Rakete po tretjem zaporednem porazu izpadle iz EP

STA J.K.
18.06.2023 20:17

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v 3. krogu evropskega prvenstva (skupina C) v Ljubljani izgubila s Francijo z 68:73.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nik Erik Neubauer/Dnevnik

Slovenske košarkarice so evropsko prvenstvo v Ljubljani končale veliko prej, kot so pričakovale. S tremi porazi so zasedle zadnje mesto v skupini C; danes so morale premoč priznati še Franciji, ki je bila boljša s 73:68.

Za Slovenijo je bilo to najslabše evropsko prvenstvo doslej. Na prejšnjih treh je venomer dosegla vsaj eno zmago, tokrat pa je izgubila proti Veliki Britaniji (71:76), Nemčiji (62:66) in Franciji (68:73). Slednja je zasedla prvo mesto v skupini in se neposredno uvrstila v četrtfinale, ki bo v Stožicah v četrtek, Nemke in Britanke pa bodo v torek igrale kvalifikacije za četrtfinale.

Izbranke grškega stratega na klopi Slovenije Georgiosa Dikaiulakosa so podobno kot na prvih dveh tekmah prikazale borbeno predstavo, s katero so bile več kot tri četrtine enakovreden tekmec, na koncu pa vendarle niso uspele ogroziti zmage favorizirane Francije, ki sodi v ožji krog reprezentanc za najvišja mesta na 39. eurobasketu v Ljubljani. Tekma je bila sicer brezpredmetna za obe ekipi, saj so Slovenke že v petek ostale brez možnosti za izločilne boje, Francija pa si je že pred zadnjih krogom predtekmovanja zagotovila mesto med osmimi najboljšimi reprezentancami.

Nik Erik Neubauer/Dnevnik

Francija je ob Belgiji tudi edina neporažena na prvenstvu, Slovenija pa ob Izraelu in Slovaška edina brez zmage, kar pomeni, da bo na koncu zasedla 14. mesto in ponovila uvrstitev s premiernega nastopa na evropskih prvenstvih 2017 v Pragi. Na naslednjih dveh, v Beogradu 2019 in Strasbourgu 2021, je Slovenija izpadla v repesažu in bila deseta.

Navzlic porazu so #rakete ob koncu prejele zaslužen aplavz približno 2000 gledalcev v Stožicah. S srčno igro so sredi tretje četrtine vodile z 49:41, šele ko so Francozinje okrepilo obrambo, pa je razlika skopnela. Na začetku zadnjega dela igre je Francija povedla s 56:51 in pričakovano prišla do novih dveh točk.

Nik Erik Neubauer/Dnevnik

Napadalni učinek so si kot običajno razdelile Eva Lisec (16 točk, 11 skokov), Teja Oblak (13 točk, 7 podaj, 6 skokov) in Zala Friškovec (12 točk, 6 skokov, 4 podaje), priložnost za igro pa je prvič na EP dobilo vseh dvanajst igralk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta