Prvi vikend risov na hokejskem SP-ju: Dva obraza, gola Drozga, a še nič točk

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.05.2023 19:47

Risi so tekmovanje začeli s porazoma proti Švici (0:7) in Kanadi (2:5), naslednji preizkus jih čaka v torek ob
15.20 proti Norveški

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celo izbranci najuspešnejše države v hokeju so morali dvakrat gledati veselje risov, kar slednjim prinaša samozavest pred nadaljevanjem turnirja.
EPA

Kar dvanajst prejetih zadetkov, le dva dosežena. Ni zadostovalo za kakšno točko, a od risov je bilo to minuli vikend težko pričakovati. Najprej so se udarili z dvakratnimi svetovnimi podprvaki v minulem desetletju (2013 in 2018) Švicarji, nato še z aktualnimi, Kanadčani, ki so na vseh zadnjih treh prvenstvih igrali finale. Prve točke za obstanek med elito bo tako treba iskati na naslednji tekmi, v torek ob 15.20 proti Norveški.

Če bi sodili po prvi odigrani tekmi, bi rekli, da risi nimajo možnosti. Sodeč po drugi pa bodo še zelo nevarni. Ja, kljub skupnemu imenovalcu, visokima porazoma, je slovenska hokejska reprezentanca prikazala dva precej različna obraza.

Dobri, vedno boljši, Švicarji

Ne le, da je v soboto na še šestem medsebojnem dvoboju proti Švicarjem še šestič izgubila, celo najhujši poraz (0:7) proti temu tekmecu je doživela. Resda si Gašper Krošelj v uvodni četrtini ni dovolil prejeti štirih zadetkov, kot se mu je to proti istim tekmecem zgodilo na zadnjem SP-ju elitne divizije 2017, a bolj kot je šla tekma proti koncu, bolj so Švicarji dominirali.

Za ključno se je izkazala igra z igralcem več, kar štirikrat so tovrstno številčno premoč nasprotniki kronali z zadetkom. In čeprav po dveh tretjinah in rezultatu 0:3 na semaforju še ni kazalo na blamažo, se je s še štirimi goli v zadnjem delu igre ta na koncu zgodila. "Švica je bila prava, mi pa nismo odigrali, kot znamo. Zdaj je prepozno objokovati za nazaj. Daleč smo bili od uspeha. Gole smo bolj ali manj dobivali ob igri z igralcem manj. Dejstvo je, da znamo odigrati bolje. Če hočemo, da se veselimo na kakšni tekmi, bomo morali igrati bolje. Bilo pa je težko, fantje so se sicer trudili, a je bilo preveč individualnih napak. Sploh zadnja tretjina ni bila v redu in tako se tekma ne končuje. Hrabri pa me, da je bilo spodobnih prvih enajst minut druge tretjine. Moramo priznati, Švicarji so bili boljši," je tekmecu roko stisnil slovenski selektor Matjaž Kopitar.

Podobne ugotovitve so prihajale iz ust njegovih igralcev. Anže Kuralt je ugotavljal: "Poraz bi bil precej nižji, če bi bili mi malce bolj zbrani v obrambni tretjini. Zavedali smo se, da so Švicarji zares kakovostni. Kaznovali so vse naše napake." Nik Simšič je prikimaval: "Preveč smo jim prepustili igro. Nismo bili dovolj agresivni. Naredili smo veliko preveč napak."

Kot je dodal selektor Kopitar, so "Švicarji ekipa, ki bodo prišli še daleč". Njegovo mnenje ne temelji le na razpletu tekme, ampak tudi na dejstvu, da je iz lige NHL izpadla ekipa New Jersey Devils, za katero nastopajo kar štirje Švicarji: kapetan Nico Hischier, Timo Meier, Akira Schmid in Jonas Siegenthaler.

KHL-ovec zapretil NHL-ovcem

Potrditev, da njegovi "fantje znajo igrati bolje, kot so prikazali proti Švicarjem," je Kopitar dobil že naslednji dan. Z aktualnimi svetovnimi prvaki so se risi udarili, kot da gre za življenje in smrt. V določenih trenutkih tekme so bili celo agresivnejši, kar je proti malodane samim NHL-ovcem botrovalo dvema zadetkoma Mariborčana, ki mu v NHL ni uspelo – Jana Drozga. V četrti minuti je po fliperju pred kanadskim golom povedel svojo ekipo v vodstvo, ob veliki napaki kanadskega branilca v 56. minuti pa je postavil končni rezultat. Problem je le, da so v vmesnem času javorjevi listi v vratih tokrat drugega vratarja, Luke Gračnarja, že sprožili petardo. Dober vtis tako ni prinesel točk.

"Dober občutek, doseči dva zadetka. Igrali smo sproščeno, škoda pa, da nismo nadaljevali tako kot v prvi tretjini, ko smo jih kar malo presenetili. Vedno moramo tako začeti, pa seveda držati tak ritem do konca. Proti Švici nismo bili pravi, proti Kanadčanom pa smo vedeli, kaj narediti," je povedal Jan Drozg. Zadovoljen je bil tudi Kopitar: "Začeli smo bolj pogumno, nismo se ustrašili nasprotnika. Po prvem porazu nismo delali panike, v podzavesti smo vedeli, da tako slabo več ne more biti." V slovenski reprezentanci je bil odličen tudi vratar Luka Gračnar: "Dobro smo se zoperstavili in po sobotni tekmi se nam je uspelo psihološko pripraviti na Kanado. Dolgo smo imeli aktiven rezultat, le na koncu nas je malo zmanjkalo. To je lepa popotnica za naprej."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta