi finančnih težav projekta ni lotil. Mesto generalnega sekretarja je tako prevzel Tomaž Šušteršič, vodja proge priprave proge je Janez Slivnik. "V ratraku sem preživel ogromno ur. Zahvaliti se moram prav vsem ratrakistom in ostalim delavcem, ki so naredili vse, kar se je dalo. Snega nimamo viška in smo izkoristili prav vsako snežinko, ki jo imamo, da je proga pripravljena za tekme. Ob začetku priprave je bilo videti, kot da se podajamo v misijo nemogoče, a sedaj je to vse pozabljeno in proga je pripravljena," je zadnje tedne komentiral Slivnik.

Najprej dež, nato sneg

V Kranjski Gori, kjer so v preteklih dneh najvišje temperature dosegle tudi 10 stopinj Celzija, se sicer obeta vremensko precej nestanoviten konec tedna. "Petkovo jutro bo še precej jasno, temperatura v dolini bo predvidoma okoli minus 5 stopinj Celzija, na pobočjih pa malo pod ničlo. V petek čez dan se bo pooblačilo, popoldne bo temperatura zraka predvidoma okoli 3 stopinje nad ničlo, občasno bo tudi rahlo deževalo. V noči na soboto se bodo padavine okrepile in s tem se bo predvidoma meja sneženja spustila vse do doline. Do sobote zjutraj bo, kot kaže, zapadlo od 5 do 15 centimetrov dokaj južnega snega," sporoča meteorolog Brane Gregorčič (Arso). Po njegovih napovedih bo sobota oblačna, še bo snežilo, v dolini morda dež s snegom. Predvidoma bo do noči na nedeljo znova zapadlo med 5 in 15 centimetrov snega. "V noči na nedeljo bo sneženje oslabelo in ponehalo, do jutra bo lahko zapadlo do 5 centimetrov suhega snega. V nedeljo čez dan kaže na pretežno oblačno, a suho vreme. Nekoliko hladneje bo, čez dan bo v dolini temperatura okoli ničle, nad 1000 metri nad morjem pa malo pod ničlo," še pravi Gregorčič.

Robert Balen

Na letošnji Zlati lisici bodo nastopile štiri Slovenke, poleg ustaljene trojice – Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik – še Mariborčanka Nika Tomšič. "Zelo težko je reči, kaj bo v Kranjski Gori. Jaz sem zelo stroga tekmovalka sama do sebe in sem redko zadovoljna. Se pa pozna, da me v lanski sezoni ni bilo na tekmah, in ne vem točno, kaj naj rečem, kako dobro mi gre trenutno," pred domačo tekmo napoveduje Slokarjeva, od katere velja več pričakovati na nedeljskem slalomu. "V letošnji sezoni sem imela do sedaj več trenutkov, ko sem bila jezna in nezadovoljna, kot tistih, ko sem bila vesela. Tekma v Kranjski Gori je ena izmed tistih, ki se jih najbolj veselim, saj sem tu že večkrat dobro tekmovala. Upam, da bom uspela unovčiti te občutke in bom dobro tekmovala ter se veselila v cilju," pa pravi Bucikova, ki je svojo najboljšo uvrstitev v Kranjski Gori dosegla pred dvema letoma, ko je bila na slalomu peta. Domače tekme se veseli tudi Dvornikova, ki pritiska še ne čuti, a se obenem zaveda, da bo na štartu gotovo drugače. Svoj deveti in deseti nastop na tekmah za svetovni pokal pa bo v Kranjski Gori dočakala Nika Tomšič, ki sicer prihaja iz ekipe za evropski pokal.

Meta Hrovat še ni pripravljena

Prva favoritinja (tudi prva zvezdnica belega cirkusa) bo gotovo Mikaela Shiffrin, ki je koledarsko leto v Lienzu sklenila z dvojnim zmagoslavjem in je zdaj že pri neverjetnih 93 zmagah za svetovni pokal. V slalomu izjemno visoko kotira še Slovakinja Petra Vlhova, ki si lahko obeta bučne podpore s tribun, na sobotnem veleslalomu pa bosta na sam vrh merili Švicarka Lara Gut-Behrami in Italijanka Federica Brignone. Slovenski ljubitelji smučanja so po tihem upali, da bo na letošnji Zlati lisici nastopila Meta Hrovat, ki je že naznanila tekmovalno upokojitev, a jo nato preklicala. Toda 25-letnica iz Podkorena, ki je na domači tekmi že dvakrat stala na stopničkah za zmagovalce, zaradi zdravstvenih težav še ni pripravljena na izzive, ki jih prinašajo tekmovanja najvišje ravni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta