(ODZIV) Kaj na očitke branikovcev glede Zlate lisice odgovarja župan Arsenovič

Igor Selan Igor Selan
20.12.2023 13:00

Na sobotni skupščini Alpskega smučarskega kluba Branik ponovno padale težke besede o pomanjkanju posluha mariborske občine do Zlate lisice. Odzval se je župan Saša Arsenovič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako veselo je bilo letos januarja na Zlati lisici v Kranjski Gori.
Andrej Petelinšek

Na sobotni skupščini Alpskega smučarskega kluba (ASK) Branik je zaradi Zlate lisice, ki bo tudi letos v Krajnski Gori, prvič v zgodovini pa je ne bodo organizirali branikovci, padlo kar nekaj težkih besed, predvsem čez mariborsko občino. Najbolj kritičen je tokrat bil Andrej Rečnik, ki je skupaj z ekipo kar 40 let skrbel za pripravo prog, tudi v Kranjski Gori, ko je bilo tekmovanje prestavljeno tja. "Smučarski zvezi ne bo težko, ko se bo zataknilo pri denarju, saj bo država pomagala. Nam ne pomaga nihče, na občini se obračajo stran. Največji krivec, da tekme ni več v Mariboru, je mestna občina," je bil oster Rečnik. Ki za nastalo situacijo sicer ni okrivil le aktualne oblasti, temveč tudi (vsaj) dva prejšnja župana: "V Mariboru se skoraj nič ne dogaja, vse bodo imeli na drugi strani Trojan."

Kritičen je bil tudi nekdanji vodja tekmovanja Mitja Dragšič, občino je obtožil, da se precej mačehovsko obnaša ne le do alpskega smučanja, ampak tudi do drugih športov: "Mi smo Zlato lisico sicer sposobni narediti, to smo oziroma ste dokazali že dostikrat, podpore pa nobene."

Na navedbe branikovcev se je odzval župan Saša Arsenovič, ki, kot pravi, razume čustven boj, razočaranje in žalost zaradi izgube Zlate lisice, ne pa tudi v občino ponovno uprtih puščic: "Občina ne more organizirati tekme, to je stvar organizatorja. Skupaj z Marpromom smo v zadnjih letih v Pohorje investirali kar 25 milijonov evrov, vse z namenom, da zagotovimo celoletni turizem. Seveda, če nam bodo to vremenske razmere dopuščale, kot je namreč znano, tekme v alpskem smučanju odpadajo kot po tekočem traku in to celo na tisoč metrov višjih legah. In podnebnim spremembam župan, ne glede na to, kdo je na tem položaju, ne more uiti."

Mariborski župan Saša Arsenovič in takratni premier Miro Cerar leta 2019 na 55. Zlati lisici, edini, ki je bila izpeljana v Mariboru v njegovem mandatu.
Igor Napast

Kot je še povedal Arsenovič, ga veseli, da Zlata lisica letos vseeno bo, pa čeprav spet v Kranjski Gori: "Vsekakor je treba videti širšo sliko. Mi se bomo še naprej trudili razvijati Pohorje in upajmo, da bomo nehali pregrevati ozračje, da bo mogoče zapadlo tudi kaj naravnega snega, saj bo tako vse skupaj za nas ceneje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta